Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Dermita seboreica

13 decembrie 2010
Share

Afectiune cutanata caracterizata prin inrosiri si scuame cu predominenta pe fata. Cauze. Dermita seboreica este provocata de o cauza necunoscuta. Totusi, se crede ca unele cazuri ar fi cauzate de o infectie cu o ciuperca microscopica.

Simptome si semne – Boala se manifesta prin mici pete sau prin placi mari rosii acoperite de scuame unsuroase si galbui. Leziunile predomina in zonele unde secretia seboreica este cea mai importanta: pielea capului indeosebi, partile laterale ale nasului, portiunea dintre nas si buze, sprancene.
– in formele benigne, se observa doar cateva pete rosii si scuame ale pielii capului, formand la sugar ceea ce se numeste "cruste de lapte"
– in formele grave, pielea capului este atinsa pana la frunte, constituind "casca seboreica". De asemenea, poate fi atins trunchiul.

Evolutie si tratament – La sugar, boala incepe inca din primele saptamani si se opreste de la sine inainte de 4 luni. Crustele de lapte nu necesita decat spalarea cu un sapun bland si aplicarea de ulei de migdale dulci. La adult, evolutia dermitei seboreice este cronica. Tratamentul consta in primul rand in evitarea cosmeticelor si a scarpinatului. In formele mai grave ale bolii, se face adesea apel la antiseptice cutanate, adesea la dermocorticosteroizi, dar, in acest caz, prescriptia este limitata la produse mai putin puternice, in cure scurte si in mod deosebit de prudent la copii.

Sinonim: dermatita seboreica.