Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Scobutil compus, supozitoare

22 august 2017
Share

Prezentare:

Liofilizant pentru solutie injectabila 5 mg; cutie 6 fl.

Indicatii:

Vizualizarea si localizarea tumorilor osoase.

Doze:

In flaconul cu produs liofilizat se introduc in conditii aseptice 2-6 mL solutie sterila si apirogena de pertechnetat de sodiu. Se agita flaconul 1-2 minute pana la completa dizolvare a pulberii, dupa care se lasa in repaus 10-15 minute (cand are loc reactia de marcare cu technetiu a MDP-ului). Se injecteaza intravenos solutia de MDP-99mTc cu activitatea cuprinsa intre 370-555 MBq (10-15 mCi)/ pacient in greutate de 70 kg. Imaginea scintigrafica se inregistreaza in intervalul 120-180 minute de la injectare.

Contraindicatii:

Sarcina, alaptare.

Atentionari:

Administrarea la copiii sub 18 ani se face numai dupa evaluarea raportului beneficiu/risc. La femei, in perioada de procreere, examinarile cu produse radiofarmaceutice se fac in primele 10 zile de la debutul menstruatiei. Administrarea se face numai de catre personal medical specializat si autorizat, in conditii de clinica de medicina nucleara astfel incat sa fie evitata orice expunere nejustificata atat a pacientilor, cat si a personalului medical. Fiind produs radioactiv, se utilizeaza cu respectarea normelor de radioprotectie.

Reactii adverse:

Nu s-au raportat efecte secundare la administrarea intravenos a acestui produs. Se recomanda totusi o urmarire atenta a pacientilor, implicand si administrarea de antihistaminice, adrenalina sau corticosteroizi pentru cei care ar manifesta alergie la produsul injectat. Daca este injectat in doze foarte mari poate provoca o iradiere mare a organismului, astfel incat sa apara semnele bolii de iradiere (iritarea pielii, inrosirea fetei, cresterea temperaturii).