Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Embolie cerebrala

13 decembrie 2010
Share

Obstruare brusca a uneia dintre arterele destinate irigarii sangvine a encefalului. O embolie cerebrala este consecutiva unei afectiuni a inimii sau a unei artere: formarea in inima a unui cheag ca urmare a unei valvulopatii, a unui infarct de miocard, a unei tulburari de ritm cardiac (fibrilatie auriculara) sau a implantarii unei proteze valvulare, apoi migrarea catre creier a fragmentelor acestui cheag; formarea unui cheag pornind de la ingustarea (stenozarea) unei artere carotide sau a unei placi de aterom (depunere de colesterol); fragmentarea si migrarea materialului ateromatos format in carotida etc.
Embolia cerebrala provoaca un accident vascular cerebral de tip ischemic, adica datorat unei diminuari a irigarii sangvine a unui teritoriu cerebral. Acest accident se traduce in diferite moduri: paralizie, abolirea sensibilitatii, tulburari ale vorbirii, chiar si de constienta.

Tratament si prognostic – Daca exista siguranta ca este vorba de o embolie cerebrala, poate fi propus un tratament anticoagulant, dar exista un risc de hemoragie. Prognosticul, relativ sever, depinde de localizarea si de intinderea teritoriului afectat.