Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Boala sistemica

13 decembrie 2010
Share

Orice boala caracterizata printr-o atingere inflamatorie si imunologica a tesutului conjunctiv si prin difuzia leziunilor. Denumirea de boala sistemica este preferata azi.

Cauze
Acestea sunt inca prost cunoscute. Exista probabil o tulburare a sistemului imunitar uneori ereditara.

Simptome si semne
Tesutul conjunctiv fiind prezent in tot organismul, toate organele sunt mai mult sau mai putin susceptibile de a fi afectate intr-un mod asociat, de unde si marea varietate de simptome (atingere articulara, cutanata, cardiaca, pulmonara, hepatica, renala, a sistemului nervos central sau periferic, vasculara, digestiva). Principalele conectivite sunt poliartrita reumatoida, lupusul eritematos diseminat, sclerodermia, conectivita mixta, sau sindromul lui Sharp, dermatopolimiozita, periarterita nodoasa. Evolutia, in general cronica, este marcata de pusee acute, frecvent asociate unui sindrom inflamator. Deznodamantul acestor boli depinde, in principal, de atingeri le organelor vitale.

Tratament
Consta cel mai des in corticoterapie sau in folosirea imunosupresoarelor pe cale orala sau injectabila, in pofida numeroaselor lor efecte nedorite, in particular infectioase. De asemenea, se poate face apel la injectiile intravenoase cu imunoglobuline plasmatice (plasmafereza), in mediu spitalicesc.

Sinonime: conectivita, colagenoza, boala de sistem.