Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Eco doppler vascular

13 decembrie 2010
Share

Examen ecografic (bazat pc utilizarea ultrasunetelor) destinat explorarii arterelor si venelor.

Diferite tipuri de eco-doppler – Eco-Dopplerul vascular comporta trei modalitati diferite: ecografia bidimensionala, Doppler arterial si eco-Doppler cu codaj de culori.
– Ecografia bidimensionala face apel la o sonda ecografica care permite, atunci cand este aplicata pe piele in fata unei artere, sa se vada peretele anterior al acestei artere, apoi lumenul ei (volumul interior) si in sfarsit peretele posterior. Ecografia bidimensionala permite, de asemenea, punerea in evidenta a placilor de aterom si a ingustarilor care pot sa se formeze in grosimea peretelui arterial. In acelasi mod, este posibil sa fie vizualizate venele si sa se verifice existenta unui cheag.
– Dopplerul arterial utilizeaza o sonda Doppler. Existenta unei ingustari localizate intr-o artera provoaca o accelerare a fluxului sangvin in acest loc si o diminuare a fluxului arterial in aval de ingustare. Analiza curbelor inregistrate la diferite niveluri arteriale (carotidian, femural etc.) permite cunoasterea cu precizie a starii retelei arteriale. In acelasi mod, inregistrarea Doppler a fluxului venos permite punerea in evidenta a opririi sau incetinirii fluxului sangvin, cauzate de prezenta unui cheag in interiorul venei examinate, in cazul unei flebite.
– Eco-Dopplerul cu codaj al culorilor, este o tehnica mai recenta, curenta, care permite vizualizarea pe ecran a fluxului arterial sau venos colorand in mod arbitrar fluxul sangvin in rosu, daca el se indreapta spre captor, in albastru daca se indeparteaza de el.

Efecte secundare – Eco-Dopplerul vascular este un examen nedureros, a carui durata nu depaseste 40 minute, care nu necesita spitalizare si nu antreneaza vreun efect secundar.

Sinonim: ecografie Doppler