Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Ce efecte are canicula asupra organismului

Dr. Camelia Diaconu, medic primar boli interne, specialist cardiologie, International Pediatric and Family Medical Clinic, Pipera-Voluntari, www.familyclinic.ro, tel.: 0374200300
30 august 2022
Share
Ce efecte are canicula asupra organismului

Majoritatea oamenilor se simt confortabil la temperaturi ale aerului ambiant intre 20 si 27°C si la o umiditate relativa a aerului cuprinsa intre 35 si 60%. Daca temperatura sau umiditatea sunt mai mari, apare senzatia de disconfort. Cand capacitatea organismului de a se adapta la caldura este depasita, apar o serie de afectiuni grave, posibil fatale.

Un organism sanatos are capacitatea de a-si mentine temperatura in jur de 37°C. In functie de nivelul activitatii fizice, pot aparea variatii, de regula mai mici de 1°C. Cresterea temperaturii corpului cu mai mult de 1°C se intalneste numai in conditii de boala sau cand temperatura extrema a mediului ambiant depaseste capacitatea corpului de a se adapta. Majoritatea afectiunilor legate de expunerea la caldura apar in conditiile supraincalzirii organismului prin expunerea exagerata la caldura sau in conditiile unui efort fizic exagerat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System Loţiune catifelată cu SPF 50+. Loţiunea emolientă uşor de aplicat, cu spectru larg de protecţie UVA – UVB şi proprietăţi antioxidante, previne apariţia arsurilor solare, a petelor şi iritaţiilor pielii.

Pe canicula, cel mai mare risc il au copiii, varstnicii si persoanele cu boli cronice si/sau mentale. Si tinerii, chiar fara probleme de sanatate, pot fi afectati daca iau parte la activitati fizice intense in aer liber. Cei care traiesc in marile orase au risc mai mare, din cauza poluarii atmosferice, care poate declansa afectiuni respiratorii severe.

Cum reactioneaza organismul la temperaturi ridicate

Cand temperatura exterioara este crescuta, organismul incearca sa elimine caldura printr-o serie de mecanisme. Inima bate mai repede pentru a pompa mai mult sange la nivelul pielii, unde se elimina caldura, si apare fenomenul de transpiratie. Aceste modificari ale fluxului sangvin si transpiratia excesiva reduc capacitatea de efort fizic sau munca intelectuala. Unele studii care au comparat toleranta la caldura a femeilor si barbatilor au concluzionat ca femeile nu tolereaza asa bine caldura comparativ cu barbatii, mai ales in conditiile unei umiditati reduse.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale; recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie.

canicula

Probleme de sanatate provocate de canicula

Riscul unei afectiuni induse de expunerea la canicula variaza de la individ la individ si depinde foarte mult de starea generala de sanatate, greutatea corporala, varsta, prezenta unor boli cronice (hipertensiune arteriala, diabet, alcoolism, boli psihice, boli cardiace, pulmonare sau renale), tratamente cu diuretice, sedative, medicamente pentru boli cardiovasculare. Expunerea la canicula determina urmatoarele probleme de sanatate:

  • Edeme ale mainilor si picioarelor, care dispar dupa 1-2 zile de la incetarea expunerii la caldura;
  • Eruptii la nivelul pielii, sub forma unor mici puncte rosiatice, ca rezultat al inflamatiei canalelor glandelor sudoripare. La nivelul pielii expuse direct razelor soarelui pot aparea arsuri severe, cu vezicule. Acestor persoane li se recomanda dusuri si curatarea pielii cu sapun pentru a indeparta grasimea care poate impiedica racorirea naturala a organismului;
  • Crampele musculare sunt contractii involuntare, care dau senzatia de durere ascutita si care se pot dezvolta izolat sau in asociere cu alte manifestari induse de caldura. Apar frecvent la nivelul abdomenului, bratelor, picioarelor. Cauza acestora este lipsa inlocuirii sarurilor pierdute prin transpiratie la persoanele care beau multa apa fara a consuma suficienta sare. Cei care au crampe musculare trebuie sa se adaposteasca imediat intr-un loc racoros, sa maseze usor zona afectata, sa evite consumul de alcool sau cafea;
  • Transpiratii excesive, ameteli, astenie fizica intensa, greata, sete intensa, dureri de cap, tulburari de vedere, varsaturi, diaree, senzatia lipsei de aer, palpitatii, furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor. Aceste simptome dispar dupa odihna intr-un spatiu racoros si consumul de bauturi reci sarate;
  • Sincopa de caldura apare ca urmare a fluxului insuficient de sange la nivelul creierului, in special in momentul trecerii din pozitia sezand in pozitia ridicat in picioare. Tensiunea arteriala scade din cauza pierderii lichidelor prin transpiratie si stagnarii sangelui la nivelul picioarelor;
  • Hiperpirexia (temperatura corpului mai mare de 41 de grade) este cea mai severa complicatie a expunerii la canicula. Se asociaza cu pierderea completa sau partiala a cunostintei, puls rapid, senzatia lipsei de aer, si necesita interventie medicala imediata. Reprezinta o urgenta medicala, deoarece intarzierea tratamentului poate duce la aparitia unei afectari permanente a creierului, rinichilor si inimii. Primul ajutor consta in indepartarea hainelor si pulverizarea corpului cu apa rece. Apa rece scade temperatura corpului, insa prezinta riscul racirii excesive a organismului. De aceea, se face numai sub supraveghere medicala atenta;
  • Insolatia apare la persoanele care se expun direct la soare o perioada mai lunga si se manifesta prin dureri de cap, somnolenta, greata, febra, afectarea starii de constienta, arsuri la nivelul pielii.

In perioadele caniculare, este importanta automonitorizarea diurezei (eliminarii de urina), care poate indica starea de hidratare a organismului. Daca acesta este deshidratat, rinichii vor retine apa, iar urina va fi inchisa la culoare, puternic mirositoare. Daca organismul este hidratat normal, urina va avea o culoare deschisa, galbuie. Astfel, trebuie sa consumati o cantitate suficienta de lichide care sa le inlocuiasca pe cele pierdute prin transpiratie.

Masuri prin care puteti preveni efectele caniculei

Cateva masuri generale prin care putem preveni aparitia efectelor nedorite ale expunerii la temperaturi ridicate sunt:

  • Setea este primul simptom care arata ca organismul este deshidratat. Se recomanda consumul de apa sau sucuri naturale diluate cu apa, si nu de alcool (deshidrateaza si mai mult organismul).
  • Consumul alimentelor sarace in grasimi si carbohidrati. Sunt preferate salatele, supele usoare de legume, fructele (pepenele verde si galben), care au continut ridicat de apa.
  • Pacientii cardiaci care iau medicamente diuretice trebuie sa ia suplimente cu potasiu si magneziu, acestea inlocuind electrolitii eliminati in urma medicatiei diuretice.
  • Purtati haine potrivite, usoare, deschise la culoare, lejere, dar si palarii cu boruri largi sau sepci.  
  • Protejati-va pielea cu ajutorul cremelor cu factor de protectie solara peste 30 si ochii cu ochelari de soare.
  • Este indicat repausul in incaperi bine ventilate, preferabil cu aer conditionat.
  • Parcurile sau strandurile pot fi refugii potrivite pe timp de canicula, insa chiar si aici este de bine sa stati la umbra intre orele 11:00 si 17:00.

Evitati eforturile fizice intense in timpul orelor de varf. Este indicat ca persoanele care lucreaza afara sa-si desfasoare activitatea dimineata, inainte de aparitia caldurii excesive, sa ia pauze dese si sa se adaposteasca la umbra ori de cate ori este posibil.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.