Uni dur, comprimate retard

Uni dur, comprimate retard

Compozitie
Fiecare tableta contine teofilina anhidra 400 sau 600 mg.
Alte ingrediente prezente in tableta de Uni-Dur TEC includ: germeni de cristalizare nepereche cu 18-20 ochiuri de retea, zahar, glicerol monostearat, amidon din cereale, lactoza, celuloza, acetat ftalat, ceara alba, stearat de magneziu, dietil ftalat, acacia, alcool cetilic si alcool myristylic.

Actiune terapeutica
Teofilina relaxeaza in mod direct musculatura neteda a bronhiilor si vaselor sanguine pulmonare, actionand in principal ca bronhodilatator si relaxant al musculaturii netede. S-a demonstrat de asemenea ca aminofilina (teofilin-etilen diamina) are un efect puternic asupra contractilitatii diafragmei la persoane sanatoase si poate fi capabila sa reduca oboseala si prin aceasta sa imbunatateasca contractilitatea la pacientii cu boli cronice obstructive.

Indicatii
Uni-Dur TEC tablete este indicat pentru ameliorarea si/sau prevenirea simptomelor de astm si a bronhospasmului reversibil, asociat cu bronsita cronica si emfizemul, la adulti si copii peste 12 ani.

Doze si mod de administrare
Tabletele de Uni-Dur TEC nu trebuie mestecate sau strivite si trebuie despartite numai de-a lungul liniei marcate pe ele. Dozarea trebuie individualizata si titrata in raport cu raspunsul simptomatic si functia pulmonara a pacientului. Dozarea trebuie calculata pe baza greutatii corporale fara grasime (ideala), de vreme ce teofilina nu difuzeaza in tesutul adipos. Reperele de dozaj sunt doar aproximative. Plaja larga de variatie de la individ la individ a clearance-ului face ca folosirea fara discernamant sa fie hazardata. Se considera ca mentinerea concentratiei teofilinei intre 10 si 20 g/ml asigura beneficiul optim si riscul minim de toxicitate.
Totusi toxicitatea poate aparea chiar si la niveluri serice ale teofilinei mentinute la limita superioara a intervalului 10-20 g/ml cand opereaza factori care reduc clearance-ul la teofilina.
Adultii in varsta, mai ales cu cord pulmonar, insuficienta cardiaca congestiva si/sau boala hepatica, pot necesita un dozaj neobisnuit de mic, intrucat poate aparea toxicitate la valoarea maxima a dozei recomandate.
Rata lenta de absorbtie a Uni-Dur TEC poate permite administrarea o data pe zi la adultii nefumatori cu un clearance total al corpului convenabil si la pacientii care necesita doze scazute. Este preferabil ca doza unica de Uni-Dur TEC sa fie administrata noaptea cu un pahar cu apa.
Initierea terapiei cu Uni-Dur TEC: la pacientii cu boala stabila si care nu se gasesc intr-un status astmatic acut, terapia cu teofilina poate fi initiata cu o tableta de Uni-Dur TEC de 400 mg. Depinzand de concentratia serica, raspunsul dorit si toleranta la Uni-Dur TEC, dozajul poate fi crescut cu 200 mg (pana la 50%) sporind la fiecare 3 zile, ex. intai la 600 mg apoi la 800 mg sau la maximum 900 mg. Adaptarea dozajului si titrarea trebuie monitorizate prin masurarea concentratiei serice, sau daca nu se poate, prin metode empirice.
Transferul pacientilor spre tratamentul cu Uni-Dur TEC: pacientii la care boala a fost stabilizata cu un produs pe baza de teofilina cu eliberare imediata sau pot fi transferati la o administrare unica zilnica cu doze echivalente de Uni-Dur TEC. Dozajul pentru o administrare unica zilnica trebuie sa fie bazat pe dublul dozei la 12 ore si sa fie initiat la sfarsitul celor 12 ore ale intervalului de dozare. Concentratia reziduala (Cmin) obtinuta in urma trecerii la dozarea unica zilnica poate fi mai scazuta (in special la pacientii cu un clearance ridicat) si concentratia de varf (Cmax) poate fi mai crescuta (in special la pacientii cu un clearance scazut) decat cea obtinuta in cazul administrarii orale la 12 ore. Daca revin simptomele sau apar semnele toxicitatii in interval de o zi, dozarea la 12 ore trebuie luata in consideratie. Din cauza probabilitatii mari de a inregistra diferente apreciabile intre valoarea concentratiei de varf si valoarea concentratiei reziduale este esential sa fie monitorizata concentratia serica a teofilinei inainte si dupa transferul la doza unica zilnica.
Daca nivelele serice pot fi masurate: dupa 3 zile de terapie cu Uni-Dur TEC nivelele serice trebuie determinate pentru concentratia de varf (proba obtinuta in intervalul de la 8-12 ore dupa administrare) si concentratia reziduala (proba obtinuta la 24 ore de la administrare). In perioada de 48 de ore pacientul nu trebuie sa piarda sau sa modifice nici o doza, iar intervalele de dozare trebuie sa fie respectate. Nerespectarea acestor instructiuni determina aparitia erorilor in masurarea concentratiei teofilinei serice care pot conduce la ajustari de doze ce prezinta riscuri de toxicitate pentru pacient.
In functie de rezultatele concentratiei maxime si minime ale teofilinei:
1. Daca concentratia serica se afla in intervalul dorit (10-20 g/ml), dozajul ar trebui mentinut daca este tolerat.
2. Daca concentratia serica este mai mare de 20 g/ml, dozajul trebuie redus dupa cum urmeaza: a. Daca valoarea este intre 20-25 g/ml, doza zilnica trebuie redusa cu aproximativ 10%. b. Daca valoarea este intre 25-30 g/ml, doza urmatoare va fi omisa, iar doza zilnica va fi redusa cu aproximativ 25%. c. Daca valoarea este mai mare de 30 g/ml, doza urmatoare trebuie omisa si doza zilnica redusa cu aproximativ 50%. in fiecare din cazuri, concentratia serica trebuie reverificata la 3 zile dupa ajustarea dozei.
3. Daca concentratia serica este mai mica de 10 g/ml, dozajul trebuie crescut la un interval de 3 zile cu cate 200 mg (fara a depasi 50%), in functie de obiectivul propus. Concentratia serica poate fi reverificata la intervale diferite, dar este obligatorie la sfarsitul fiecarei perioade de ajustare a dozelor. Daca nivelele serice nu pot fi masurate: nu mentineti nici o doza care nu este tolerata. Daca raspunsul clinic este satisfacator doza zilnica trebuie mentinuta. Daca raspunsul este nesatisfacator dupa trei zile (datorita persistentei simptomelor sau ameliorarii minimale a functiilor masurate) si daca nu exista reactii adverse, doza poate fi marita cu aproximativ 25%. Daca determinarile serice nu sunt posibile, administrarea unei doze zilnice pana la o valoare nu mai mare de 13 mg/kg/zi sau pana la 900 mg/zi in doza unica va asigura un nivel al concentratiei serice in jurul a 20 g/ml la majoritatea pacientilor. Daca raspunsul terapeutic este insotit de reactii adverse urmatoarea doza va fi suprimata sau redusa cu aproximativ 25%, depinzand de severitatea reactiilor. Dupa ce doza este stabilita, concentratia serica a teofilinei de obicei ramane stabila. Totusi, anumiti factori exogeni si endogeni pot altera eliminarea teofilinei necesitand monitorizarea si ajustarea dozei zilnice totale. Masurarea nivelelor serice ar trebui repetata la fiecare 6-12 luni chiar la pacientii cu boala clinic stabila si chiar daca nu au aparut factori cunoscuti care altereaza eliminarea teofilinei.

Contraindicatii
Acest produs este contraindicat la indivizii cu sensibilitate cunoscuta la una din componentele sale. Este de asemenea contraindicat la pacientii cu ulcer peptic activ si la cei cu epilepsie latenta.

Masuri de precautie
Asemenea altor produse cu teofilina, Uni-Dur TEC nu trebuie administrat la pacientii cu status astmaticus sau cu episod acut de bronhospasm. Nivelele serice ale teofilinei trebuie monitorizate periodic, pentru a asigura beneficii maxime fara riscuri excesive. Nivele serice mai mari de 20 g/ml au fost rareori gasite dupa administrarea dozelor recomandate de Uni-Dur TEC. Totusi, la indivizii la care clearance-ul plasmatic al teofilinei este scazut, se recomanda reducerea dozelor si monitorizarea rezultatelor de laborator pentru evitarea toxicitatii. Reducerea clearance-ului la teofilina a fost raportata la pacienti cu functie renala sau hepatica alterata; pacientii peste 55 ani, mai ales barbati si cei cu boli pulmonare cronice; cei cu insuficienta cardiaca de orice cauza; pacienti cu febra inalta prelungita; pacienti care iau anumite medicamente. Acesti pacienti prezinta frecvent nivele crescute ale teofilinei serice dupa intreruperea administrarii concomitente. Reactii adverse serioase precum aritmiile ventriculare, convulsiile sau chiar decesul pot aparea fara avertisment ca prime semne de toxicitate. Semne de toxicitate teofilinica mai putin serioase (greata si agitatia) pot aparea frecvent la initierea terapiei, insa sunt de obicei tranzitorii; semnele ce persista in timpul terapiei de intretinere sunt frecvent asociate cu concentratii serice peste 20 g/ml. Nivelele concentratiei serice aduc informatii importante pentru evitarea toxicitatii potential letale. Multi pacienti care necesita teofilina pot prezenta tahicardie datorata unei boli latente, astfel incat relatia cauza-efect legata de concentratia ridicata de teofilina serica este greu de estimat. Produsii cu teofilina pot provoca disritmii si/sau inrautati aritmii preexistente; orice modificare semnificativa in frecventa si/sau ritmul cardiac, necesita monitorizare si investigare. Se va folosi cu prudenta la pacientii cu hipoxemie, hipertensiune si la cei cu antecedente de ulcer peptic. Desi teofilina poate actiona ocazional ca un iritant local al tractului gastro-intestinal, simptomele de acest fel sunt in mod obisnuit mediate si asociate cu concentratia serica a medicamentului mai mare de 20 g/ml. Timpul de injumatatire al teofilinei poate fi mai scurt la fumatori; de aceea pacientii care fumeaza in mod regulat trebuie monitorizati pentru un control adecvat al simptomelor cand primesc Uni-Dur TEC administrat in doza unica zilnica. Sarcina si alaptare: nu s-au facut studii pe animale cu privire la influenta teofilinei asupra functiei de reproducere. Nu se cunoaste daca teofilina poate produce injurie fetala cand este administrata unei femei gravide sau daca poate afecta capacitatea de reproducere. Derivatii xantinici ar trebui administrati la femeile gravide doar daca este neaparat necesar. Teofilina difuzeaza in laptele matern si poate cauza iritabilitate si alte semne de toxicitate la copiii alimentati la san. Datorita potentialului de aparitie a reactiilor adverse serioase se recomanda intreruperea fie a administrarii medicamentului, fie a alaptarii.
 Uz pediatric: nu s-au stabilit siguranta si eficacitatea administrarii Uni-Dur TEC doza unica zilnica la copiii sub 12 ani.

Reactii adverse
Cele mai importante reactii adverse observate in studiile clinice cu Uni-Dur TEC sunt cele de tip cofeinic si s-au raportat de obicei la nivele serice ale teofilinei mai mari de 20 g/ml. Cu o frecventa in scadere, cele mai comune reactii adverse sunt cefaleea, greata si insomnia. Printre efectele mai rar intalnite se numara dispepsia, tremorul, ameteala. Cele mai multe reactii adverse sunt usoare spre moderate din punctul de vedere al severitatii. Rareori au fost raportate reactii adverse severe. In studiile clinice, retragerea din studiu datorita reactiilor adverse a avut o frecventa scazuta. Alte reactii adverse raportate la produsi continand teofilina includ: voma, durere epigastrica, hematemeza, diaree, anorexie, iritabilitate, neliniste, hiperexcitabilitate reflexa, contractii musculare, convulsii clonice si tonice generalizate, palpitatii, tahicardie, extrasistole, inrosirea fetei, hipotensiune, insuficienta circulatorie, aritmii ventriculare, tahipnee, cresterea diurezei, hiperglicemie, disfunctii in secretia de ADH si eruptii cutanate.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link