Revista care te menține sănătos

Dosar medical

O inima sanatoasa si in sezonul exceselor

21 decembrie 2015
Share

Sarbatorile de iarna reprezinta ocazia perfecta pentru a petrece mai mult timp alaturi de cei dragi si pentru a reflecta asupra lucrurilor cu adevarat importante. De asemenea, acestea sunt momentele ideale pentru a aprecia sanatatea. In ceea ce priveste bolile cardiovasculare, femeile sunt la fel de vulnerabile ca si barbatii.

Vestea buna este ca exista numeroase metode prin care puteti sa reduceti acest risc. Doar 25% din bolile cardiace sunt genetice, deci detineti mai mult control decat ati crede. Multe persoane, in special femeile, au mari asteptari de la propria persoana. Daca nu reusesc mereu sa fie sau sa faca ceea ce si-au propus, atunci apar anxietatea, depresia si nervozitatea. Din pacate, sentimentele negative nu sunt doar neplacute, ci si nocive pentru inima. Cresc riscul de inflamatie si de leziuni la nivelul arterelor. Sentimentele pozitive, in schimb, reduc riscul de boala cardiovasculara cu cel putin 13%. Iata cateva ponturi pentru a va mentine inima sanatoasa.

 

1.  Limitati consumul de carne rosie si/sau procesata

Chiar daca o bucata de carne rosie este tentanta pentru masa de sarbatori, trebuie sa stiti ca persoanele care consuma acest tip de carne zilnic au un risc de boli cardiovasculare cu 30% mai mare fata de cele care consuma carne rosie doar ocazional. Acelasi lucru este valabil si pentru carnea procesata (crenvursti, carnati si sunca), la fel de nociva pentru sanatate. Pe langa cresterea riscului bolilor de inima, a colesterolului si diabetului, carnea rosie creste si riscul de cancer de colon.

Recomandare: In loc de carne, optati pentru ciuperci preparate la gratar.

 

2.  Consumati alcool cu moderatie

Studiile arata ca un pahar de alcool pe zi ar putea proteja inima si intregul sistem vascular. De asemenea, se pare ca un consum moderat de alcool ar creste nivelul de HDL-colesterol (cel „bun”). In plus, acesta va relaxeaza si poate tine sub control tensiunea arteriala. Desi vinul in sine nu contine acizi grasi Omega-3, studiile arata ca un consum nici prea mare, nici prea mic de vin creste oarecum nivelul acestor acizi grasi sanatosi.

Recomandare: Un pahar de vin pe zi in cazul femeilor si doua in cazul barbatilor reprezinta un consum moderat. Deci, nu depasiti aceasta cantitate, chiar daca sunt sarbatorile.

 

3.  Planuiti o vacanta pentru a alunga stresul

Minivacantele regulate pot reduce riscul de atac de cord cu o treime. Activitatile zilnice numeroase si incarcate duc la aparitia stresului cronic. Acesta, la randul lui, determina aparitia bolilor de inima. Oricare ar fi scuzele pe care vi le gasiti (nu aveti timp, bani sau energie), nu merita consecintele pe care le are.

Recomandare: In cazul in care nu puteti pleca din diverse motive intr-o vacanta, faceti urmatorul exercitiu de imaginatie: inchideti ochii, inspirati si expirati profund. Apoi, imaginati-va un lucru/loc placut: un animal, o floare, un copil, o plaja sau un oras pe care vreti sa-l vizitati. Mentineti aceasta imagine si continuati sa respirati profund. Faceti acest exercitiu o data pe zi timp de 10 minute. Va relaxeaza si alunga stresul.

 

4.  Adoptati o atitudine pozitiva

Daca va plangeti in mod constant sau va invinovatiti pentru cel mai mic lucru, trebuie sa stiti ca o atitudine negativa creste riscul de infarct miocardic, de un bypass sau chiar de aparitia cheagurilor de sange in artere. De asemenea, o atitudine pozitiva poate imbunatati calitatea vietii si tonusul.

Recomandare: Exersati la adoptarea unei atitudini optimiste. Experimentati lucruri noi si faceti, pe cat posibil, ce va place, fie ca este vorba de petrecerea timpului cu familia, fie ca lucrati in gradina sau la planul pentru indeplinirea dorintelor. Daca inca va simtiti tristi, discutati cu un medic. Multe persoane sufera de tulburari de dispozitie, precum depresie sau anxietate, ce pot fi tratate.

 

5.  Protejati-va inima prin exercitii fizice

Persoanele care merg pe jos zilnic sau fac exercitii fizice au un risc mai scazut de infarct miocardic si de accident vascular cerebral. Totodata, au o tensiune arteriala mai scazuta si un nivel mai crescut de HDL-colesterol. Beneficiile exercitiilor fizice nu intarzie sa apara: in aproximativ 90 de zile medicii pot chiar masura efectele de reducere a inaintarii in varsta.

Recomandare: Atunci cand vine vorba de plimbari si sanatatea inimii, viteza si frecventa conteaza. Cele mai multe beneficii apar atunci cand faceti exercitii fizice timp de cel putin 30 de minute zilnic.

 

6.  Alegeti dieta bogata in fibre

O inima sanatoasa si in sezonul exceselorFibrele sunt minunate pentru inima: regleaza nivelul colesterolului, scad tensiunea arteriala si reduc grasimea abdominala – toate reduse pentru a scadea riscul de boli cardiovasculare. Intr-un studiu efectuat timp de 14 ani, s-a observat la persoanele care au consumat o cantitate crescuta de fibre (in special legume si cereale integrale) o scadere cu 18% a riscului bolilor de inima, in comparatie cu persoanele care au consumat o cantitate mult mai mica. De asemenea, fibrele pot reduce si riscul de cancer colorectal.

Recomandare: Optati la micul dejun pentru un bol cu fulgi de ovaz si fructe sau nuci. Aceasta combinatie ofera cele doua tipuri de fibre: solubile si insolubile, ambele aducand inimii putere si sanatate.

 

7.  Dormiti suficient

Chiar daca in perioada sarbatorilor dormim mai putin si ne distram mai mult, trebuie sa avem grija sa recuperam orele pierdute. Lipsa odihnei tripleaza riscul de boli cardiovasculare, conform specialistilor. In plus, scurtarea somnului incurajeaza mancatul excesiv. Acest lucru afecteaza inima si arterele, crescand si riscul de diabet zaharat tip 2.

Recomandare: Asigurati-va ca ajungeti in pat mai devreme decat in mod obisnuit si evitati obiceiurile ce cauzeaza aparitia tulburarilor de somn: cafeaua bauta seara, stresul dinainte de culcare (problemele de la serviciu, plata facturilor), o incapere supraincalzita sau luminata prea puternic.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.