Tradolan, solutie injectabila

Tradolan, solutie injectabila

Compozitie
1 fiola de 1 ml contine 50 mg tramadol hidrocloric. 1 fiola de 2 ml contine 100 mg tramadol hidrocloric.

Actiune terapeutica
Proprietati farmacodinamice: Tramadol este un analgezic cu actiune asupra SNC, din grupa agonistilor opiacei. Actiunea de tip opiaceu poate fi eliminata, deci, cu ajutorul antagonistilor de morfina. Legarea tramadolului de receptorii opiati blocheaza eliberarea indusa de durere a neurotransmitatorilor la nivelul sinapselor si impiedica astfel conducerea senzatiei de durere la sistemul nociceptor. Actiunea analgezica se instaleaza rapid si dureaza mai multe ore. Pe langa actiunea analgezica, tramadol poseda o actiune antitusiva, precum si actiune depresiva asupra SNC.
Proprietati farmacocinetice: biodisponibilitatea absoluta la tramadol administrat i.m. este de 100%. Timpul de injumatatire pentru resorbtia produsului este de cca 0,6 ore. Substanta poseda o inalta afinitate tisulara. Legarea de proteine atinge 20%. Tramadol traverseaza bariera hematoencefalica precum si bariera placentara. Produsul se regaseste in laptele matern in proportii foarte mici. Tramadol si metabolitii sai se elimina pe cale renala. Numai o-des-metil-tramadol este activ din punct de vedere farmacocinetic. Timpul de injumatatire referitor la eliminarea produsului este independent de modul de administrare si atinge cca 6 ore. In tulburari ale functiilor renale si hepatice, timpul de injumatatire prezinta o usoara crestere. In cazul unor tulburari severe ale unor organe (de ex. ciroza hepatica, clearance al creatininei < 5 ml/min) durata de eliminare creste de 2 pana la 3 ori. La pacientii de peste 75 de ani, acest timp poate fi mai mare cu un factor de 1,4. Date preclinice referitoare la siguranta in administrare: Tramadol prezinta o valoare a LD50 de 228-850 mg/kg corp, dupa o administrare orala unica la soareci, sobolani, hamsteri, iepuri si caini, dupa injectare s.c. la soareci, sobolani si hamsteri, de 200-286 mg/kg corp, dupa administrare i.m. la iepuri si caini, de cca 75-225 mg/kg corp si dupa injectarea i.v. la soareci, iepuri si caini de cca 45-68 mg/kg corp. ªobolanii nou-nascuti s-au aratat de 2-3 ori mai sensibili decat sobolanii maturi. Tabloul intoxicatiei prezinta degradarea activitatii spontane, ataxie, salivatie, varsaturi, midriaza, exoftalmie, tremor, crampe si dispnee. Nu s-au observat diferente semnificative de retentie a tramadolului intre cele doua sexe. Studiile clinice, hematologice, chimice si histologice nu au indicat variatii dependente de o forma comerciala sau alta. Numai la doze situate cu mult deasupra celor terapeutice s-au observat modificarile urmatoare: crestere mai lenta in greutate (anorexie), disparitia starii de bine, agitatie in miscari, sialoree, crampe. Toleranta locala a fost buna la administrare parenterala unica si repetata. Din datele existente pana in prezent, tramadol nu prezinta activitate mutagena. Din studiile pe sobolani nu a rezultat nici o indicatie referitoare la incidenta crescuta a tumorilor dupa administrarea produsului.
Date farmaceutice: excipient: acetat de sodiu, apa.

Doze si mod de administrare
Dozarea trebuie sa fie adaptata intensitatii durerii si sensibilitatii individuale a pacientului. Adulti si copii peste 14 ani: in general, se va utiliza o fiola de Tradolan Fiole ca doza unica. Daca in rastimp de 30-60 minute durerea nu dispare, se poate utiliza o a doua fiola de Tradolan Fiole. Daca din tabloul clinic rezulta ca ar putea fi necesara o doza mai mare, se poate utiliza de la inceput o fiola de 100 mg ca doza unica. De regula, este suficienta utilizarea de 3-4 ori pe zi a unei fiole de 50-100 mg tramadol. In general, nu este bine sa se depaseasca o doza totala zilnica de 400 mg tramadol. In cazul durerilor datorate tumorilor si al starilor dureroase postoperatorii, ar putea fi totusi necesare doze zilnice mai mari. Copii sub 14 ani: rezultatele obtinute pana acum arata ca tramadolul poate fi utilizat ca doza unica de 1-2 mg/kg corp, incepand de la varsta de 1 an.
I.v. (injectare lenta sau perfuzie impreuna cu o solutie diluanta compatibila), i.m. sau s.c. Tradolan Fiole este compatibil cu urmatoarele solutii perfuzabile: diluare simpla - solutie de ser fiziologic sau solutie de glucoza 5%; solutie alcalina: carbonat monoacid de sodiu 1,4%; Solutii electrolitice continand calciu: solutie Ringer, Sterofundin G; Solutii pentru substitutie plasmatica sau volumica: Haemaccel-Rheomacrodex 10%. Toate solutiile verificate sunt compatibile pe o durata de verificare maximala de 24 de ore. Durata tratamentului: Tradolan Fiole nu trebuie sa fie utilizat pe o perioada mai mare decat cea strict necesara. In cazul tulburarilor renale sau hepatice, in starile de durere acuta este posibil rareori sa se depaseasca doza necesara, deoarece preparatul va fi, in aceste cazuri, aplicat rareori sau chiar numai o data. In starile de durere cronica trebuie totusi avut in vedere ca acumularea preparatului, datorita tulburarilor renale sau hepatice care prelungesc timpul de retentie in organism, este de durata mai mare. Din acest motiv, intervalele de utilizare trebuie prelungite si trebuie adaptat tratamentul la necesitatile pacientului.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la unul din compusii produsului; intoxicatia acuta cu alcool, somnifere, antialgice sau psihotrope; dependenta de opioide; tulburari de constienta cu geneza neclara; tulburari ale centrilor respiratori si ale functiei respiratorii; stari de hipertensiune craniana in care nu s-a efectuat ventilare; Tradolan Fiole nu trebuie utilizat la pacientii care folosesc sau au folosit in ultimele 14 zile IMAO (contra starilor depresive); Tradolan Fiole nu este un produs utilizabil ca substitut pentru droguri; Tradolan Fiole nu trebuie utilizat pentru copii sub 1 an.

Masuri de precautie
Tradolan Fiole nu este un produs potrivit ca inlocuitor al drogurilor in tratamentul dependentei de opioizi. Desi tramadol este un agonist opiaceu, utilizarea sa nu conduce la suprimarea manifestarilor de sevraj induse de lipsa morfinei. Pana in prezent s-a putut demonstra experimental ca utilizarea de tramadol la maimute dependente de opiacee poate provoca, in anumite conditii, manifestari de sevraj. Utilizarile actuale ale tramadolului nu au dat nici o indicatie asupra aparitiei dependentei de medicament. Totusi, Tradolan Fiole nu trebuie, in nici un caz, utilizat pe o perioada mai lunga decat cea necesara din punct de vedere terapeutic, deoarece in cazul unei utilizari prelungite nu poate fi eliminata cu siguranta posibilitatea aparitiei dependentei. Terapia prelungita, in cazul starilor de durere cronica, trebuie realizata numai in cazurile de stricta necesitate. Chiar si in acest din urma caz sunt necesare pauze in tratament sau masuri terapeutice alternative. La pacientii care manifesta tendinte catre utilizare eronata a medicamentelor sau catre dependenta de medicamente sau de droguri, tratamentul analgetic necesar cu tramadol poate fi realizat numai pentru scurta durata si numai sub directa supraveghere a medicului. Se recomanda precautie precum si supraveghere atenta la urmatorii pacienti: cei cu sensibilitate crescuta la opioizi, cei cu episoade cunoscute de spasme cerebrale, cei cu insuficienta renala si hepatica grava.
Interactiuni medicamentoase: La utilizarea simultana de Tradolan Fiole si de substante care actioneaza, de asemenea, asupra SNC (de ex. tranchilizante, somnifere, alcool) este de asteptat cresterea efectelor secundare ale produsului Tradolan Fiole asupra SNC (de ex. depresie respiratorie, oboseala). La medicatia de insotire cu neuroleptice pot aparea, uneori, cazuri de spasme cerebrale. La combinarea tramadolului cu barbiturice s-au observat experimental pe animale prelungirea duratei de narcoza. In acelasi timp, la combinarea tramadolului cu, de ex. un tranchilizant, s-a observat un efect favorabil asupra senzatiei de durere. Intr-un studiu asupra anesteziei generale s-a administrat tramadol parenteral si, de asemenea, Enfluran impreuna cu gaz ilariant, ceea ce a condus la o stare de amnezie diminuata. Tramadolul nu trebuie combinat cu IMAO. La administrarea simultana sau anterioara de cimetidina (inhibitor enzimatic), pe baza rezultatelor farmacocinetice se presupune ca nu apar interactiuni medicamentoase relevante. La administrarea simultana sau anterioara de carbamazepin (activator enzimatic) poate aparea scaderea efectului analgetic, precum si scurtarea perioadei de eficienta a produsului Tradolan Fiole.
Sarcina si alaptare: conform cu recomandarile prezente, Tradolan Fiole va fi utilizat in timpul sarcinii si al alaptarii numai in cazuri in care este strict necesar si numai in urma unei discutii cu medicul. Utilizarea cronica a produsului trebuie evitata pe toata perioada de sarcina. Administrat perinatal, tramadolul nu influenteaza capacitatea de contractie a uterului. La nou-nascuti, produsul poate induce alterari ale frecventei respiratorii, care insa nu sunt, de regula, semnificative clinic. Tramadol trece in proportie de maxim 0,1% in laptele matern. Nu este de asteptat o actiune perturbatoare asupra sugarului. Totusi, in timpul lactatiei, tramadol trebuie utilizat numai in cazuri in care este strict necesar.
Influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a manipula utilaje: Tradolan Fiole, chiar in cantitati moderate, poate afecta capacitatea de reactie, ceea ce conduce la perturbarea capacitatii de a conduce vehicule si de a manipula masini. Acest fapt este cu deosebire important in cazul pacientilor tratati in sistem ambulator. De aceea, este recomandat ca acesti pacienti sa fie informati asupra actiunilor nedorite ale medicamentului.
Reactii secundare: in functie de doza, tramadol conduce la depresie respiratorie si la sedare in proportii diferite (de la oboseala lejera pana la confuzie), fenomene care nu apar insa, de regula, la dozele utilizate pentru dureri puternice. La depasirea dozelor uzuale, ca si la utilizarea simultana a unor altor substante cu actiune depresiva asupra SNC, reactiile secundare descrise sunt de asteptat. Ocazional pot aparea: greata, transpiratie, oboseala, ameteli si confuzie. Rareori: produsul influenteaza sistemul circulator (palpitatii, tahicardie, hipertonie, bradicardie, congestie, hipotensiune ortostatica pana la colaps). Aceste reactii adverse apar cu precadere in cazul mentinerii pozitiei ortostatice, al administrarii i.v. si la pacientii cu handicap fizic. In afara de cele de mai sus, in cazuri rare pot aparea dureri de cap, eructatii, varsaturi, constipatie, iritatie gastrointestinala (de ex. balonare, senzatie de prea-plin) si reactii cutanate (de ex. prurit, exantem). Foarte rar, la utilizarea de Tradolan Fiole pot aparea reactii secundare de ordin psihic, care variaza puternic de la individ la individ (dependente de tipul de personalitate si de durata de tratament). In aceste situatii pot aparea schimbari de dispozitie (in general, stare de spirit mai inalta, rareori stare de iritare), variatii ale starii de activitate (in general incetinire, rareori crestere a activitatii) si variatii ale unei anumite caracteristici (de ex. capacitatea de a lua decizii, tulburari de perceptie). Extrem de rar pot aparea astenie, modificari de apetit si tulburari de mictiune. In cazuri izolate s-au raportat cazuri de spasm cerebral. Acestea au aparut aproape exclusiv dupa administrare i.v. a unor doze inalte si administrare simultana de neuroleptice. Reactiile alergice si socul nu pot fi excluse cu certitudine dintre reactile adverse.
Supradozare: simptome: in principal, la intoxicatia cu tramadol, simptomele sunt similare cu cele de la intoxicatiile cu alte analgezice ale SNC (opioizi). In principal, apar mioza, varsaturi, colaps al sistemului circulator, tulburari de constienta pana la stari comatoase, crampe si depresie respiratorie pana la paralizia centrilor respiratori. Terapie: eliberarea cailor respiratorii (aspirare), reechilibrare hemodinamica si respiratorie. Hemodializa si hemofiltrarea nu sunt masuri potrivite, in general. Antidotul pentru depresia respiratorie: naloxon; pentru spasme cerebrale: diazepam i.v.
Incompatibilitati: Tradolan Fiole este incompatibil cu solutiile injectabile de diclofenac, indometacin, fenilbutazona, diazepam, flunitrazepam, midazolam si nitrat de glicerol.
Valabilitate si conditii de pastrare: 36 de luni. A nu se pastra la temperaturi de peste 25C. Este indicat ca produsul sa fie pastrat ferit de lumina (se recomanda pastrarea in ambalajul original de carton).

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link