Ziagen, comprimate filmate

Ziagen, comprimate filmate

Compozitie
Fiecare tableta contine 300 mg abacavir sub forma de abacavir sulfat.

Indicatii
Ziagen este indicat in terapia combinata antiretrovirala pentru tratamentul adultilor infectati cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV). Demonstrarea beneficiului Ziagen se bazeaza in principal pe rezultatele studiilor efectuate pe pacienti fara tratament anterior, in combinatie cu lamivudina si zidovudina

Doze si mod de administrare
Ziagen trebuie prescris de catre medici specializati in tratamentul infectiei cu HIV. Doza recomandata de Ziagen la adulti este de 300 mg (o tableta) de doua ori pe zi. Ziagen poate fi administrat in timpul sau in afara meselor. Ziagen este disponibil sub forma de solutie orala pentru pacientii carora nu li se pot administra tablete.
Afectiuni renale: nu este necesara adaptarea dozei de Ziagen la pacientii cu disfunctii renale si  oricum, Ziagen trebuie evitat la pacientii cu afectiuni renale in stadiul terminal.
Afectiuni hepatice: abacavir este metabolizat in principal la nivel hepatic. Nu este necesara ajustarea dozei de Ziagen la pacientii cu disfunctie hepatica usoara. Nu exista in mod curent date disponibile in cazul administrarii la pacienti cu disfunctie hepatica moderata, astfel incat administrarea Ziagen trebuie evitata la acesti pacienti. Ziagen este contraindicat la pacientii cu disfunctie hepatica severa.
Varstnici: nu sunt disponibile date farmacocinetice la pacientii peste 65 ani.

Contraindicatii
Ziagen este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la abacavir sau la oricare dintre excipientii din Ziagen tablete. Ziagen este contraindicat la pacientii cu disfunctie hepatica severa.

Masuri de precautie
Reactii de hipersensibilitate: in studiile clinice, aproximativ 3% din subiectii care primesc abacavir dezvolta o reactie de hipersensibilitate; unele dintre aceste cazuri au amenintat viata si au avut rezultate fatale in ciuda masurilor de precautie luate. Reactiile de hipersensibilitate sunt caracterizate prin aparitia de simptome ce indica implicarea sistemului multiorgan. Aproape in toate reactiile de hipersensibilitate sunt prezente febra si/sau rash-ul, ca parte a sindromului. Alte semne sau simptome ale reactiilor de hipersensibilitate observate frecvent includ simptomele gastrointestinale, cum ar fi greata, varsaturi, diaree sau durere abdominala, letargie si indispozitie. Simptomele reactiilor de hipersensibilitate apar de obicei in primele 6 saptamani de initiere a tratamentului cu abacavir, desi aceste reactii pot aparea oricand in timpul tratamentului. Pacientii trebuie monitorizati cu atentie, mai ales in timpul primelor doua luni de tratament cu abacavir, si consultati la fiecare doua saptamani. Este necesara o atentie speciala in cazul pacientilor care incep simultan tratamentul cu Ziagen si alte medicamente cunoscute ca inductori de toxicitatea cutanata (cum ar fi inhibitorii de revers transcriptaza non nucleozidici). Aceasta este necesara datorita faptului ca ar putea fi dificil de diferentiat rash-ul indus de aceste medicamente si cel produs prin reactiile de hipersensibilitate la abacavir. Pacientii diagnosticati cu reactii de hipersensibilitate in timpul terapiei trebuie sa intrerupa tratamentul imediat. Ziagen nu trebuie niciodata readministrat pacientilor care au intrerupt tratamentul datorita reactiilor de hipersensibilitate. Reinceperea tratamentului cu Ziagen dupa aparitia reactiilor de hipersensibilitate determina reaparitia prompta a simptomelor in cateva ore.
Aceasta recurenta este de obicei mai severa decat cea initiala, si poate include hipotensiune amenintatoare a vietii si exitus. Medicii care prescriu Ziagen trebuie sa se asigure ca pacientii sunt informati corespunzator asupra reactiilor de hipersensibilitate: pacientii trebuie avertizati asupra posibilitatii aparitiei reactiilor de hiper-sensibilitate la abacavir care pot reprezenta o amenintare asupra vietii sau chiar decesul. Pacientii trebuie sfatuiti asupra importantei administrarii regulate a Ziagen. Pacientii care prezinta semne sau simptome posibil legate de o reactie de hipersensibilitate trebuie sa-si contacteze medicul imediat.
A fost observata aparitia acidozei lactice (in absenta hipoxemiei), uneori fatala, de obicei asociata cu hepatomegalie severa si steatoza hepatica, in cazul utilizarii analogilor nucleozidici. Tratamentul cu analogi nucleozidici trebuie intrerupt in cazul cresterii rapide a nivelelor aminotransferazelor, hepatomegaliei progresive sau acidozei metabolice/lactice de etiologie necunoscuta. Simptomele digestive benigne, cum ar fi greata, varsaturile si durerile abdominale, pot indica aparitia unei acidoze lactice. Atentie se va acorda administrarii analogilor nucleozidici la orice pacient (in special femei obeze) cu hepatomegalie, hepatita sau cu alti factori de risc cunoscuti pentru bolile hepatice. Acesti pacienti trebuie urmariti cu atentie. Nu exista date suficiente pentru a recomanda Ziagen la copii. In cazul acestora, reactiile de hipersensibilitate sunt dificil de identificat. Nu sunt disponibile date pentru a sustine administrarea Ziagen la pacientii cu disfunctie hepatica moderata, astfel incat utilizarea Ziagen trebuie evitata. Ziagen nu trebuie administrat la pacientii cu boli renale in stadiul terminal . Pacientii care folosesc Ziagen sau alt tratament antiretroviral pot inca dezvolta infectii cu germeni oportunisti sau alte complicatii ale infectiei cu HIV. De aceea, pacientii trebuie sa ramana sub observatia unor medici experimentati in tratamentul afectiunilor asociate infectiei cu HIV. Pacientii trebuie avertizati ca tratamentul curent antiretroviral, incluzand Ziagen, nu previne riscul transmiterii HIV la alte persoane prin contact sexual sau contaminare sanguina. Masurile corespunzatoare de protectie trebuie luate in continuare.
Sarcina si alaptare: nu a fost stabilita siguranta utilizarii abacavir in timpul sarcinii. La animale s-a aratat ca are loc transferul placentar al abacavir si/sau al metabolitilor sai. Toxicitatea in dezvoltarea embrionara si fetala are loc la sobolani, dar nu si la iepuri. Acestea includ scaderea in greutate a fatului, edem fetal si o crestere a variatiilor/malformatiilor scheletice, moarte intrauterina prematura si nastere. Ziagen nu este recomandat femeilor gravide.
Alaptare: abacavir si metabolitii sai sunt secretati in laptele femelelor de sobolan. Se presupune ca acestea vor fi secretate si in laptele uman, desi nu a fost confirmat. Nu exista date despre siguranta administrarii abacavir la copii cu varsta sub 3 luni. Este astfel recomandat ca mamele sa nu alapteze copiii in timpul tratamentului cu abacavir. In plus, este recomandat de catre experti ca atunci cand este posibil, femeile infectate cu HIV sa nu-si alapteze copiii pentru a evita transmiterea HIV. Efecte asupra indemanarii de a conduce masina sau de a manipula utilaje: nu s-au efectuat studii asupra acestor efecte.

Reactii adverse
Pentru majoritatea reactiilor adverse, nu este clar daca acestea sunt asociate cu Ziagen, datorita gamei largi de medicamente utilizate in controlul infectiei cu HIV sau sunt rezultatul progresului bolii.
Urmatoarele reactii adverse apar la mai mult de 10% din pacienti si par a fi asociate administrarii de Ziagen: greata, varsaturi, letargie si fatigabilitate. Alte efecte adverse aparute obisnuit sunt febra, durerile de cap, diareea si anorexia. In general, efectele adverse sunt trecatoare si nu limiteaza tratamentul. Majoritatea sunt usoare sau moderate in severitate. In studiile clinice controlate, modificarile datelor de laborator asociate cu Ziagen sunt rare, fara diferente in incidenta intre pacientii tratati cu Ziagen si grupul de control.
Cazurile de acidoza lactica, uneori fatala, de obicei asociate cu hepatomegalie severa si steatoza hepatica, au fost observate in cazul utilizarii analogilor nucleozidici. Hipersensibilitate: in studiile clinice, aproximativ 3% dintre subiectii care primesc abacavir dezvolta o reactie de hipersensibilitate; unele dintre aceste cazuri au reprezentat o amenintare asupra vietii cu rezultate fatale in ciuda luarii masurilor de precautie. Reactiile de hipersensibilitate sunt caracterizate prin aparitia de simptome ce indica implicarea multiorgan/ sistem. Aproape toti pacientii care au dezvoltat reactii de hipersensibilitate au avut febra si/sau rash (de obicei macropapule sau urticarie), ca parte a sindromului.
Alte semne si simptome frecvente includ simptomele gastrointestinale (greata, varsaturi, diaree si durere abdominala), letargie si indispozitie. Reactiile de hipersensibilitate au aparut si fara rash sau febra.
Alte semne si simptome pot include simptome respiratorii (tuse dispneica, scurtarea respiratiei), simptome musculo-scheletice (mialgii, artralgii), dureri de cap, parestezii si edem.
La examenul fizic poate aparea limfadenopatia si, rar, leziuni ale membranelor mucoaselor (conjunctivita si ulceratii ale mucoasei bucale) si hipotensiune. Modificarile datelor de laborator care pot insoti hipersensibilitatea la abacavir includ cresterea valorilor testelor functionale hepatice, creatinfosfokinazei, creatininei si limfopenie.
Au fost raportate insuficienta renala si anafilaxia in asociere cu reactiile de hipersensibilitate. S-a crezut initial ca unii pacienti cu reactii de hipersensibilitate au o infectie virala, cum ar fi sindromul flu-like, gastroenterita sau sindrom respirator si, de aceea, pacientii cu aceste sindroame trebuie monitorizati indeaproape. Simptomele reactiilor de hipersensibilitate apar de obicei in primele 6 saptamani (in medie dupa 11 zile) de la initierea tratamentului cu abacavir, desi aceste reactii pot aparea oricand in timpul tratamentului.
Pacientii trebuie monitorizati atent, mai ales in timpul primelor doua luni de tratament cu abacavir, si consultati la fiecare doua saptamani. Factorii de risc care pot prevedea aparitia sau gravitatea hipersensibilitatii la abacavir nu au fost identificati. Oricum, este probabil ca terapia intermitenta sa creasca riscul dezvoltarii sensibilizarii si astfel, aparitia reactiilor de hipersensibilitate semnificative din punct de vedere clinic. In consecinta, pacientii trebuie sfatuiti asupra importantei administrarii regulate a Ziagen. Simptomele legate de reactiile de hipersensibilitate se agraveaza in cazul continuarii tratamentului, si se rezolva o data cu intreruperea tratamentului. Reinceperea tratamentului cu Ziagen dupa aparitia reactiilor de hipersensibilitate determina reaparitia prompta a simptomelor in cateva ore. Aceasta recurenta este de obicei mai severa decat cea initiala, si poate include hipotensiune amenintatoare a vietii si exitus. Pacientii care dezvolta reactii de hipersensibilitate trebuie sa intrerupa tratamentul si nu trebuie sa-l mai urmeze niciodata. Fiecare pacient trebuie avertizat asupra reactiilor de hipersensibilitate la abacavir .

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link