Seretide accuhaler/diskus, pudra inhalatorie

Seretide accuhaler/diskus, pudra inhalatorie

Compozitie
Dispozitiv din plastic ce contine o banda din folie cu 28 sau 60 blistere dispuse regulat, fiecare continand 50 g de salmeterol xinafoate si 100 g de fluticasone propionat. Dispozitiv din plastic ce contine o banda din folie cu 28 sau 60 blistere, fiecare continand 50 g de salmeterol xinafoate si 250 g de fluticasone propionat. Dispozitiv din plastic ce contine o banda din folie cu 28 sau 60 blistere, fiecare continand 50 g de salmeterol xinafoate si 500 g de fluticasone propionat.

Actiune terapeutica
Proprietati farmacodinamice:
Mecanism de actiune: Seretide contine salmeterol si fluticasone propionat, cu moduri diferite de actiune. Salmeterol protejeaza impotriva simptomelor, iar fluticasone propionate imbunatateste functia pulmonara si previne exacerbarile. Seretide ofera un regim mai convenabil pacientilor sub tratament cu agonisti si corticosteroizi inhalatori. Mecanismul de actiune al ambelor medicamente este discutat mai jos:
Salmeterol: este un agonist adrenoreceptor selectiv cu durata lunga de actiune, cu un lant lung pe care sunt legate doua situsuri ale receptorului. Aceste proprietati farmacologice ale salmeterolului ofera o protectie mai eficienta contra bronhoconstrictiei induse de histamina si produce o bronhodilatatie de o mai lunga durata, ce dureaza minim 12 ore, fata de dozele recomandate de agonisti cu durata scurta de actiune. Testele in vitro au aratat ca salmeterolul este un inhibitor puternic si de lunga durata al eliberarii, din plamanul uman, a mediatorilor din mastocite cum ar fi histamina, leucotrienele si prostaglandina D2. Salmeterolul inhiba raspunsul fazei initiale si tarzii la alergenul inhalat; ultimul persista peste 30 ore dupa administrarea unei singure doze, cand efectul bronhodilatator nu mai este evident. Administrarea numai a salmeterolului atenueaza hiperresponsivitatea bronhiala. Aceste proprietati ilustreaza faptul ca salmeterolul are si o activitate nonbronhodilatatoare, dar semnificatia clinica nu este pe deplin clara. Acest mecanism este diferit de efectul antiinflamator al corticosteroizilor.
Fluticasone propionat: administrat inhalator in doza recomandata are o actiune antiinflamatorie glucocorticoida puternica la nivelul plamanilor, avand ca rezultat reducerea simptomelor si exacerbarilor astmului, fara efectele adverse observate in cazul administrarii sistemice a corticosteroizilor. Productia zilnica de hormoni suprarenalieni se pastreaza de obicei in limite normale in timpul tratamentului cronic cu fluticasone propionat inhalator, chiar in cazul administrarii dozelor maxime la copii si adulti. Dupa trecerea de la alti steroizi inhalatori, productia zilnica se imbunatateste in ciuda utilizarii trecute sau prezente intermitente de steroizi oral, prin aceasta demonstrand revenirea functiei suprarenalei la normal cu fluticasone propionat inhalator. Rezerva suprarenaliana ramane de asemenea normala in timpul tratamentului cronic, dupa cum a fost masurata in timpul unui test de stimulare. Oricum, orice afectare reziduala a rezervei suprarenaliene datorata unui tratament anterior poate persista o perioada considerabila de timp si ar trebui tinuta minte (vezi Precautii).
Proprietati farmacocinetice: s-a observat ca administrarea salmeterol si fluticasone propionat impreuna pe cale inhalatorie nu afecteaza farmacocinetica fiecarui component in parte. In scop farmacocinetic, fiecare component va fi considerat separat. Chiar daca nivelele plasmatice ale Seretide sunt foarte scazute, nu pot fi excluse interactiunile cu alte substraturi sau inhibitori ai CYP3A4.
Salmeterol: actioneaza local la nivel pulmonar, astfel incat nivelele plasmatice nu sunt un indicator al efectelor terapeutice. In plus, exista putine date despre farmacocinetica salmeterolului datorita dificultatilor tehnice de analiza a medicamentului in plasma, datorita concentratiilor plasmatice scazute la doze terapeutice (aproximativ 200 pg/ml sau mai putin) realizate dupa inhalarea dozei. Dupa administrarea regulata a salmeterol xinafoate, poate fi detectat acidul hidroxinaftoic in circulatia sistemica, atingand concentratii stabile de aproximativ 100 ng/ml. Aceste concentratii sunt cu 1 000 ori mai scazute decat nivelele obtinute in studiile de toxicitate. Nu s-au observat efecte daunatoare dupa utilizarea indelungata (mai mult de 12 luni) la pacienti cu obstructie de cai respiratorii.
Fluticasone propionat: absoluta biodisponibilitate a fluticasone propionat inhalator variaza intre aproximativ 10-30% din doza nominala, depinzand de dispozitivul folosit pentru inhalare. Absorbtia sistemica are loc mai ales de la nivelul plamanilor si este initial rapida si apoi prelungita. Ceea ce ramane din doza inhalata poate fi ingerata dar are o contributie minima la expunerea sistemica datorita hidrosolubilitatii scazute si metabolismului presistemic, avand ca rezultat o disponibilitate orala de mai putin de 1%. Exista o crestere liniara a expunerii sistemice o data cu cresterea dozei inhalate. Dispunerea fluticasone propionat este caracterizata printr-un clearance crescut plasmatic (1 150 ml/min), un volum mare de distributie in stare de echilibru (aproximativ 300 l) si un timp de injumatatire de aproximativ 8 ore. Legarea de proteinele plasmatice este crescuta moderat (91%). Fluticasone propionat este eliminat foarte rapid din circulatia sistemica, in principal prin metabolism pana la un metabolit inactiv de acid carboxilic, prin enzima citocrom P450 CYP3A4. Clearance-ul renal al fluticasone propionat este neglijabil (<0,2%) si mai putin de 5% ca metabolit. Atentie la administrarea concomitenta a inhibitorilor CYP3A4, avand in vedere potentialul de crestere a expunerii sistemice la fluticasone propionat.
Date preclinice de siguranta:
Salmeterol xinafoate si fluticasone propionate au fost intens evaluate in teste de toxicitate pe animale. Toxicitatea semnificativa poate aparea numai la doze in exces fata de cele recomandate pacientilor si au fost cele prevazute pentru un agonist 2 adrenoreceptor si glucocorticoid. In studii pe termen lung, salmeterol xinafoate a indus tumori benigne ale musculaturii netede in mezovarul sobolanilor si uterul soarecilor. Rozatoarele sunt sensibile la formarea acestor tumori induse farmacologic. Se considera ca salmeterolul nu reprezinta un risc semnificativ pentru oameni. Administrarea concomitenta a salmeterol si fluticasone propionate in doze mari a avut ca rezultat unele interactiuni cardiovasculare. La sobolani, miocardita medie atriala si arterita coronara focala au fost efecte tranzitorii care s-au remis la administrarea regulata. La caini, cresterea frecventei cardiace a fost mai mare dupa coadministrare decat dupa salmeterol singur. In studiile pe oameni nu au fost observate efecte adverse cardiace grave. Coadministrarea nu a modificat alte tipuri de toxicitate la animale.
Lista de excipienti : lactoza.

Indicatii
Seretide este indicat in tratamentul regulat al afectiunilor obstructive reversibile ale cailor respiratorii (ROAD), incluzand astmul la copii si adulti, unde este necesara combinatia dintre un bronhodilatator si corticosteroid inhalator.
Pot fi inclusi: pacienti cu doze efective de intretinere de agonisti cu durata lunga de actiune si corticosteroizi inhalatori. Pacienti care sunt simptomatici sub tratament curent cu corticosteroid inhalator. Pacienti cu tratament bronhodilatator regulat care necesita corticosteroizi inhalatori.

Doze si mod de administrare
Seretide Accuhaler/Diskus este doar pentru inhalatie orala. Pacientii trebuie atentionati ca Seretide Accuhaler/Diskus trebuie utilizat regulat pentru rezultate optime, chiar atunci cand sunt asimptomatici. Pacientii trebuie sa fie reevaluati in mod regulat de catre medic, astfel incat intensitatea Seretide sa fie optima iar acesta va fi schimbat numai dupa sfatul medicului. Administrarea trebuie sa se faca in doza cea mai mica cu care se mentine controlul eficient al simptomelor. Pacientilor trebuie sa li se administreze preparatul Seretide continand doza de fluticasone propionate corespunzatoare severitatii afectiunii.
Doze recomandate:
Adulti si adolescenti peste 12 ani: o inhalatie (50 g salmeterol si 100 g fluticasone propionate) de doua ori pe zi, sau o inhalatie (50 g salmeterol si 250 g fluticasone propionate) de doua ori pe zi, sau o inhalatie (50 g salmeterol si 500 g fluticasone propionate) de doua ori pe zi.
Copii peste 4 ani: o inhalatie (50 g salmeterol si 100 g fluticasone propionate) de doua ori pe zi.
Nu exista date despre utilizarea Seretide la copii sub 4 ani.
Grupuri speciale de pacienti: nu este necesara adaptarea dozei la pacientii in varsta sau la cei cu afectiuni renale sau hepatice.  

Contraindicatii
Seretide este contraindicat la pacientii cu istoric de hipersensibilitate la oricare dintre componenti.

Masuri de precautie
Controlul afectiunilor obstructive reversibile ale cailor respiratorii trebuie sa urmeze un program etapizat, iar raspunsul pacientului trebuie monitorizat clinic prin teste de functionare pulmonara. Seretide Accuhaler/Diskus nu se utilizeaza pentru ameliorarea simptomelor acute, in cazul carora este necesar un bronhodilatator cu actiune scurta si rapida (de ex. salbutamol). Pacientii trebuie sfatuiti sa pastreze la indemana medicamentele tot timpul.
Cresterea utilizarii bronhodilatatoarelor cu durata scurta de actiune pentru controlul simptomelor astmului indica deteriorarea controlului astmului. Deteriorarea brusca si progresiva a controlului astmului reprezinta o potentiala amenintare asupra vietii si pacientul necesita consult medical. Trebuie luata in considerare cresterea dozelor de corticosteroizi. De asemenea, cand administrarea curenta a Seretide nu mai realizeaza controlul unei afectiunii obstructive reversibile a cailor respiratorii, pacientul necesita consult medical. Trebuie luata in considerare administrarea unui tratament cu corticosteroizi si administrarea unui antibiotic in cazul existentei unei infectii.
Tratamentul nu trebuie intrerupt brusc. Ca si in cazul tuturor corticosteroizilor inhalatori, Seretide trebuie administrat cu precautie in cazul pacientilor cu tuberculoza pulmonara activa sau latenta.
Seretide trebuie administrat cu precautie in cazul pacientilor cu tireotoxicoza.
Efectele sistemice pot aparea in cazul oricarui corticosteroid inhalator, in special la doze mari prescrise pentru perioade lungi de timp; aceste efecte apar mai rar decat in cazul utilizarii corticosteroizilor administrati oral.
Efectele sistemice ce pot aparea includ supresia suprarenala, intarzierea in crestere a copiilor si adolescentilor, scaderea densitatii minerale osoase, cataracta si glaucom. Astfel, este important ca doza de corticosteroid inhalator sa fie stabilita ca doza minima la care este mentinut controlul eficient.
Este recomandat ca inaltimea copiilor sub tratament prelungit cu corticosteroid inhalator sa fie monitorizata in mod regulat. Anumite persoane pot arata o mai mare susceptibilitate fata de efectele corticosteroizilor administrati inhalator decat majoritatea pacientilor. Datorita posibilitatii slabirii raspunsului suprarenal, pacientii carora li s-a inlocuit tratamentul cu steroizi pe cale orala cu tratament cu fluticasone propionat inhalator necesita o supraveghere atenta, iar functia corticosuprarenalei trebuie monitorizata in mod regulat. Ca urmare a introducerii fluticasone propionat, suprimarea terapiei sistemice trebuie realizata treptat, iar pacientii sa fie sfatuiti sa poarte o eticheta de avertizare, care indica necesitatea unei terapii aditionale pe timp de stress. Au fost observate cazuri rare in care tratamentul inhalator poate demasca conditii eozinofilice de baza (de ex. sindromul Churg-Strauss). Aceste cazuri au fost de obicei asociate cu reducerea sau suprimarea tratamentului corticosteroid oral. Nu a fost stabilita o relatie directa cauzala.
Interactiuni medicamentoase sau alte forme de interactiune: Beta blocantele selective si neselective trebuie evitate in cazul pacientilor cu afectiuni obstructive reversibile ale cailor respiratorii, cu exceptia cazurilor in care este absolut necesara introducerea lor. Datorita concentratiilor plasmatice foarte scazute realizate dupa administrarea inhalatorie, interactiunile semnificative cu alte medicamente sunt rare. Atentie la administrarea concomitenta de inhibitori puternici CYP3A4 (de ex. ketoconazole, ritonavir) avand in vedere ca acestia pot creste expunerea sistemica la fluticasone propionat.
Sarcina si alaptare:
Administrarea in timpul sarcinii trebuie luata in considerare numai in cazul in care beneficiul asteptat asupra mamei este mai mare decat orice risc posibil asupra fatului sau copilului. Exista o insuficienta experienta a utilizarii salmeterol xinafoate si fluticasone propionate in timpul sarcinii si lactatiei la oameni. Studiile reproductive de toxicitate pe animale, cu un singur medicament sau cu ambele, au aratat efectele asupra fatului asteptate in cazul expunerii sistemice excesive la agonisti adrenoreceptori si la glucocorticosteroizi. Vasta experienta clinica a medicamentelor din aceste clase a evidentiat absenta acestor efecte la doze terapeutice. Nici salmeterol xinafoate, nici fluticasone propionate nu au aratat potential de toxicitate genetica. Concentratiile plasmatice ale salmeterol si fluticasone propionate dupa inhalarea dozelor terapeutice sunt foarte scazute si astfel este probabil ca si concentratiile din laptele matern sa fie scazute. Acest fapt este sustinut de studii asupra animalelor in perioada de lactatie, in care au fost masurate concentratii scazute in lapte. Nu exista date disponibile pentru laptele uman.
Efecte asupra capacitatii de a conduce si de a manipula utilaje: Nu au fost realizate studii specifice despre efectul Seretide asupra activitatilor de mai sus, dar farmacologia ambelor medicamente nu indica nici un efect.
Supradozare:
Nu exista date disponibile asupra supradozarii cu Seretide, cateva date asupra supradozarii ambelor medicamente sunt prezentate mai jos: Semnele si simptomele supradozarii salmeterol sunt tremor, dureri de cap si tahicardie. Antidoturile preferate sunt agenti blocanti cardioselectivi, care trebuie utilizati cu atentie in cazul pacientilor cu istoric de bronhospasm. Daca tratamentul cu Seretide trebuie suprimat datorita supradozarii componentei agoniste a medicamentului, trebuie luata in considerare inlocuirea cu tratament corticosteroid. Inhalarea acuta a unor doze mai mari de fluticasone propionat decat cele recomandate poate duce la supresia temporara a functiei suprarenale. Aceasta nu necesita interventie de urgenta, avand in vedere ca functia suprarenala este recuperata in cateva zile, conform masurarilor cortizonului plasmatic. Oricum, in cazul administrarii o perioada lunga de timp a unei doze mai mari decat cea recomandata, poate aparea un grad de supresie suprarenala. Este necesara monitorizarea rezervei suprarenale. In caz de supradozare a fluticasone propionat, tratamentul cu Seretide poate fi continuat, cu administrarea unor doze adecvate pentru controlul simptomelor (vezi Precautii).

Reactii adverse
Avand in vedere ca Seretide contine salmeterol si fluticasone propionate, tipul si severitatea reactiilor adverse asociate fiecaruia dintre componenti pot fi prevazute. Nu exista efecte adverse datorate administrarii concomitente a celor doua componente. Efectele adverse asociate administrarii salmeterol si fluticasone propionate sunt date mai jos.
Salmeterol: au fost observate efecte datorate tratamentului cu 2 agonisti, cum ar fi tremor subiectiv, palpitatii si dureri de cap, dar in timpul tratamentului regulat ele tind sa fie trecatoare si reduse. Pot, de asemenea, aparea la pacienti susceptibili aritmii cardiace (incluzand fibrilatie atriala, tahicardie supraventriculara si extrasistole). Au fost raportate si artralgii si reactii de hipersensibilitate, incluzand rash, edem, angioedem. Rar s-au observat crampe musculare.
Fluticasone propionat: raguseala si candidoza (afte) gurii si gatului pot aparea la unii pacienti. Au fost observate reactii de hipersensibilitate cutanata. Raguseala si incidenta candidozei pot fi ameliorate prin gargara cu apa dupa administrarea salmeterol/fluticasone propionat Accuhaler/Diskus. Candidozele simptomatice pot fi tratate cu antifungice topice, in acelasi timp continuand tratamentul cu salmeterol/fluticasone propionat Accuhaler/Diskus. Ca si in cazul altei terapii inhalatorii, poate aparea bronhospasm paradoxal, cu cresterea imediata a wheezing-ului dupa administrare. Acesta trebuie tratat imediat cu un bronho-dilatator inhalator cu actiune rapida. Salmeterol/fluticasone propionat Accuhaler/Diskus trebuie intrerupt imediat, pacientul evaluat, si daca este necesar va fi instituita o terapie alternativa.
Salmeterol/ fluticasone propionat Accuhaler/Diskus poate produce urmatoarele efecte adverse: raguseala/disfonie, iritarea mucoasei gatului, dureri de cap, candidoza gurii si gatului si palpitatii.

Nota pentru articolul «Seretide accuhaler/diskus, pudra inhalatorie»: 5.00/ 5 (1 vot)
  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Unul din trei romani sufera de hemoroizi. Ai putea fi unul dintre ei

Daca ai intampinat unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: sangerari in timpul scaunului, durere ...
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link