Revista care te menține sănătos

Endocrinologie

Dieta in diabetul zaharat

20 iulie 2009
Share

Diabetul zaharat este o afectiune a carei prevalenta a crescut dramatic la nivel mondial in ultimele doua decenii, de la 30 de milioane de cazuri in 1985, la 177 milioane de cazuri in 2000. Avand in vedere frecventa acestei boli in randul populatiei generale, dar si importanta dietei in cadrul complex al tratamentului diabetului zaharat, in acest numar vom prezenta …

 

Recomandari alimentare pentru pacientii cu diabet zaharat

Sub denumirea de diabet zaharat se regaseste un grup de afectiuni metabolice care au ca punct comun prezenta hiperglicemiei (>126 mg/dl) – glucoza crescuta in sange.

Conform trendului actual de crestere, se asteapta ca pana in 2030 sa existe peste 360 de milioane de pacienti cu aceasta afectiune. Desi pentru ambele tipuri de diabet zaharat se constata cresterea prevalentei in randul populatiei generale, diabetul zaharat tip II are un ritm de crestere mai accelerat. Aceasta si din cauza cresterii incidentei obezitatii la nivel mondial si reducerii activitatii fizice, pe masura ce tarile devin din ce in ce mai industrializate.

In 2005, in SUA, 7% din populatie era diagnosticata cu o forma de diabet zaharat, iar CDC (Center for Disease Control) estima ca 30% din populatie suferea de aceasta afectiune, fiind incluse si cazurile inca nediagnosticate.

Ce presupune dieta pentru diabet zaharat?

Regimul alimentar indicat pacientilor cu diabet zaharat poate fi o metoda de:

  • Preventie primara sau amanare a instalarii diabetului pentru indivizii cu factori de risc prezenti (obezitate sau prediabet instalat), prin promovarea scaderii in greutate;
  • Preventie secundara, prin prevenirea sau amanarea instalarii complicatiilor diabetului indivizilor cu diabet diagnosticat, prin imbunatatirea controlului glicemic; Preventie tertiara, prin controlarea complicatiilor diabetului (cardiovasculare, neurologice – neuropatia diabetica).

Trebuie precizat de la inceput ca regimul alimentar in cazul diabeticului este adaptat fiecarui individ si ajustat in functie de telurile care trebuie atinse. Cu alte cuvinte, este o dieta individualizata!

In cazul diabetului zaharat tip I, telul regimului alimentar este de a coordona si potrivi atat din punct de vedere cantitativ, cat si temporal, administrarea optima de insulina cu ratia calorica, si de a reduce pe cat posibil cresterea in greutate, care se asociaza frecvent cu un management (control) intensiv al diabetului (glicemiei).

In cazul diabetului zaharat tip II, scopul tratamentului dietetic este usor diferit si se adreseaza combaterii factorilor de risc cardiovascular (obezitate, dislipidemie, hipertensiune). Majoritatea pacientilor cu diabet zaharat tip II sunt obezi. Deci scaderea in greutate este puternic incurajata si ar trebui sa ramana principalul tel al regimului alimentar, mai ales ca o dieta hipocalorica, cu o scadere modesta in greutate (de 5-7%), de obicei are ca rezultat scaderea rapida a glicemiei la indivizii cu diabet zaharat tip II, nou instalat.

Alte scopuri ale dietei indicate in diabet sunt: scaderea ingestiei de lipide (grasimi), cresterea activitatii fizice si combaterea, respectiv tratamentul dislipidemiei si hipertensiunii arteriale.

Recomandari nutritionale pentru pacientii adulti cu diabet

In general, regimul alimentar este similar pentru cele doua tipuri mari de diabet zaharat. In prezent, nu exista date care sa sustina necesitatea suplimentarii dietei diabeticului cu vitamine, antioxidanti (vitaminele C si E) sau microelemente (crom).

Lipide

Carbohidrati

Proteine

Altele

20-35% din necesarul caloric zilnic; <7% din necesarul caloric zilnic, lipide saturate; <200 mg/zi colesterol; De minimum 2 ori/saptamana peste (contine acizi grasi Omega-3 polinesaturati) 45-65% din necesarul caloric zilnic; Tipul si cantitatea de carbohidrati este importanta; Alimentele ce contin sucroza pot fi consumate cu ajustarea dozei de insulina. 10-35% din necesarul caloric zilnic; Nu este recomandata dieta hiperproteica. Alimentele bogate in fibre pot reduce nivelul glicemiei postprandiale; Indulcitori artificiali.

Pentru majoritatea pacientilor, tinta nivelului de glucoza in sange este:
Inainte de mese, intre 90-130 mg/dl; 1-2 ore dupa masa, sub 180 mg/dl.

 

Dieta alimentara pentru diabet, individualizata

  • Pentru a mentine glicemia la un nivel optim este recomandat:
  • Mesele principale si gustarile sa fie servite cam la aceeasi ora;
  • Sa se consume aproximativ aceeasi cantitate de mancare in fiecare zi;
  • Administrarea medicamentelor sa se faca la aceeasi ora, in fiecare zi;
  • Sa nu se sara peste mese.

Dupa cum am mentionat mai sus, regimul alimentar al diabeticului este unul individualizat, care trebuie sa tina seama si de obiceiurile culinare, programul zilnic si scopul dorit a fi atins de catre pacient. In general, tratamentul acestei afectiuni este unul interdisciplinar. Diabetul zaharat afecteaza intreg organismul, avand repercusiuni asupra fiecarui organ sau sistem.

Nu trebuie uitat ca un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si cu activitate fizica periodica poate tine aceasta afectiune la distanta!

Dr. Venera Vartosu,
Medic recuperare medicala,
Consultant nutritie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.