Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Dopaj

13 decembrie 2010
Share

Utilizarea de substante dopante, substante care permit cresterea in mod artificial a performantelor sportive ale unui individ. De cele mai multe ori, substantele dopante sunt medicamente deturnate de la folosinta lor normala: stimulante (amfetamine, cofeina), analgezice, hormoni (anabolizanti, hormoni de crestere, corticosteroizi), betablocante. Dupa caz, ele permit diminuarea oboselii, cresterea volumului si fortei musculare sau chiar atenuarea senzatiilor dureroase ale subiectului.

Efectele lor nedorite, numeroase si grave, variaza dupa natura substantelor. Ele pot fi de ordin cardiovascular (moartea subita in timpul competitiei, hemoragie cerebrala, hipertensiune arteriaIa), tumoral (tumori ale ficatului, ale prostatei), hormonal si genital (sterilitate, impotenta la barbat, virilizare la femeie), osos sau traumatic (oprirea cresterii la un adolescent, fracturi, rupturi de tendoane).

Lista substantelor dopante a caror folosire este interzisa in competitii este fixata de catre fiecare federatie sportiva, care, de fapt, adopta de cele mai multe ori lista stabilita de catre Comitetul international olimpic. Sunt efectuate regulat controale antidopaj in timpul competitiilor si al antrenamentelor, de catre medici care au depus un juramant.

Nota pentru articolul «Dopaj»:5.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate