Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Vă doriţi o inimă sănătoasă şi oase puternice? Acizii graşi Omega-3 vin în ajutor

Dr. Camelia Diaconu, medic primar boli interne, specialist cardiologie, International Pediatric and Family Medical Clinic, Pipera-Voluntari, www.familyclinic.ro, tel.: 0374200300
4 noiembrie 2021
Share
Vă doriţi o inimă sănătoasă şi oase puternice? Acizii graşi Omega-3 vin în ajutor

Acizii graşi Omega-3 sunt consideraţi acizii graşi esenţiali. Ei sunt necesari pentru menţinerea sănătăţii noastre, însă organismul nu îi poate sintetiza, astfel încât trebuie obţinuţi din alimentaţie. Există doua tipuri de acizi graşi polinesaturaţi consideraţi importanţi pentru organism: Omega-3 şi Omega-6. 

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Omega 3-6-9 vegetal de la Naturalis. Este o sursă de acizi graşi nesaturaţi cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, precum şi a metabolismului şi sănătăţii pielii, părului şi unghiilor.

 Omega-3 se găsesc în peşte (somon, ton, fructe de mare, inclusiv alge şi krill), unele plante şi nuci. Omega-6 se găsesc în cantitate mare în uleiul de floarea-soarelui şi în produsele care conţin acest tip de ulei. Cunoscuţi şi sub numele de acizi graşi polinesaturaţi, Omega-3 joacă un rol esenţial în funcţionarea creierului, precum şi în creşterea şi dezvoltarea normală a organismului. Au devenit, de asemenea, populari şi pentru că s-a dovedit că reduc riscul bolilor cardiovasculare. Omega-3 se găsesc în concentraţie crescută la nivelul creierului şi par să fie importanţi pentru funcţia cognitiva (memoria şi performanţa creierului) şi cea comportamentală. 

Cum ne ajută acizii graşi

Dovezile clinice sunt cele mai puternice în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare, însă acizii graşi Omega-3 mai sunt folosiţi şi în următoarele afecţiuni:

  • Hipercolesterolemia – persoanele care urmează o dietă mediteraneeană bogată în Omega-3 au niveluri mai mari în sânge ale HDL-colesterolului (colesterolul „bun”). Unele studii au arătat că suplimentele cu ulei de peşte reduc nivelul trigliceridelor în sânge.
  • Hipertensiunea arterială – dietele bogate în acizi graşi Omega-3 scad valoarea tensiunii arteriale în cazul persoanelor hipertensive.
  • Bolile cardiovasculare – rolul acestora în bolile cardiovasculare este bine-cunoscut. Una dintre cele mai bune metode de a preveni bolile cardiovasculare este dieta săracă în grăsimi saturate şi bogată în grăsimi mono- şi polinesaturate (incluzând acizii graşi Omega-3). Datele clinice susţin că acidul eicosapentanoic şi acidul docosahexanoic (cei doi acizi graşi Omega-3 care se găsesc în uleiul de peşte) scad factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, inclusiv colesterolul şi tensiunea arterială. Uleiul de peşte scade şi nivelul trigliceridelor (grăsimile din sânge), riscul de infarct miocardic, de accident vascular cerebral, dar previne şi ajută la tratarea aterosclerozei (îngroşarea arterelor), prin încetinirea dezvoltării plăcilor de aterom.
acizii graşi Omega-3, acizii graşi, Omega-3, acidul alfa-linolenic, ALA, EPA, DHA, antiinflamatoare, 
acizi graşi Omega-6, Omega-6, peşte,
  • Diabetul zaharat – pacienţii cu diabet au niveluri mai mari ale trigliceridelor şi mai mici ale HDL-colesterolului în sânge. Omega-3 din uleiul de peşte sunt utili pentru scăderea trigliceridelor şi creşterea colesterolului „bun” la aceste persoane.
  • Artrita reumatoidă – este o boală autoimună caracterizată prin inflamaţia articulaţiilor. De-a lungul timpului, multe studii au arătat că uleiul de peşte reduce simptomele artritei reumatoide (durerea articulară).
  • Osteoporoza – unele studii au sugerat că acizii graşi Omega-3 pot creşte nivelul calciului în organism şi pot ameliora metabolismul osos, crescând densitatea oaselor.
  • Tulburările cognitive – un aport scăzut de Omega-3 se asociază cu un risc crescut de declin cognitiv şi demenţa, inclusiv demenţa Alzheimer.
  • Cancerul de colon – o alimentaţie bogată în acizi graşi pare să scadă riscul de cancer colorectal. De exemplu, eschimoşii, care au o dietă foarte bogată în Omega-3, au o prevalenţă mai mică a cancerului colorectal. Studiile de laborator au arătat că acizii graşi Omega-3 pot încetini evoluţia cancerului colorectal. Aceşti pacienţi trebuie însă să ceară sfatul medicului curant înainte de a lua suplimente cu Omega-3. 
acizii graşi Omega-3, acizii graşi, Omega-3, acidul alfa-linolenic, ALA, EPA, DHA, antiinflamatoare, 
acizi graşi Omega-6, Omega-6, peşte,

Surse de Omega-3

Peştele, algele şi nucile reprezintă surse principale de acizi graşi Omega-3: somonul, macroul, sardinele, tonul, heringul, krill, seminţele de in, uleiul de in, soia, seminţele de dovleac, uleiul de nuci. Atât acidul eicosapentanoic (EPA), cât şi acidul docosahexanoic (DHA) pot fi administraţi sub formă de capsule cu ulei de peşte. 

Uleiul din seminţe de in şi uleiul de krill trebuie păstrate la frigider. Seminţele de in ar trebui măcinate cu cel mult 24 de ore înainte de a fi consumate, astfel încât ingredientele să rămână active. Este foarte important ca suplimentele cu acizi graşi Omega-3 să fie verificate pentru a nu conţine metale grele, cum sunt mercurul, cadmiul, plumbul. 

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar OsteoSuport Forte de la Naturalis, recomandat pentru: menţinerea sănătăţii oaselor, dinţilor şi unghiilor. Conţine: calciu, magneziu, zinc, mangan, vitamina K2, vitamina D3.

Puteţi apela cu încredere şi la suplimentele cu Omega-3

Dozarea suplimentelor cu ulei de peşte trebuie să se bazeze pe cantitatea de EPA şi DHA, nu pe cantitatea totală de ulei de peşte. Suplimentele pot conţine cantităţi variabile de EPA şi DHA. De obicei, capsulele cu ulei de peşte conţin 180 mg EPA şi 120 mg DHA. Diferitele tipuri de peşte conţin cantităţi variabile de acizi graşi Omega-3. Uleiurile de peşte conţin aproximativ 9 calorii pe gram de ulei. Referitor la copii, nu există o doză clar stabilită. Omega-3 sunt integraţi în anumite formule de lapte pentru copii. Capsulele cu ulei de peşte nu trebuie folosite la copii decât la recomandarea unui medic. Totodată, copiii trebuie să evite consumul de peşte bogat în mercur – rechin, peşte-spada. 

Copiii care nu primesc suficienţi acizi graşi Omega-3 de la mame în timpul sarcinii au un risc crescut de a avea probleme de vedere şi afecţiuni ale sistemului nervos. Simptomele deficitului de Omega-3 sunt: oboseala, memoria slabă, problemele cardiace, depresia, problemele circulatorii. 

acizii graşi Omega-3, acizii graşi, Omega-3, acidul alfa-linolenic, ALA, EPA, DHA, antiinflamatoare, 
acizi graşi Omega-6, Omega-6, peşte,

Sfatul specialistului

Adulţii nu ar trebui să ia mai mult de 3 g de acizi graşi Omega-3 din capsule fără recomandarea unui medic, cauza fiind riscul crescut de hemoragii. Ca urmare a unei posibile interacţiuni cu alte suplimente şi medicamente, este de preferat ca acizii graşi Omega-3 să fie administraţi numai la recomandarea unui specialist. Omega-3 trebuie utilizaţi cu prudenţă de pacienţii care sângerează uşor, care au tulburări de coagulare a sângelui sau care iau medicamente anticoagulante. Nu în ultimul rând, trebuie să existe un raport optim acizi graşi Omega-6/acizi graşi Omega-3. Un deficit de Omega-3 este mult accentuat atunci când aportul de Omega-6 este mare, din cauza competiţiei pentru enzimele implicate în metabolismul lipidelor.  

Medicii recomandă consumul de peşte (în special macrou, păstrav, hering, sardine, ton şi somon) cel puţin de două ori pe săptămână, sursă importantă de Omega-3. Cercetările au arătat că reduc inflamaţia şi pot fi utili în reducerea riscului apariţiei bolilor cronice, cum sunt cele cardiovasculare, cancerul, bolile reumatismale.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.