Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Cele mai eficiente antivirale si antiseptice din plante

19 ianuarie 2016
Share

In aceasta perioada, caracterizata prin variatii de temperatura, precipitatii, vant, incidenta infectiilor respiratorii este in crestere. Acestea pot fi reprezentate de forme usoare (guturai, rinita, faringita) sau pot imbraca aspectul unor traheobronsite, pneumonii, laringite, gripa.

In paralel cu medicatia alopata simptomatica si/sau antibioterapia, remediile naturale au efecte antitermice, antiinflamatoare, antiseptice, fluidificatoare ale secretiilor nazale. In primul rand, trebuie urmata o cura cu plante imunostimulatoare si imunomodulatoare, care cresc imunitatea nespecifica a organismului, previn infectiile respiratorii sau scurteaza durata si severitatea simptomelor. Pe langa o alimentatie echilibrata, indicate sunt si plantele aromatice: ardei iute, coriandru, fenicul, ceapa, usturoi, cimbru, hrean, ghimbir, sofran, busuioc. Au efecte de stimulare a circulatiei sangvine, inlatura senzatia de frig, fluidifica secretiile bronsice, usureaza expectoratia si amelioreaza tusea.  

 

Echinacea previne infectiile virale

Echinacea este una dintre cele mai eficiente plante, ale carei efecte imunostimulatoare marcante au fost demonstrate prin numeroase studii stiintifice si clinice. Se poate administra sub forma de tinctura, ceai, capsule, suc stabilizat, in cure periodice (de 10-30 de zile), administrate la recomandarea medicului apifitoterapeut. Persoanele alergice trebuie sa fie foarte atente la produsele pe baza de echinacea, deoarece planta poate declansa crize alergice la nivel respirator.

Propolisul este considerat un produs al stupului cu o deosebita actiune antibiotica, antivirala, antiseptica. Se administreaza sub forma de tinctura, in general o picatura/kg corp, de 1-2 ori/zi, sau incorporat in diferite tincturi compuse, siropuri sau baton de propolis (care se mesteca). Uleiurile esentiale au actiune imunostimulatoare, antibiotica, antivirala si antiseptica deosebit de puternica. Uleiurile de pin, brad, cimbru, eucalipt, menta, cuisoare, busuioc, salvie, lamaie se utilizeaza intern ca atare sau sub forma de siropuri.

 

Patlagina, cimbrul si mugurii de pin calmeaza tusea

In cazul in care infectia respiratorie este insotita de tuse, se administreaza remedii naturiste precum:

  • Plante cu efect sedativ, calmant, emolient, bronhodilatator pentru tusea uscata, iritativa: patlagina, scai-vanat, lichen-de-piatra. Se folosesc sub forma de ceai (infuzie, decoct, 1-2 cani/zi), indulcit cu miere de albine;
  • In cazul tusei productive, sunt utile plante cu actiune expectoranta, fluidificatoare ale secretiilor bronsice: cimbru, cimbrisor, busuioc, tei, lavanda, lemn-dulce, fenicul, muguri de pin, de brad, tei, podbal. Se pot utiliza sub forma de: ceaiuri, care se beau caldute; tincturi compuse, 1 lingurita de 2-3 ori/zi, dizolvate in apa sau ceai; siropuri, 3-4 linguri/zi.
  • Se poate utiliza si: amestec in parti egale de suc de lamaie si miere, din care se ia cate o lingurita la 2-3 ore; suc de ridiche neagra cu miere ori suc de ceapa; comprese uscate cu sare calda, aplicate pe piept; cataplasme cu alcool sanitar, otet de mere sau faina de mustar.

In cazul unei infectii respiratorii este bine sa ne hidratam corespunzator prin consumul de apa plata, sucuri naturale, ceai verde sau alb, ceai de echinacea, de muguri de plop, ghimbir, de cimbru si cimbrisor, de busuioc, musetel, tei, ghimbir si iasomie, caldute, in care se adauga zeama de lamaie si miere. Totodata, alimentatia trebuie sa fie usoara, bazata in principal pe legume si fructe, verdeturi, reducand consumul de proteine si grasimi animale, de dulciuri concentrate.

 

Propolisul, menta si salvia amelioreaza durerile in gat

Pentru ameliorarea durerilor in gat, se recomanda:

  • Intern: ceai caldut de busuioc, cimbru, eucalipt, salvie, nalba-mare (2-3 cani/zi); tinctura de propolis; comprimate pentru supt cu salvie, busuioc, cimbru, eucalipt, menta, propolis.
  • Extern: gargara cu infuzie de galbenele, salvie sau cu tinctura de propolis dizolvata in apa; comprese calde cu otet de mere, cu felii de cartofi cruzi, cataplasme cu ceapa coapta.
  • De asemenea, se pot utiliza tincturi ce contin amestecuri de plante cu efecte imunostimulatoare, antiseptice, antiinflamatoare, care diminueaza disconfortul la nivel respirator, scad febra, favorizeaza expectoratia: fructe de coacaz, scoarta de salcie, muguri de plop, ghimbir, soc, hrean, usturoi.

 

Uleiurile esentiale: antiseptice, antivirale, expectorante

Siropurile naturale care contin uleiuri esentiale au efecte benefice atat in scop profilactic, pentru cresterea imunitatii, cat si in scop curativ, ajutand la diminuarea simptomatologiei si scurtarea evolutiei si severitatii infectiei respiratorii. Astfel, in sezonul rece putem folosi un sirop ce contine uleiuri volatile de busuioc, salvie, eucalipt, scortisoara, cimbru-de-cultura, lamaie, eventual in combinatie cu plante ce stimuleaza imunitatea nespecifica a organismului (echinacea, Rhodiola rosea) sau produse apicole cu efecte imunostimulatoare, antivirale, antibacteriene, antiinflamatoare, decongestionante respiratorii, expectorante. Deosebit de utile sunt si siropurile ce contin uleiuri volatile de conifere (brad, pin, molid), cu reale calitati profilactice si terapeutice, notabil fiind efectul imunostimulator.

Mierea, in amestec cu extract de propolis si uleiuri esentiale (de eucalipt, pin, menta, cimbru), are actiune imunostimulatoare, antiseptica, expectoranta. Se administreaza 2-3 lingurite/zi (inaintea meselor principale). Siropul de catina creste imunitatea, fiind o sursa naturala excelenta de vitamine, minerale si antioxidanti, iar siropul de soc favorizeaza transpiratia, ajutand la scaderea febrei.

 

Eucaliptul, musetelul si busuiocul usureaza respiratia

Pentru fluidificarea secretiilor nazale, decongestionarea cailor respiratorii si usurarea respiratiei se recomanda:

  • Instilatii nazale cu apa de mare, eventual in amestec cu echinacea, propolis, ulei esential de eucalipt, de menta, cimbru sau de trei-frati-patati;
  • Spalaturi nazale cu apa salina;
  • Inhalatii cu infuzie de musetel, cimbru, busuioc sau tei, în care s-au adaugat 2-4 picaturi de ulei esential.

Pentru scaderea febrei, este bine sa beti 2-4 cani/zi de ceai fierbinte de scoarta de salcie, busuioc, scortisoara, rozmarin, musetel, ghimbir; puteti face si frectie cu uleiuri esentiale de eucalipt, pin, scortisoara, cimbru, trandafir. Consumati si vitamina C in asociere cu bioflavonoide din surse naturale, fiind un real ajutor in lupta cu infectiile respiratorii: fructe de padure (catina, macese, afine, coacaze), citrice, mere, ca atare, sau sub forma de siropuri presate la rece.

 

 

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.