Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Decompresie

13 decembrie 2010
Share

Diminuare a presiunii care se exercita asupra organismului unui subiect dupa ce acesta a fost supus unei presiuni mai mari decat presiunea atmosferica.
Accidentele de decompresie afecteaza, in principal, plonjorii in scafandru autonom si muncitorii care lucreaza in chesoanele presurizate (atunci se vorbeste de boala chesoanelor), dar si aviatorii si astronautii.
Decompresia, atunci cand este prea rapida, antreneaza formarea de bule in vasele si tesuturile organismului. Simptomele, ca un emfizem subcutanat (infiltratie gazoasa subcutanata) si mancarimi, pot precede dureri articulare violente, in particular la umeri si la genunchi. Atingerile sistemului nervos se traduc, mai ales, printr-o slabiciune a gambelor si prin tulburari ale vederii si echilibrului, dar ele pot, de asemenea, sa se manifeste printr-o paraplegie, legata de prezenta bulelor de azot in tesuturile nervoase, precum si prin hemiplegii si prin crize de epilepsie prin embolie gazoasa.
De la aparitia primelor tulburari, subiectul trebuie sa fie condus de urgenta la un centru specializat, unde se impune o recompresie intr-un cheson cu suprapresiune. Prevenirea consta in respectarea palierelor de decompresie, de exemplu in timpul urcarii la suprafata a plonjorilor.