Revista care te menține sănătos

Știri

Dispozitiv revolutionar pentru persoanele nevazatoare 2

16 august 2011
Share

O pereche de ochelari, o camera video, un smartphone si o pereche de casti – acestea sunt componentele noului dispozitiv, numit Voice, care va ajuta persoanele nevazatoare sa distinga mai bine elementele din mediul inconjurator.

Inventia apartine unui specialist britanic in neurostiinte, care promite ca descoperirea sa va duce la usurarea vietii persoanelor care si-au pierdut vederea.

Camera montata in ochelari capteaza imagini din jurul persoanei care ii poarta, iar acestea vor fi apoi procesate de un program care va transforma diferitele imagini in sunete, difuzate ulterior in casti, la o anumita frecventa si cu un volum specific. Astfel, persoanele nevazatoare vor putea evita anumite obstacole, care le pot pune viata in pericol, prin emiterea unor avertismente sonore transmise in casti.

Tehnologia utilizata nu este o noutate, aceasta existand de peste 15 ani, insa evolutiile in tehnica computerizata si a comunicatiilor permit acum o versiune portabila a acestui dispozitiv, facandu-l usor de transportat in orice conditii si disponibil la preturi mult mai accesibile decat in trecut.

Cea mai mare provocare a noului aparat consta in antrenamentul de aproape 3 luni pe care il presupune pentru ca nevazatorii sa se poata obisnui cu el. Odata ce persoana respectiva sau cu deficiente de vedere se obisnuieste cu aparatul, acesta le va permite sa duca o viata aproape normala si sa aiba o mai mare independenta in viata de zi cu zi.

Paula Rotaru

Sursa: news.discovery.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.