Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Discromatopsie

13 decembrie 2010
Share

Alterare a vederii culorilor. Discromatopsiile pot fi congenitale sau dobandite.
– Discromatopsiile congenitale sunt de origine ereditara si afecteaza, in principal, barbatii (8% fata de doar 0,45% pentru femei). Transmiterea lor este, in fapt, legata de sex si de cromozomu! X. Culoarea este perceputa de ochi multumita conurilor retinei, a caror alterare antreneaza o discromatopsie. Printre subiectii atinsi, se deosebesc cei care nu percep nici o culoare, ci doar variatiile de luminozitate, si cei care confunda anumite culori (persoanele afectate de daltonism, de exemplu).
– Discromatopsiile dobandite constituie adesea semnul deosebit de precoce al unei atingeri a sistemului de receptie oculara (coroida, retina si nerv optic). Discromatopsiile care se refera la rosu si verde insotesc adesea atingerile nervului optic, in timp ce acelea care se refera la galben si albastru sunt asociate adesea cu inflamatii ale coroidei si ale retinei.

Diagnostic – Discromatopsiile sunt depistate prin doua tipuri de teste:
– Testele de clasare sau de asortare cuprind, in principal, testul lui Farnsworth, care consta in randuirea, intr-o ordine ceruta, a unor esantioane colorate, de tonalitati foarte apropiate
– Testele de confuzie sunt reprezentate prin atlasul lui Ishihara, constituit dintr-un fond de pastile colorate pe care se reliefeaza o cifra compusa din pastile de o culoare diferita. Pacientul a carui vedere este normala vede distinct cifrele, in timp ce pacientul afectat de discromatopsie nu este capabil de acest lucru.

Tratament – Nu poate fi avut in vedere decat in discromatopsiile dobandite si consta in tratamentul cauzei.

Nota pentru articolul «Discromatopsie»:3.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidențialitate