Septrin, comprimate

Septrin, comprimate
Compozitie
Septrin tablete: comprimate de culoare alba, rotunde, biconvexe, inscriptionate WELLCOME Y2B, ce contin 80 mg Trimetoprim si 400 mg Sulfametoxazol.
Septrin suspensie pediatrica: fiecare 5 ml suspensie contine 40 mg Trimetoprim si 200 mg Sulfametoxazol. Culoarea si gustul variaza in functie de forma farmaceutica.
Septrin tablete pediatrice: ce contin 20 mg Trimetoprim si 100 mg Sulfametoxazol.
Septrin solutie injectabila: 320 mg/ml.

Actiune terapeutica
Sulphametoxazolul are efect bacteriostatic, inhiband competitiv utilizarea acidului paraaminobenzoic in sinteza dihidrofolatului de catre bacterii. Trimetoprim inhiba reversibil dihidrofolat-reductaza bacteriana (DHFR), enzima activa in metabolismul folatului, determinand conversia dihidrofolatului in tetrahidrofolat. In functie de conditii, efectul poate fi bactericid. Trimetoprim si sulfametoxazol blocheaza astfel doua etape consecutive in biosinteza purinelor, si prin acestea, sinteza acizilor nucleici importanti pentru multe bacterii. Prin aceasta se produce o marcata potentare a celor doi agenti in vitro. Trimetoprim se leaga si de DHFR plasmodiala, dar mai slab decat de cea bacteriana. Afinitatea sa pentru DHFR mamiferelor este de aproximativ 50000 de ori mai slaba decat pentru cea bacteriana. Majoritatea bacteriilor patogene obisnuite sunt sensibile in vitro la trimetoprim si sulfametoxazol la concentratii mult sub cele atinse in plasma, urina si alte lichide ale organismului, dupa administrarea dozelor recomandate.
Aceste microorganisme includ:
- bacterii grampozitive: Listeria monocytogenes, Streptococcus faecalis, Nocardia spp, Streptococcus pneumoniae, Staphilococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Staphilococcus epidermidis,  Streptococcus viridans, Staphilococcus saprophyticus.
- bacterii gramnegative: Bordetella pertussis, Neisseria spp., Brucella spp.,  Proteus spp., Citrobacter spp., Providencia spp., (inclusiv Proteus rettgeri), Escherichia coli (inclusiv specia enterotoxigena) Pseudomonas (exceptind Ps. aeruginosa)Haemophilus ducreyi Haemophilus influenzae (inclusiv tulpinile ampicilino-rezistente), Serratia marcescens, Klebsiella/Enterobacter spp, Shigella spp., Legionella pneumophila, Vibrio cholerae, Morganella morganii (Proteus morganii), Yersinia spp.
- multe specii de Bacteroides fragilis sunt sensibile.
- anumite tulpini de Campilobacter fetus, subspeciile jejuni si Chlamidia sunt sensibile, fara dovezi de sinergism.
- anumite tipuri de mycobacterii non-tuberculoase sunt sensibile la sulfametoxazol, dar nu si la trimetoprim.
- Mycoplasmele, Ureaplasma urealyticum, Mycobacterium tuberculosis si Treponema pallidum nu sunt sensibile. Testarea satisfacatoare a sensibilitatii este realizata numai cu mediul recomandat, care nu contine substante inhibitorii, in special timidine si timine.

Indicatii
Septrin este indicat in tratamentul urmatoarelor afectiuni:
-  Infectii ale tractului urinar (superior si inferior): infectii acute; profilaxia pe termen lung a recaderilor sau supresia infectiilor cronice dupa sterilizarea urinei; prostatita bacteriana.
- Infectii ale tractului respirator: otita medie, chimioprofilaxia pe termen lung a bronsitelor cronice, sinuzita, bronsiectazii, bronsita acuta, pneumonie, bronsita cronica. Tratamentul si profilaxia pneumoniei cu Pneumocystis carinii.
 Infectii ale tractului genital: Gonoree inclusiv infectia oro-faringiana si ano-rectala, salpingita limfogranulom venerian ancroid, granulom inghinal (venerian).
- Infectii ale tractului gastrointestinal: diareea turistilor (inclusiv gastroenteritele date de E.coli enteropatogen) si pentru profilaxie la anumiti indivizi sau grupuri, shigelloza, febra tifoida si paratifoida, holera, purtatori de S. typhi.
- Infectii cutanate si ale plagilor: acnee, rani infectate, furunculoza, piodermite, abcese.
-  Alte infectii bacteriene date de germeni sensibili: septicemii, osteomielita acuta si cronica, bruceloza acuta, mycetoame (exceptind pe cele date de fungi), nocardioza.
-  Micoze: blastomicoza sud-americana (Paracoccidioides brasiliensis).
- Infectii cu protozoare: malaria cu P.falciparum. Date insuficiente cu privire la alte specii (vezi Precautii).
- Septrin poate fi util in: toxoplasmoza; tuse convulsiva (prevenirea recaderilor); profilaxia infectiilor cu germeni gramnegativi sensibili, la anumiti pacienti cu granulocitopenie; infectii dentare si periodontale; meningite: daca se stabileste in vitro sensibilitatea germenilor.

Doze si mod de administrare
Se recomanda administrarea Septrin in timpul meselor pentru a reduce posibilitatea tulburarilor gastrointestinale.
Infectii acute: tablete pentru adulti si tablete efervescente:
- Adulti si copii peste 12 ani: doza standard: 2 tablete la 12 ore.
- Copii intre 6-12 ani: doza standard: 1 tableta la 12 ore.
Septrin tablete efervescente trebuie luate cu putina apa sau inghitite intregi.
Tablete forte: adulti si copii peste 12 ani: doza standard: 1 tableta la 12 ore.
Copii sub 12 ani: Nu se recomanda.
Suspensie pentru adulti: adulti si copii peste 12 ani: doza standard: 10 ml la 12 ore.
Copii sub 12 ani: Nu se recomanda.
Septrin suspensie pediatrica:
- Copii peste 12 ani: doza standard
- Copii intre 6-12 ani 10 ml la 12 ore
- Copii intre 6 luni-5 ani 5 ml la 12 ore
- Copii intre 6 sapt.-5 luni 2, 5 ml la 12 ore. Acest dozaj asigura aproximativ 6 mg trimetoprim si 30 mg sulfametoxazol/kg/24 ore. Suspensiile de Septrin pentru adulti si copii pot fi diluate cu sirop.
In infectiile acute tratamentul trebuie continuat pana ce pacientul are o perioada asimptomatica de cel putin 2 zile. Majoritatea necesita tratament de cel putin 5 zile. Daca nu apare ameliorare clinica dupa 7 zile de terapie, tratamentul trebuie reconsiderat. Pentru infectiile severe, la toate grupele de varsta, dozele pot fi crescute cu 50%. in infectiile acute, necomplicate, ale tractului urinar inferior, ca o alternativa la dozele standard, s-a dovedit eficient un tratament de scurta durata de 1-3 zile.
Doze speciale:
Cand in text este scris "tableta", aceasta reprezinta tableta de adult. Cand se folosesc alte forme de prezentare trebuie facute corectarile de rigoare.
Profilaxia pe termen lung a recurentelor sau supresia infectiilor cronice in sterilizarea urinei:
- Adulti si copii peste 12 ani: o tableta noaptea.
- Copii sub 12 ani: O doza nocturna de 2 mg trimetoprim si 10 mg sulfametoxazol/kg corp. Tratamentul poate fi continuat 3-12 luni, sau mai mult, dupa caz.
- Prostatita cronica. Initial poate fi necesara o doza mai mare decat cea standard. Tratamentul trebuie sa dureze 3 luni, pentru a se reduce riscul recaderilor.
- Pneumonia cu Pneumocystis carinii:
Tratament:20 mg trimetoprim si 100 mg sulfametoxazol/kg corp/zi in doua sau mai multe doze, timp de 2 saptamani.
Profilaxie: doza standard in perioada de risc.
- Gonoree: ca o alternativa la terapia standard de 5-7 zile se recomanda, doar pentru adulti, unul dintre regimurile urmatoare: in cazuri necomplicate 4 tablete la 12 ore timp de 2 zile, sau 5 tablete, urmate de o alta doza de 5 tablete 8 ore mai tarziu. Se poate administra si o singura doza de 8 tablete in cazul unei compliante mai scazute a pacientului.
- Infectia gonococica oro-faringiana: 2 tablete de 3 ori pe zi timp de 7 zile, sau 9 tablete zilnic timp de 5 zile.
- Sancroid:
Tratamentul trebuie urmat 10-15 zile.
- Limfogranulom venerian:
Tratamentul trebuie urmat 10-15 zile.
-  Granulom inghinal (venerian):
Tratamentul trebuie urmat pana la 2 saptamani.
- Bruceloza acuta: initial poate fi necesara administrarea unei doze mai mari decat doza standard. Tratamentul va fi continuat pe o perioada de cel putin 4 saptamani; curele repetate pot fi folositoare. - Malarie cu P.falciparum: ca o alternativa, se pot administra 4 tablete de 2 ori/zi timp de 2 zile. Copiii necesita o reducere corespunzatoare a dozelor.
- Purtatori de S.typhi si S.paratyphi:
Tratamentul se continua cel putin 1-3 luni.

Contraindicatii
Nu se administreaza Septrin la pacientii cu hipersensibilitate recunoscuta la sulphonamide, trimethoprim sau cotrimoxazol. Cu exceptia anumitor conditii, sub stricta supraveghere, nu se administreaza cotrimoxazol la pacienti cu tulburari hematologice severe. S-a administrat Septrin la pacientii in tratament cu agenti citotoxici, influentand putin sau deloc tabloul maduvei hematogene sau al sangelui periferic. Septrin nu trebuie administrat la nou-nascutii prematuri sau la termen in perioada neonatala.

Masuri de precautie
Daca apare rash cutanat, tratamentul cu Septrin trebuie intrerupt. Cand Septrin se administreaza pe perioade indelungate, se recomanda efectuarea de hemoleucogramei lunare, regulate, intrucat exista riscul unor modificari asimptomatice ale indicilor hematologici, datorate deficitului de folati. Aceste modificari pot sa dispara la administrarea de acid folinic (5-10 mg/zi) fara a influenta activitatea antibacteriana. Cand se trateaza pacienti varstnici, cu deficit de folati, sau in cazul administrarii de doze crescute de Septrin pe timp indelungat, indiferent de forma farmaceutica, se recomanda un aport suplimentar de folati.
In caz de afectare renala cunoscuta se recomanda masuri speciale :
Afectiuni renale: Adulti si copii peste 12 ani: (Nu sunt disponibile informatii referitoare la copiii sub 12 ani).

Clearanceul creatininei (ml/min)

Creatinina serica (micromol/l)

Doza recomandata

peste 25

barbati: < 265

femei: < 175

Doza standard

15-25

barbati 265-620

femei 175-400

Doza standard timp de maximum 3 zile, apoi 1/2 doza standard zilnic

sub 15

barbati > 620

femei >400

Nu se administreaza daca nu exista posibilitatea hemodializei, cand se administreaza 1/2 din doza standard zilnic

Se recomanda masurarea concentratiilor plasmatice de sulfametoxazol la intervale de 2-3 zile in probe recoltate la 12 ore dupa administrarea Septrin. Daca concentratia sulfametoxazolului depaseste 150 mcg/ml, tratamentul trebuie intrerupt pana ce valorile scad sub 120 mcg/ml. (Vezi "Informatii suplimentare".) La acesti pacienti trebuie mentinut un debit urinar adecvat. Desi s-au observat cristale de sulfonamida in urina racita a pacientilor tratati cu Septrin, cristaluria apare rar in vivo. Riscul poate creste la pacientii cu malnutritie.
In cazul pacientilor ce prezinta afectare severa a parenchimului hepatic, trebuie o atentie deosebita, deoarece pot aparea modificari in absorbtia si metabolismul trimetoprimului si sulfametoxazolului. Tratamentul cu Septrin in tonsilo-faringita cu Streptococi -hemolitici de grup A este mai putin eficient decat tratamentul cu penicilina. Dupa tratamentul pentru malarie acuta poate aparea recrudescenta parazitemiei. Poate aparea rezistenta incrucisata intre Septrin si combinatiile cu pirimetamina/ sulfonamida.
S-a observat ca trimetoprim afecteaza metabolismul fenilalaninei, dar fara semnificatie clinica. Daca pacientii cu fenilcetonurie au un regim dietetic adecvat.
Sarcina si alaptare: nu s-a stabilit siguranta administrarii Septrin in timpul sarcinii. Studiile pe sobolani au aratat ca, la doze cu mult mai mari decat dozele terapeutice recomandate la om, apar efecte teratogene tipice antagonistilor de folati si care pot fi evitate prin administrarea de folati. La iepuri nu s-au observat malformatii determinate de administrarea de Septrin, dar la doze de aproximativ 10 ori mai mari decat dozele terapeutice recomandate la om s-a observat o crestere a mortalitatii fetale. In ciuda eliminarii sulfametoxazol si trimetoprim prin laptele matern, administrarea de Septrin la femeile care alapteaza reprezinta un risc neglijabil pentru sugar.

Reactii adverse
Deoarece Septrin contine trimetoprim si sulfonamida, ne putem astepta la tipul si frecventa efectelor secundare asociate cu acesti compusi. La dozele recomandate Septrin este in general bine tolerat. Majoritatea reactiilor adverse sunt usoare si constau in greata cu sau fara varsaturi si rash cutanat. Rareori s-au descris reactii de hipersensibilitate cutanata severe, ca eritemul multiform bulos (sindrom Stevens-Johnson) si necroliza epidermica toxica (sindrom Lyell), accidentele letale fiind si mai rare.
Majoritatea modificarilor hematologice observate sunt usoare si reversibile la intreruperea tratamentului. Acestea sunt mai ales leucopenie, neutropenie, trombocitopenie si mai rar agranulocitoza, anemie megaloblastica si purpura.
Desi majoritatea modificarilor nu determina simptome clinice, acestea pot deveni severe in cazuri izolate, mai ales la varstnici, la cei cu disfunctie hepatica sau renala si la cei cu deficit de folati; acesti pacienti trebuie observati atent.
Septrin poate induce hemoliza la anumiti pacienti susceptibili, cu deficit de G-6-PD, efect care pare sa fie indiferent de doza.
Foarte rar s-au observat afectari hepatice cu icter colestatic si necroza hepatica.
S-a raportat aparitia meningitei aseptice asociate administrarii de Septrin, meningita rapid reversibila dupa intreruperea tratamentului, dar care a reaparut in unele cazuri la reluarea tratamentului, fie cu co-trimoxazol, fie cu trimetoprim.
La doze crescute folosite pentru tratamentul pneumoniei cu Pneumocystis carinii, la pacientii cu SIDA, s-a observat rash, febra, neutropenie, trombocitopenie si cresterea enzimelor hepatice, necesitand intreruperea administrarii.
Diareea si glosita sunt neobisnuite. Colita pseudomembranoasa a fost raportata rar. Aparitia de formatiuni moniliare este foarte rara.
Au existat putine rapoarte privind aparitia de manifestari subiective precum cefalee, depresie, ameteli si halucinatii, dar legatura acestora cu terapia nu a fost dovedita.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Unul din trei romani sufera de hemoroizi. Ai putea fi unul dintre ei

Daca ai intampinat unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: sangerari in timpul scaunului, durere ...
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link