Uft, capsule

Uft, capsule

Compozitie
Fiecare capsula contine 100 mg tegafur si 224 mg uracil, cu laurilsulfat de sodiu si hidroxipropil celuloza ca excipienti.

Indicatii
UFT este indicat in tratamentul urmatoarelor cancere: colon/rect, san, stomac, cancere ORL, ficat, vezicula biliara, cai biliare, pancreas, vezica urinara si col uterin.

Doze si mod de administrare
Doza zilnica standard este echivalenta cu 300-600 mg tegafur (3-6 capsule), administrata oral, divizata in 2-3 doze pe zi. In cancerele ORL, doza zilnica standard este echivalenta cu 600 mg tegafur (6 capsule), administrata oral, divizata in 2-3 doze pe zi. Aceste recomandari pentru dozare vor fi de asemenea urmate in cazul in care UFT se administreaza in combinatie cu alti agenti antineoplazici. Ca si in cazul altor citostatice, dozele UFT pot fi crescute (fara a se depasi 600 mg pe zi) sau scazuta, functie de toleranta pacientului.

Contraindicatii
UFT este contraindicat la pacientii cu antecedente de hipersensibilitate la UFT sau la una dintre componentele produsului. UFT este contraindicat in asociere cu sau la mai putin de 4 saptamani dupa tratamentul cu un agent antiviral halogenat, ca sorivudina, deoarece pot aparea efecte toxice asupra sistemului nervos si mielo-depresia cu risc letal.
UFT se administreaza cu maxima precautie la pacientii cu:
Mielodepresie (poate fi accentuata).
Tulburari hepatice (pot fi agravate).
Tulburari renale (pot fi agravate).
Boli infectioase (pe fondul mielodepresiei potentiale se poate agrava evolutia bolilor infectioase). Varicela (risc de boala sistemica cu evolutie letala).
Ulcer gastric si/sau duodenal simptomatic (risc de exacerbare a simptomelor). Toleranta la glucoza scazuta (poate fi agravata de tegafur).

Masuri de precautie
Nu se va administra UFT asociat cu sau la mai putin de 4 saptamani dupa agenti antivirali halogenati, ca sorivudina, deoarece exista riscuri de efect toxic asupra sistemului nervos si de mielosupresie cu sfarsit letal. Afectiunile hepatice severe, de exemplu hepatita acuta fulminanta, apar rareori. Se vor efectua cu regularitate teste functionale hepatice. Daca sunt observate modificari ale acestora, se intrerupe imediat tratamentul cu UFT si se administreaza tratamentul adecvat.
Precautii generale: au fost semnalate cazuri de enterita severa (enterita hemoragica, ischemica si necrozanta) si deshidratare.
Se vor observa pacientii cu atentie: daca se observa simptome cum sunt durerea abdominala si/sau diareea, tratamentul cu UFT se intrerupe imediat. De obicei, diareea dispare repede odata cu intreruperea UFT. Daca diareea persista sau daca apare deshidratarea, poate fi necesar un tratament specific.
S-au descris reactii severe, cum este depresia medulara. Se va controla frecvent hemoleucograma. Daca se constata modificari, se vor lua masurile adecvate, cum ar fi reducerea dozei si intreruperea tratamentului. Dupa administrare prelungita, reactiile adverse pot deveni mai severe si persistente, fiind necesara maxima precautie si supraveghere atenta. Intr-un numar mic de cazuri s-au semnalat afectiuni hepatice severe, cum este hepatita fulminanta. Disfunctia hepatica trebuie depistata precoce, prin monitorizarea atenta a starii pacientului, cu repetarea frecventa si regulata a testelor functionale hepatice (mai frecvent la debutul tratamentului). Instalarea afectiunii hepatice severe poate fi precedata de simptome subiective, cum este starea de rau nedefinit, asociata cu anorexia. Pacientii vor fi urmariti pentru a sesiza aparitia acestor simptome. Daca se observa icterul (ingalbenirea ochilor) se intrerupe imediat tratamentul cu UFT. Pacientii vor fi urmariti cu atentie pentru a observa precoce aparitia infectiilor si a hemoragiilor.
Utilizarea UFT (ca si a altor pirimidine fluorurate ca: tegafur, fluorouracil, floxuridina, doxofluridina si flucitozina) in combinatie cu agenti antivirali halogenati, ca sorivudina, inhiba metabolismul pirimidinei fluorurate, crescand concentratia plasmatica. Concentratiile crescute de pirimidina fluorurata pot avea efect toxic asupra sistemului nervos si mielodepresia cu sfarsit letal. UFT nu va fi administrat concomitent cu sorivudina.
Siguranta administrarii la copii nu este determinata. Administrarea UFT la copii se va face cu multa precautie. Administrarea UFT la copii sau la pacientii cu potential fertil presupune evaluarea riscului de efecte toxice asupra reproducerii.UFT va fi administrat cu precautie. Siguranta administrarii UFT la copii nu este stabilita.
Sarcina si alaptare: deoarece in studii la soareci si sobolani s-au raportat efecte teratogene, acest medicament nu va fi administrat la femei insarcinate si la paciente cu potential fertil. Deoarece, in studiile pe animale de laborator, s-a demonstrat ca UFT este secretat in lapte, se va evita utilizarea UFT la femeile care alapteaza. Daca UFT este indicat, alaptarea va fi intrerupta.

Reactii adverse
Reactii adverse severe.
Deshidratarea: in caz de diaree severa, se va intrerupe tratamentul cu UFT si se vor adopta masurile adecvate de rehidratare.
Enterita severa: Poate aparea enterita hemoragica, ischemica sau necrotica. Pacientii vor fi observati cu atentie si, daca apar simptome ca: durere abdominala severa sau diaree, tratamentul cu UFT va fi intrerupt si se iau masurile terapeutice adecvate. Mielosupresia: rar pot aparea anemie, leucopenia, trombocitopenie si hemoragie. Foarte rar pot surveni pancitopenia si agranulocitoza. Pacientii trebuie supravegheati atent, la intervale regulate (cu frecventa crescuta in timpul primelor etape ale terapiei), cu efectuarea hemoleucogramei complete. Daca survin modificari, doza de UFT se va reduce sau se va intrerupe tratamentul.
Tulburarile hepatice severe, precum hepatita fulminanta, pot aparea rareori. Se vor efectua in mod regulat testele functionale hepatice, mai frecvent la inceputul tratamentului. in cazul unor teste modificate, se va intrerupe tratamentul cu UFT si se va urma conduita terapeutica adecvata.
Sistemul nervos central: rareori apar somnolenta, tulburarile starii de constienta, disestezie, simptome extrapiramidale, incontinenta urinara, paralizie in extremitati, tulburari de vorbire, de mers, dezorientare, tulburari de memorie si leucoencefalopatia. Aceste simptome pot fi precedate de ameteala, parestezii, dislexie, vertij, amnezie pasagera. Pacientii vor fi observati atent si se va intrerupe terapia cu UFT daca apar aceste simptome.
Pneumonia interstitiala: apare rareori. Pacientii vor fi observati atent. Daca sunt observate semne sugestive, se intrerupe terapia cu UFT si se iau masurile adecvate. Angina: angina de efort si de repaus apar rareori. Pacientii vor fi observati cu atentie. La aparitia simptomelor, se vor lua masurile adecvate, cum ar fi intreruperea terapiei cu UFT.
Alte reactii adverse:
Hepatice: rar pot aparea icterul, cresterile transaminazelor (SGOT/AST si SGPT/ALT) si steatoza hepatica. in cazurile amintite, se iau masuri adecvate, cum ar fi intreruperea terapiei cu UFT.
Renale: rareori pot aparea cresteri ale ureei si ale creatininei, proteinurie si hematurie. in astfel de cazuri, se iau masurile adecvate, cum ar fi intreruperea terapiei cu UFT. Gastrointestinale: rar pot aparea: anorexie, greata/varsaturi, diaree, stomatita, dureri epigastrice, ulcer gastric/duodenal, pirozis, meteorism, anosmie si anomalii ale gustului. Stomatita angulara, glosita, eructatiile, setea, constipatia, tulburarile de deglutitie si hemoragiile gastrointestinale apar rareori. Daca sunt observate aceste simptome, se iau masurile adecvate, cum ar fi reducerea dozei sau intreruperea tratamentului. Daca se suspecteaza ulcerul sau hemoragia digestiva, se intrerupe terapia cu UFT. Neurologice: rar apare starea de rau nedefinit si vertijul. Rareori apar cefaleea, agitatia, tinnitusul.
Dermatologice: apar rareori hiperpigmentare, hiperkeratoza, modificari ale unghiilor, eruptii veziculare, eroziuni si dermatita (mai frecvent in regiunile palmare si plantare), edeme si alopecie. Rareori apar flush, sindrom tip lupus eritematos discoid si fotosensibilizare. in cazurile mentionate, se iau masurile adecvate, cum ar fi intreruperea terapiei cu UFT.
Pancreas: rar poate surveni pancreatita acuta. Daca se instaleaza durerea abdominala sau apar cresteri ale amilazei serice, se intrerupe tratamentul cu UFT si se administreaza tratamentul adecvat.
Hipersensibilitate: rar pot aparea prurit, rash, urticarie. La aparitia acestor simptome, tratamentul cu UFT se va intrerupe.
Cardio-vasculare: rar, dureri precordiale si modificari ECG (de exemplu, supranivelarea ST).
Altele: febra, tuse productiva, artralgii, glicozurie, bufeuri, sputa hemoptoica, congestie conjunctivala.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Celulele stem ar putea neutraliza celulele canceroase din creier

O noua speranta pentru pacientii care sufera de cancer de piele, cu metastaza in creier. In urma unor ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 15 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Pregatirea pacieniilor pentru mamografie

Elisabeta Bostina - asistenta medicala licentiata in asistenta medicala generala - competenta radiologie - Spitalul Clinic Coltea descrie in ce consta pregatirea pacientilor in vederea realizarii unei mamografii.Citeste mai mult ...
Genera Lip Balm Sun Protection SPF 25

Genera Lip Balm Sun Protection SPF 25, 5,5 ml - CatenaGenera Lip Balm Sun Protection beneficiaza de o formula noua, bazata pe ulei de argan si vitamina E, avand ca efect evitarea imbatranirii premature a buzelor. Citeste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link