Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Psoriazisul: afectiune cu implicatii psihologice foarte puternice

10 martie 2014
Share

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, inflamatorie, caracterizata prin aparitia pe piele a unor placi rosiatice, proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame (coji) alb-sidefii. Cele mai afectate zone sunt scalpul (pielea capului), coatele, genunchii, dar psoriazisul poate afecta si fata, urechile, palmele, talpile, pliurile, unghiile si, uneori, articulatiile.

Psoriazisul este o afectiune sistemica, autoimuna si nu este contagioasa. Afectiunea are doua forme principale de debut, in jurul varstei de 20 de ani si in jurul varstei de 45 de ani.

 

Cauzele aparitiei psoriazisului

Cauzele care determina aparitia acestei afectiuni nu sunt pe deplin cunoscute. Se presupune ca tendinta de a dezvolta psoriazis este determinata genetic, insa nu se stie modul de transmitere de la o generatie la alta. Psoriazisul este declansat de sistemul imun, fiind implicate celulele numite „celule T”. In mod normal, acestea ajuta organismul sa se apere de infectii si boli, doar ca, in cazul psoriazisului, „celulele T” devin active si declanseaza un raspuns imun ce duce la inflamarea si multiplicarea celulelor epidermei mult mai rapid decat in mod normal. Celulele ajung astfel la suprafata dermei si cauzeaza inflamatia, prin aparitia de pete rosiatice si cruste alb-sidefii.

 

Factori de risc in declansarea psoriazisului

Momentul declansator al bolii este de multe ori legat de stresul mental si emotional al pacientului. De asemenea, stresul este un factor care determina exacerbarea bolii. Pentru o persoana cu psoriazis, perioadele de remisie a bolii si cele de exacerbare se succed practic toata viata. Alti factori care favorizeaza aparitia bolii sunt infectiile virale sau bacteriene, traumatizarea unei zone sau anumite medicamente.

 

Manifestarile psoriazisului

In cazul psoriazisului, procesul de maturare si inlocuire a celulelor moarte de la nivelul dermei este mult mai accelerat si poate ajunge la 2-6 zile fata de 21-28 de zile cat dureaza in mod normal. Astfel, atat celulele moarte, cat si cele vii se acumuleaza la suprafata pielii si apar pete rosiatice, acoperite de cruste argintii, care se desprind usor. Chiar daca pot aparea pe orice parte a corpului, crustele sunt mai comune pe genunchi, coate si scalp, provocand senzatia de mancarime si arsura.

 

Sezonul rece si psoriazisul

In cazul persoanelor cu psoriazis, pielea necesita o ingrijire foarte atenta, cu atat mai mult in sezonul rece. Este recomandat ca persoanele afectate sa foloseasca creme emoliente si produse hidratante pentru a pastra intact filmul hidrolipidic al pielii. Produsele hidratante ar trebui folosite atat pe zonele afectate de psoriazis, cat si pe cele mai expuse la factorii de mediu externi. Foarte important pe timpul iernii este si camuflajul vestimentar. Atunci cand sunt expusi mediului rece, pacientii cu psoriazis trebuie sa poarte manusi, chiar daca temperatura exterioara nu este foarte scazuta.

In ceea ce priveste igiena zilnica, aceasta trebuie realizata cu multa atentie, folosind produse de spalare mai delicate, care sa curate si, in acelasi timp, sa hidrateze pielea. Prin curatare, se indeparteaza grasimile normale, proprii pielii. Astfel, este indicat ca pacientii sa foloseasca un produs mai bland, care sa curate si, in acelasi timp, sa compenseze pierderea de lipide, completand filmul hidrolipidic al pielii.

 

Tratamentul psoriazisului

In ceea ce priveste metodele de tratament, cremele sau unguentele aplicate pe zona afectata reprezinta prima linie de tratare a bolii. Aceasta metoda reduce inflamatia si incetineste, respectiv normalizeaza cresterea celulelor dermei. De asemenea, exista tratamente care se administreaza sub forma medicamentoasa, dar si tratamente de ultima generatie cu agenti terapeutici biologici. Asa cum am mentionat mai sus, stresul joaca un rol foarte important in viata pacientilor cu psoriazis, de multe ori momentul declansator al bolii fiind legat de stresul mental si emotional al pacientului. De asemenea, stresul este un factor agravant al bolii. 

 

Implicatiile psihologice

Pacientii cu psoriazis sunt afectati din punct de vedere psihic si emotional de boala, in principal sub doua aspecte. Pe de o parte, pentru ca vorbim de o afectiune care nu se vindeca niciodata, la aflarea diagnosticului, pacientii se simt deziluzionati, tristi, neputinciosi si nedreptatiti. Pe de alta parte, psoriazisul este o afectiune vizibila, care se manifesta cu leziuni in zone expuse ale corpului, precum mainile, gambele, antebratul sau scalpul. Din aceasta cauza, majoritatea pacientilor, mai ales femeile, se simt complexati, au o atitudine stinghera si incearca sa-si ascunda afectiunea in special prin camuflaj vestimentar. Incet-incet, pacientii se izoleaza de cei din jur si au mai putina incredere in ei insisi.

Apoi, multi pacienti sunt foarte afectati de reactia sau atitudinea celor din jurul lor care nu inteleg boala si care ii trateaza discriminator pe cei cu psoriazis, se feresc de ei, ii judeca sau ii comenteaza pe furis. Luand in calcul toate acestea, putem spune ca impactul si implicatiile psihologice ale bolii sunt foarte puternice.

Conform unui studiu realizat in randul pacientilor cu psoriazis de catre Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, peste 50% dintre pacientii cu psoriazis au declarat ca sunt afectati in viata profesionala si cea sociala de boala de care sufera.52% dintre ei au declarat ca s-au simtit jenati sau rusinati in relatiile cu cei din jur din cauza afectiunii, iar 53% au afirmat ca boala le afecteaza alegerile de petrecere a timpului liber. Pentru a nu fi judecati de cei cu care intra in contact, 40% dintre pacienti isi ascund afectiunea, iar 21% renunta sa mai lege noi prietenii.

In Romania, aceasta boala afecteaza aproximativ 400.000 de persoane, de orice varsta si orice sex, in timp ce la nivel mondial afecteaza intre 2 si 4% din populatia globului.

Fiind o afectiune ale carei cauze nu sunt pe deplin cunoscute, nu putem sa vorbim de preventie avand in vedere ca este o boala pe care cercetatorii nu au reusit sa o inteleaga si sa o determine pe deplin pana in acest moment.

 

Dr. Carmen Curea

Medic primar dermatologie, doctor in stiinte medicale

Academica Medical Center

www.academica-medical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.