Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Dizenterie

13 decembrie 2010
Share

Sindrom infectios caracterizat prin emisia de scaune mucoase si sangvinolente amestecate sau nu cu materii fecale. Dizenteria se traduce prin colici (dureri abdominale violente) si prin falsa necesitate de a defeca. Pot surveni rapid o deshidratare si o afectare imediata a starii generale, insotite adesea de semnele infectiei.

Cauze – Un sindrom dizenteric poate fi provocat de numerosi agenti infectiosi, parazitari sau microbieni.
– Dizenteria amibiana este cauzata de o amiba Entamoeba histolytica. Ea se dezvolta mai ales in tarile calde unde nivelul economic este scazut si igiena sumara, si se contracteaza prin ingestia de apa sau de alimente infestate. Diagnosticul se bazeaza pe studiul scaunelor proaspete sau al prelevatelor directe. Tratamentul face apel la asocierea amibieidelor tisulare (metronidazol) si a amibicidelor de contact.
– Dizenteria bacilara este cauzata de unii germeni invazivi care distrug mucoasa colica (shigelle, salmonelle, colibacili enteropatogeni); ea se contracteaza prin ingestia alimentelor infestate sau prin transmisie orofecala. Ea poate surveni in mod sporadic; de cele mai multe ori, ea apare in locurile cu mari concentratii umane.

Evolutie si tratament – Mortalitatea prin deshidratarea si denutritia bolnavului este foarte mare in absenta tratamentului, aproape nula in cazul unor ingrijiri medicale eficace si rapide. Tratamentul face apel, in principal, la rehidratarea si la realimentarca bolnavului; administrarea de antibiotice grabeste vindecarea.
Vezi: shigelloza.