Tikosyn, capsule

Tikosyn, capsule

Actiune terapeutica
Antiaritmic. Actioneaza prin blocarea canalelor ionice cardiace responsabile de ransportul potasiului. Nu are efect asupra canalelor de sodiu sau receptorilor adrenergici. Creste durata potentialului de actiune monofazic prin intarzierea repolarizarii. Nivele plasmatice maxime: 2-3 h, fara alimentatie. Nivele constante plasmatic se ating in 2-3 zile. Metabolizat in ficat si excretat in urina. T ½, terminal: aprox. 10 h. Femeile au clearance mai scazut la administrarea orala decat barbatii.

Indicatii
Conversia fibrilatiei sau flutter-ului atrial la ritm sinusal normal. Mentinerea ritmului sinusal normal la pacientii cu fibrilatii/flutter atrial ce dureaza de mai mult de 1 saptamana, si a fost convertit la ritm normal.

Doze si mod de administrare
Capsule: conversia fibrilatiei / flutter-ului atrial, mentinerea ritmului sinusal normal: Dozarea dofetilidei trebuie facuta tinand cont de urmatoarele etape: 
- inainte de administrarea primei doze, determinati QT. Daca QT este > 440 msec (500 msec la cei cu afectarea conducerii ventriculare) dofetilida este contraindicata. Nu se administreaza nici daca AV < 60 bpm. 
- inainte de administrarea primei doze se calculeaza clearanceul creatininei, dupa urmatoarea formula: barbati: [greutate(kg) x (140-varsta)] / [72 x creatinina serica(mg/dL)] ; femei: 0,84 x valoarea barbatilor; 
- doza de pornire se calculeaza astfel: CCR > 60 mL/min: 500 μg de 2 ori/zi; CCR 40-60 mL/min: 250 μg de 2 ori/zi; CCR: 20-40 mL/min: 125 μg de 2 ori/zi; CCR < 20 mL/min: nu se utilizeaza; Doza maxima este de 500 μg de 2 ori/zi. 
- Se adminstreaza doza ajustata pe baza CCR si se monitorizeaza ECG permanent. 
- La 2-3 h de la prima doza se masoara QT. Daca a crescut cu > 15% fata de traseul de baza, sau daca este de 500 msec (550 msec la cei cu tulburari de conducere ventriculara) se modifica dozele dupa cum urmeaza: daca doza de start, in functie de CCR, este de 500 μg de 2ori/zi, doza modificata pentru QT prelungit va fi de 250 μg de 2 ori/zi. Daca doza de start este de 250 μg de 2 ori/zi, doza modificata pentru QT prelungit va fi de 125 μg de 2 ori/zi. Daca doza de start este de 125 μg de 2 ori/zi, doza modificata va fi 125 μg o data/zi. 
- La 2-3 ore dupa fiecare doza, se determina QT. Se intrerupe tratamentul daca oricand dupa a doua doza QT este > 500 msec (550 msec la cei cu tulburari de conducere ventriculara). 
- Monitorizati continuu ECG, minim 3 zile, sau cel putin 12 h dupa conversia farmacologica sau electrica.

Contraindicatii
Sindrom de QT lung congenital / dobandit, la cei cu interval QT mai mare de 440 msec (500 msec la pacientii cu anormalitati de conducere ventriculare), insuficienta renala severa (CCR mai mic de 20 mL/min). Folosirea concomitenta a verapamilului, cimetidinei, trimetoprimului (singur sau cu sulfametoxazol), ketoconazol, proclorperazina, megestrol. Lactatia.

Masuri de precautie
Pentru minimizarea riscului de inducere a aritmiilor, tratamentul cu dofetilida se administreaza in spital cu posibilitatea monitorizarii permanente a clearance-ului creatininei si ECG, si existenta mijloacelor de resuscitare cardiaca, timp de minim 3 zile. Se administreaza cu prudenta in insuficienta hepatica. Folosirea cu medicamente ce prelungesc QT nu a fost studiata. Nu se administreaza in acelasi timp cu bepridil, unele antibiotice macrolide, fenotiazine, antidepresive triciclice. Siguranta si eficacitatea tratamentului nu au fost stabilite la copii sub 18 ani. Trat trebuie initiat sau reluat intr-o institutie cu monitorizare permanenta EKG, si personal specializat in trat aritmiilor ventriculare severe, minim 3 zile;
Se intrerupe administrarea altor antiaritmice inainte de administrarea dofetilidei. Nu se incepe tratamentul cu dofetilida dupa amiodarona, decat cand nivelele plasmatice ale amiodaronei ajung la 0,3 μg/mL sau dupa intreruperea acestuia cu 3 luni inainte. Inainte de conversie, pacientilor li se administreaza tratament anticoagulant ce se continua si dupa conversie. Inainte de tratamentul cu dofetilid se corecteaza hipokalemia. Functia hepatica se reevalueaza la 3 luni, sau la nevoie. Daca functia renala scade, modificati doza conform schemei de mai sus. Doza maxima de 500 μg de 2 ori /zi este cea mai eficienta insa riscul apritiei torsadei varfurilor este crescut. La orice crestere a dozei se recomada spitalizarea pacientului cel putin 3 zile. Suportarea dozelor mari anterior si lipsa efectelor adverse nu exclud necesitatea internarii. Nu se considera conversie daca pacientul nu a raspuns la tratament dupa 24 h de la prima doza de difetilida.
Capsulele se feresc de umiditate. Se pastreaza in recipiente bine inchise.
Observatii pentru pacient – familie: administrati conform prescriptiei; evitati adminstrarea cu suc de grapefruit. Daca se omite o doza, urmatoarea nu se dubleaza; se administreaza la intervalul de timp specificat. Anuntati administrarea altor medicamente si aparitia efectelor adverse. Respectati programul examinarilor medicale pentru evaluarea ECG.
Evaluarea si controlul terapiei; identificati aritmia si caracteristicile acesteia inclusiv semne si simptome aociate. Evaluati medicamentele prescrise pentru eliminarea riscului interactiunilor. Evitati medicamentele ce prelungesc QT. Monitorizati functia renala si hepatica; nu se recomanda administrarea in disfunctiile hepatice si renale.
Supradozarea: simptome: prelungirea excesiva a QT. Tratament: simptomatic si suportiv. Monitorizare cardiaca. Se poate administra carbune activa, insa are efect numai la 15 min dupa dofetilida. Se poate administra isoproterenol in perfuzie, cu / fara pacing cardiac, sau sulfat de magneziu. Se monitorizeaza QT pana le normalizare.
Interactiuni medicamentoase
Amilorid. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Amiodarona. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Antibiotice macrolide. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Canabinoizi. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Chinina. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Cimetidina. Creste riscul aritmiilor, consecutiv scaderii metabolizarii hepatice a dofetilidei.
Diltiazem. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Digoxin. Creste riscul de aparitie a torsadei varfurilor.
Diuretice saliuretice. Creste riscul de aparitie a torsadei varfurilor.
Ketoconazol. Creste riscul aritmiilor, consecutiv scaderii metabolizarii hepatice a dofetilidei.
Megestrol. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Metformin. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Nefazadona. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Norfloxacin. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Proclorperazina. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei → aritmii.
Suc de grapefruit. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Triamteren. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Trimetoprim / sulfametoxazol. Creste riscul aritmiilor, consecutiv scaderii metabolizarii hepatice a dofetilidei.
Verapamil. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei → aritmii.
Zafirlukast. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.

Reactii adverse
Cardiovasculare: aritmii ventriculare, torsada varfurilor, angina pectorala, fibrilatie atriala / ventriculara, hipertensiune, palpitatii, tahicardie ventriculara / supraventriculara, bradicardie, ischiemie cerebrala, AVC, IM, stop cardiac. SNC: cefalee, ameteli, insomnie, anxietate, parestezii. Gastrointestinale: greata, Voma, diaree. Respirator: infectii de tract respirator, dispnee, tuse. Altele: dureri toracice, rash, artralgii, astenie, edeme periferice, infectii urinare, angioedeme, afectare hepatica, moarte subita, sincopa. 

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Celulele stem ar putea neutraliza celulele canceroase din creier

O noua speranta pentru pacientii care sufera de cancer de piele, cu metastaza in creier. In urma unor ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Catena, farmacia inimii, sustine campionii!

Fost poloist, profesor de inot, inotator indarjit, Paul traieste in lumea performantei si a scopului extrem: acela de a dobori, din cand in cand, cate o bariera. Cu tenacitate si ambitie de invingator, Paul Georgescu  inoata acum in ape reci.Pentru ca se antreneaza la temperaturi ce nu trebuie sa depaseasca ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 15 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Pregatirea pacieniilor pentru mamografie

Elisabeta Bostina - asistenta medicala licentiata in asistenta medicala generala - competenta radiologie - Spitalul Clinic Coltea descrie in ce consta pregatirea pacientilor in vederea realizarii unei mamografii.Citeste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link