Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Besnier boeck schaumann (boala a lui)

13 decembrie 2010
Share

Boala generala caracterizata prin existenta unei leziuni tipice, dar nu specifice, granulomul epiteloid (ingramadire de celule epiteloide – globule albe modificate – cu centrul nenecrozat) si care este susceptibil sa afecteze succesiv sau simultan un mare numar de organe sau de tesuturi (ganglioni, plamani, piele, oase si articulatii). Originea sarcoidozei este necunoscuta.

Sinonim: Sarcoidoza.

Simptome si semne – O sarcoidoza este frecvent lipsita de simptome sau de semne vizibile. In alte cazuri, boala poate fi pusa in evidenta prin diferite manifestari:

– Leziunile toracice sunt cele mai frecvente: adenopatii (inflamatii ale ganglionilor limfatici) voluminoase ale mediastinului (regiunea cuprinsa Intre cei doi plamani); infiltratii nodulare ale plamanului; infiltratie pulmonara difuza.

– Leziunile cutanate sunt reprezentate frecvent printr-un eritem nodos, caracterizat prin noduli rosietici, simetriei, sensibili, care sunt amplasati pe fata interna a gambelor. Aceste leziuni cutanate tipice sunt insotite de manifestari mai rare si nespecifice: cadere a parului, eritrodermie (roseata si descuamare a pielii), ihtioza (piele uscata acoperita de scuame fine), mancarimi.

– Alte simptome sau semne ale unei sarcoidoze pot fi o hipertrofie a ganglionilor superficiali (axilari, inghinali), o artrita, dureri difuze, anomalii ovulare (uveita anterioara, de exemplu), atingeri ale ficatului si ale glandelor salivare.

Evolutie si tratament – O sarcoidoza evolueaza in pusee succesive fara sa se cunoasca bine factorii declansarii acestora. Tratamentul depinde de bilantul general.