Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Artrita inflamatorie aseptica

13 decembrie 2010
Share

Artritele inflamatorii aseptice formeaza un grup de afectiuni cu cauze foarte diverse.
– reumatismul articular acut sau boala lui Bouillaud este una dintre principalele artrite inflamatorii aseptice. El afecteaza putin articulatiile, in principal genunchii, coatele si gleznele, iar inflamatia este foarte dureroasa dar de scurta durata, atingerea trecand in cateva zile de la o articulatie la alta. Complicatiile cardiace sunt foarte frecvente (cardita reumatismala).
– poliartrita reumatoida, cea mai frecventa dintre marile reumatisme inflamatorii, apartine grupului de boli de sistem sau conectivitelor. Ea se instaleaza fara cauza decelabila, fiind favorizata de unele circumstante (surmenaj, infectie, slabiciune generala). Ea atinge mai multe articulatii simultan, mai ales degetele si incheietura pumnului, si evolueaza pe mai multi ani
– artritele reactionale apar ca reactie la o infectie cu sediul in afara articulatiei si care este provocata de numeroase enterobacterii, transmise, in general, prin alimentatie sau in decursul infectiilor genitale. Aceste artrite intra in cadrul sindromului oculo-uretro-sinovial (sindromul lui Fiessinger-Leroy-Reiter). In 1973 s-a descoperit ca aceste artrite se declanseaza mai ales la subiectii purtatori ai unui grup leucocitar ereditar (grupul HLA B27) prezent, de asemenea, la 90% dintre subiectii atinsi de spondilartrita anchilozanta. Este unul dintre motivele care au determinat gruparea acestor afectiuni sub denumirea de spondilartropatii.
– spondilita anchilozanta este o afectiune cronica frecventa la barbati, care are sediul la nivelul articulatiilor sacro-iliac si intervertebrale. Evolutia sa se intinde pe mai multi ani
– poliartrita cronica juvenila sau boala lui Still, afecteaza mai ales copiii in varsta sub 4 ani. Este o poliartrita simetrica asociata cu adenopatii (umflarea unuia sau mai multor ganglioni limfatici), cu o splenomegalie (cresterea in volum a splinei) si cu o eruptie cutanata.