Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Obiectiv: protejarea ochilor in sezonul estival

24 iunie 2014
Share

Noul sezon aduce cu sine, pe langa vreme frumoasa si distractie, si o serie de probleme de sanatate, printre care se numara si cele la nivel ocular. Soarele puternic, praful, polenul, apa, toate pot da batai de cap si va pot ruina concediul. Pentru a preintampina eventualele neplaceri, luati in considerare cateva sfaturi si recomandari.

Daca nu ne protejam ochii in mod corespunzator si pe timpul verii, pot aparea diverse afectiuni – conjunctivite, keratite, leziuni degenerative conjunctivale sau cutanate, leziuni pigmentare la nivelul conjunctivei si al pleoapelor – sau se pot agrava altele deja existente – cataracta, leziunile degenerative retiniene. Conjunctivita alergica este cea mai comuna forma de alergie oculara, polenul fiind cel mai important alergen care o declanseaza. Ideal ar fi sa evitam, pe cat posibil, contactul cu substantele care determina reactiile alergice.

Simptomele alergiilor oculare sau ale conjunctivitei alergice includ: secretie oculara apoasa („ochi lacrimosi”), prurit (mancarime), ochi rosu, dureri oculare, senzatie de intepatura, de arsura si, uneori, de „ochi inflamat”. Pacientii pot acuza sensibilitate la lumina si vedere incetosata. Cand interiorul pleoapei (conjunctiva) este, de asemenea, inflamat, ochii pot avea un aspect apos, gelatinos. De obicei, sunt afectati ambii ochi, iar simptomele sunt deseori insotite de rinita alergica.

Atentie la alergiile oculare!

De multe ori, acest lucru este dificil de realizat, motiv pentru care se recomanda, intr-o prima faza, tratamentul local si general antialergic si desensibilizarea la alergenii respectivi, efectuata in centre specializate de alergologie si tratament specific alergologic. Diagnosticul se stabileste pe baza simptomatologiei descrise de pacient, a examenului clinic efectuat de medicul oftalmolog si a analizei secretiei conjunctivale. Testele alergologice efectuate de medicul alergolog completeaza gama de investigatii.

Vara, sezonul conjunctivitelor de piscina

Conjunctivita de piscina apare in urma clorinarii excesive a apei din bazinele de inot, a infestarii cu anumite tipuri de adenovirusuri sau, mai rar, din cauza infectiei cu Chlamydia. Apare mai ales la copii, adolescenti si adultii tineri care frecventeaza piscinele, bazinele de inot si centrele SPA nu foarte bine intretinute din punct de vedere igieno-sanitar. Se intalnesc doua tipuri de conjunctivite de piscina: iritativa (cauza este clorinarea excesiva a apei) si microbiana (adenovirusuri, Chlamydia).

Care sunt simptomele?

Perioada de la contactul cu apa contaminata pana la aparitia simptomelor este de 7-10 zile. Acestea constau in edem palpebral (umflarea pleoapelor), inflamatia conjunctivei care devine hiperemica (rosie), secretie lacrimala apoasa, senzatie de „nisip in ochi”, usoara fotofobie, marirea ganglionilor loco-regionali (adenopatie). La inceput, simptomele pot aparea la un singur ochi, pentru ca apoi sa-l afecteze si pe celalalt. Este o afectiune extrem de contagioasa, putand genera adevarate epidemii. Simptomele dispar in 4-6 saptamani, iar vindecarea propriu-zisa apare cam in 2-3 luni, uneori lasand sechele sau determinand complicatii la nivelul corneei si conjunctivei.

Purtati ochelari de inot si clatiti-va ochii cu apa rece!

Diagnosticul este stabilit de medicul oftalmolog pe baza anamnezei, tabloului clinic si a prezentei foliculilor conjunctivali (sferici, opaci, care pot persista si cateva luni). Tratamentul consta in administrarea de solutii dezinfectante locale, antialergice si antibiotice sub forma de colir. Complicatiile care pot aparea sunt keratitele, ulceratiile corneene, ce pot duce la scaderea acuitatii vizuale. Pentru prevenirea conjunctivitei de piscina, oftalmologul recomanda purtarea ochelarilor de inot si spalarea ochilor cu apa rece la iesirea din bazin.

Spalati-va pe maini, altfel riscati sa faceti conjunctivita infectioasa

Conjunctivita infectioasa (de etiologie virala sau bacteriana) apare mai frecvent in timpul verii, deoarece atunci ducem mai des „mana murdara” la ochi sa ne stergem de transpiratie. Se poate transmite de la o persoana la alta, insa nu determina complicatii daca este diagnosticata si tratata la timp si corect de catre medicul oftalmolog. Simptomele conjunctivitei infectioase sunt: inrosirea conjunctivei, hiperlacrimatie, secretie oculara alb-galbuie sau verzuie, groasa, prurit conjunctival, senzatie de arsura, vedere incetosata, fotofobie.

Cand apare oricare dintre semnele conjunctivitei, este necesar consultul medical de specialitate, evitand automedicatia. Medicul oftalmolog este cel care va stabili diagnosticul si conduita terapeutica, pe baza examenului clinic, a analizei secretiei conjunctivale si a antibiogramei. Doar astfel se pot trata corect conjunctivitele, boli oculare relativ usoare, dar care se pot agrava, avand consecinte dramatice in conditii de tratament inadecvat.

Conjunctivita bacteriana trebuie tratata corect si complet

Aceasta se trateaza in mod obisnuit cu antibiotice sub forma de picaturi oculare (colir). Acestea trebuie aplicate la nivelul conjunctivei de 4-5 ori pe zi pentru o perioada de 5-7 zile. Simptomele conjunctivitei se amelioreaza sau dispar dupa aproximativ o saptamana de la initierea tratamentului corect. Este foarte important ca pacientii diagnosticati cu acest tip de conjunctivita sa urmeze tratamentul complet recomandat de medicul oftalmolog si sa nu-l intrerupa chiar daca simptomele s-au ameliorat, pentru a evita astfel aparitia recidivelor.

Cum preveniti si ameliorati simptomele cauzate de conjunctivita?

Iata cateva recomandari:

  • Spalati-va pe maini si pe fata;
  • Protejati corespunzator ochii impotriva prafului si iritantilor externi: ochelari speciali de inot, ochelari de soare, igiena corecta a ochilor;
  • Evitati produsele cosmetice (farduri vechi, expirate), in special in cazul persoanelor cu o sensibilitate crescuta;
  • Folositi corect lentilele de contact, cu indepartarea regulata si pastrarea acestora, evitand astfel riscul aparitiei keratoconjunctivitelor;
  • Apelati la lacrimile artificiale.

Radiatiile UV pot provoca diverse leziuni oculare

Exista si alte afectiuni oculare ce pot fi declansate sau agravate de expunerea prelungita fara protectie la radiatiile UV. Printre acestea, se numara: leziunile degenerative conjunctivale (pterigionul), aparitia leziunilor pigmentare la nivelul conjunctivei sau pielii pleoapelor, leziuni precanceroase cutanate (keratoza solara). Pentru a le preveni, se recomanda purtarea ochelarilor de soare cu protectie anti-UV si folosirea cremelor de protectie solara cu FPS ridicat. Ultravioletele sunt factor de risc pentru aparitia si dezvoltarea cataractei si a unor leziuni degenerative retiniene. Din nou, ochelarii de soare sunt cei care protejeaza, dar si lentilele de contact care au inglobate in compozitie filtru UV.

 

Dr. Speranta Schmitzer

Medic primar oftalmologie

Clinica OFTALMESTET

[email protected]

Tel.: 021/322 82 45

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.