Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Din ce cauza apare insuficienta renala?

19 iulie 2011
Share

Rinichii au un rol-cheie in organism, nu numai de filtrare a sangelui si eliminare a deseurilor metabolice (uree, acid uric), dar si de echilibrare a nivelului electrolitilor din sange, controlul tensiunii arteriale si stimularea producerii globulelor rosii ale sangelui.

Rinichii sunt sursa eritropoietinei, hormon care stimuleaza maduva osoasa in producerea globulelor rosii. Rinichii au capacitatea de a monitoriza lichidele organismului, concentratia electrolitilor, ca sodiul si potasiul, si echilibrul balantei acido-bazice a organismului.

In caz de deshidratare, rinichii retin o cantitate mare de apa

Cand sangele iriga rinichii, senzorii din acesta decid ce cantitate de apa va fi excretata prin urina, impreuna cu electrolitii. De exemplu, daca o persoana este deshidratata, rinichii vor retine cat de multa apa este posibil, iar urina devine foarte concentrata. Invers, daca organismul este hidratat adecvat, urina este mai diluata si mai clara. Acest sistem este controlat de renina, hormon produs in rinichi.

 

Insuficienta renala poate fi rezultatul afectiunilor acute sau cronice

In insuficienta renala acuta, functia renala este pierduta rapid, avand cauze prerenale, renale sau postrenale. Cauzele prerenale sunt reprezentate in principal de situatiile care duc la scaderea fluxului sangvin spre rinichi, ca hipovolemia (volum sangvin scazut), deshidratarea provocata de pierderea fluidelor organismului (varsaturi, diaree, transpiratii, febra), consumul scazut de lichide, anumite medicamente (de exemplu, diureticele), fluxul sangvin anormal spre si dinspre rinichi, din cauza obstructiei arterei renale sau venei renale.

 

Infectiile severe afecteaza in mod direct rinichiul

Cauzele renale ale insuficientei renale, adica afectarea directa a rinichiului, sunt reprezentate de:

  • Sepsis – infectii severe care depasesc capacitatea de aparare a sistemului imunitar;
  • Medicamentele – anumite medicamente sunt toxice pentru rinichi, cum ar fi antiinflamatoarele non-steroidiene, unele antibiotice ca aminoglicozidele, litiul, medicamentele care contin iod (inclusiv substantele iodate de contrast folosite in radiologie);
  • Rabdomioliza – este o afectiune in care exista o distrugere importanta a tesutului muscular, din cauza traumatismelor, accidentelor, arsurilor. Si anumite medicamente folosite in tratarea hipercolesterolemiei pot avea ca efect secundar rabdomioliza;
  • Mielomul multiplu – boala hematologica;
  • Glomerulonefrita acuta sau inflamatia glomerulilor, adica a sistemului de filtrare a rinichilor, intalnita in lupusul eritematos sistemic si alte boli ale tesutului conjunctiv.

 

 Factori care pot determina aparitia insuficientei renale

Cauzele postrenale de insuficienta renala au la baza anumiti factori care afecteaza eliminarea urinei:

  • Obstructia vezicii urinare sau a ureterelor poate determina senzatie de tensiune lombara, deoarece rinichii continua sa secrete urina, insa aceasta nu poate fi eliminata din cauza barajului intalnit si refuleaza in rinichi. Cand presiunea devine suficient de mare, rinichii sunt afectati si se instaleaza insuficienta renala;
  • Hipertrofia prostatei sau cancerul de prostata poate bloca uretra si impiedica golirea vezicii urinare;
  • De obicei, calculii renali (pietrele) afecteaza un singur rinichi si nu determina insuficienta renala. Totusi, in cazul in care exista un rinichi unic (congenital sau chirurgical), prezenta unui calcul poate duce la insuficienta renala.

Insuficienta renala cronica se dezvolta dupa mai multe luni sau ani. Cele mai frecvente cauze sunt diabetul zaharat necontrolat, glomerulonefrita cronica si hipertensiunea arteriala necontrolata. Cauzele mai putin comune sunt rinichii polichistici, nefropatia de reflux, calculii renali, bolile prostatei. Bolile cronice (hipertensiunea si diabetul) sunt devastatoare tocmai prin efectele asupra rinichilor si a altor organe.

 

Dr. Camelia Diaconu,

Medic primar medicina interna,

Spitalul Judetean Ilfov,

Asist. Univ. UMF „Carol Davila”,

Doctor in medicina

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.