Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Preintampinati afectiunile de toamna!

17 septembrie 2013
Share

Vacanta si zilele insorite de vara au luat sfarsit, lasand loc schimbarilor specifice toamnei, care aduce cu ea: umiditate, zile din ce in ce mai scurte si frig. Aceste modificari se rasfrang, din pacate, intr-o maniera negativa si asupra organismului nostru.

Toamna pune la mare incercare sistemul nostru imunitar, ea fiind pentru cei nepregatiti sezonul racelilor, al exacerbarii tulburarilor gastrointestinale deja existente, cauza fiind inlocuirea alimentatiei, dar si al agravarii unor afectiuni ce sunt, fara doar si poate, influentate de conditiile climaterice si de variatiile de temperatura. De aceea, trebuie sa ne protejam organismul, insa o atentie deosebita trebuie sa acorde mai ales copiii, persoanele in varsta si femeile gravide, deoarece sunt in mod special predispusi la raceala, ulcer gastro-duodenal reactivat, reumatism sau criza astmatica.

 

1. Banala raceala de toamna poate da dureri de cap

Schimbarile meteorologice specifice toamnei duc la scaderea eficientei mecanismelor de aparare a organismului. Un sistem imunitar slabit este practic incapabil sa mai lupte cu agresiunile virale si bacteriene specifice sezonului umed, rezultand inmultirea acestora si aparitia racelii sau chiar a gripei. Una dintre cele mai eficiente metode de a preveni imbolnavirea este evitarea spatiilor inchise si a aglomeratiei. Alegerea vestimentatiei in conformitate cu temperatura de afara, spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si adoptarea unei alimentatii echilibrate (in special fructe, legume si cereale) sunt doar cateva dintre regulile de baza care pot tine la distanta virozele de sezon. De asemenea, pentru a diminua riscul de imbolnavire, va recomandam o cura de vitamina C in lunile de toamna.

 

2. Aveti grija la astmul de „toamna”!

Din cauza fluctuatiilor de temperatura si a umiditatii, astmaticii se numara printre cei care sufera cel mai mult odata cu venirea toamnei. Contactul cu aerul rece provoaca ingustarea cailor respiratorii (bronhoconstrictie), lucru ce ingreuneaza respiratia si provoaca aparitia crizei astmatice. Persoanele cu astm trebuie sa ia cateva masuri de precautie atunci cand vor sa iasa la aer. Astfel, trebuie sa foloseasca un fular sau o esarfa pentru a-si acoperi nasul si gura, ferindu-se astfel de contactul cu aerul rece. Totodata, ar fi bine ca inainte de a iesi (cu 30 de minute) sa-si administreze un bronhodilatator pentru a preintampina aparitia crizei astmatice.

 

3. Toamna se reactiveaza ulcerul si gastrita

Persoanele care sufera de gastrita sau ulcer gastro-duodenal sunt extrem de vulnerabile la schimbarile aparute in acest sezon in alimentatie. Cele mai multe prezentari la medic in lunile de toamna au la baza durerile insuportabile de stomac ca simptom al reactivarii ulcerului. Trecerea brusca de la alimentatia usoara de vara la mancarurile pe baza de carne (grasime, prajeli) explica de ce se agraveaza patologia gastro-duodenala in aceasta perioada. Avand in vedere toate acestea, persoanele cu gastrita sau ulcer trebuie sa respecte cateva reguli pentru a evita simptomatologia acestor boli (arsurile, regurgitatia, durerile de stomac, greata si varsaturile). Dintre acestea, mentionam:

  • Evitarea meselor copioase, preferate fiind mesele dese si reduse cantitativ;
  • Renuntarea la bauturile carbogazoase, la alcool si la fumat;
  • Inlaturarea grasimilor de origine animala, a prajelilor, afumaturilor si a mancarurilor condimentate din meniu;
  • Evitarea urmatoarelor medicamente: aspirina, antiinflamatoare steroidiene si nesteroidiene, antitermice;

 

4. Toamna ii influenteaza negativ si pe cardiaci

Variatiile de temperatura, de presiune si umezeala ii pot influenta in mod negativ pe cei care sufera de afectiuni cardiace. Pentru a se obisnui cu temperaturile scazute si pentru a-si mentine temperatura constanta, organismul apeleaza la mecanisme proprii, printre care se numara si ingustarea vaselor de sange. Acest lucru duce la cresterea presiunii sangvine si, implicit, la cresterea riscului de aparitie a infarctului de miocard sau a accidentului vascular cerebral.

Scaderea presiunii atmosferice poate duce la valori crescute ale tensiunii arteriale si la agravarea insuficientei cardiace. Sfatul nostru pentru cei care se confrunta cu o patologie cardiaca este de a nu se expune variatiilor mari de temperatura si de a-si lua zilnic tratamentul medicamentos prescris de medicul cardiolog. De asemenea, la primele semne ale unei decompensari cardiace (oboseala, jena respiratorie, dureri in piept si palpitatii), este bine sa va prezentati la medicul curant.

 

5. Scaderea temperaturilor si afectiunile reumatismale

Zilele interminabile cu ploaie, frig si umezeala sunt un cosmar pentru cei care sufera de reumatism. Suferintele reumatice cel mai frecvent influentate de conditiile meteorologice specifice toamnei sunt cele predominant articulare, caracterizandu-se prin durere (uneori de nesuportat), la care se adauga si limitarea miscarilor la acel nivel. Astfel, durerile de spate, de genunchi sau de sold sunt doar cateva dintre problemele pe care le aduce scaderea temperaturilor. Pentru a preintampina aparitia acestor acuze, este indicat sa va feriti de frig si umezeala, sa va imbracati in conformitate cu temperaturile de afara si sa urmati cu incredere tratamente balneoclimaterice.

 

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.