Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Deshidratare

13 decembrie 2010
Share

Ansamblu de tulburari consecutive unei pierderi excesive de apa din organism. Intr-un climat temperat, pierderile normale de lichid din organism, cauzate de transpiratie, respiratie si urina, sunt de aproximativ 1,5 pana la 2 litri pe zi. Ele sunt combinate cu o pierdere de substante dizolvate in lichidele corporale, in special pierderea de clorura de sodiu (sare de bucatarie). Deshidratarea survine atunci cand aceste pierderi nu sunt compensate cu un aport echivalent sau in cursul pierderilor hidrice excesive, de origine cutanata, digestiva, renala sau respiratorie.

O stare de deshidratare se manifesta printr-o sete imensa, o uscaciune a gurii, a limbii si a pielii, o diminuare a rezistentei globilor oculari la presiune, o diminuare a volumului urinelor, o hipotensiune arteriala, cu un puls rapid. Pierderile de sare provoaca dureri de cap, crampe, chiar tulburari de constienta care agraveaza deshidratarea, subiectul devenind atunci incapabil sa mai simta sau sa-si exprime senzatia de sete.
Intotdeauna urgent, indeosebi la varstele extreme ale vietii (sugar, subiectul varstnic), tratamentul consta in administrarea de solutii (apa asociata cu clorura de sodiu), fie pe cale digestiva, in caz de deshidratare usoara, fie pe cale venoasa atunci cand deshidratarea este mai grava.

In caz de febra, vome sau de diaree, si daca ne aflam intr-un climat cald, este recomandat sa se bea cel putin 0,5 litri de apa la fiecare doua ore. Pierderile de sare provocate de o transpiratie intensa vor fi compensate prin adaugarea unui sfert de lingurita de sare la jumatate de litru de apa sau prin consumarea de apa minerala.