Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Savene 20 mg/ml, concentrat pentru solutie perfuzabila

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Concentrat pentru solutie perfuzabila 500 mg; cutie x 10 fl. x 500 mg pulb. + 3 pungi x 500 ml solv.

Indicatii:

Tratamentul extravazarii produse de antraciclina.

Doze:

Acromegalie: Initial 0,05-0,1 mg, sc la 8-12 ore. Dozarea va fi in functie de nivelului GH si de simptomele clinice si toleranta. Doza zilnica optima: 0,2-0,3 mg; doza max. 1,5 mg/zi. Daca in decurs de 3 luni nu se obtin scaderi semnificative ale GH si nici o ameliorare a simptomelor, se intrerupe trat.amentul. Tumori endocrine gastroenteropancreatice: Initial 0,05 mg 1-2 ori pe zi sc; doza poate fi crescuta treptat pana la 0,1-0,2 mg de trei ori pe zi. Dozele de intretinere trebuie ajustate individual.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la dexrazoxan. Sarcina si alaptare.

Atentionari:

Se administreaza doar pacientilor tratati cu citostatice cu structura antraciclinica, indeosebi doxorubicina. Se impune supraveghere hematologica regulata. Pacientii cu IR sau afectiuni hepatice trebuie supravegheati atent. Daca liofilizatul sau solutia atinge pielea sau mucoasele, regiunea afectata se va spala imediat cu apa. Pentru a evita aparitia tromboflebitei locale, diluarea solutiei de dexrazoxan trebuie efectuata imediat inainte de perfuzare. Poate potenta toxicitatea hematologica a chimioterapiei sau radioterapiei anticanceroase. Nu trebuie amestecat cu alte medicamente in timpul perfuzarii.

Reactii adverse:

Durere si iritatie la locul injectiei, infectii postoperatorii, leucopenie usoara/ moderata, trombocitopenie usoara, greturi, varsaturi, alopecie, crestere tranzitorie a enzimelor hepatice, a trigliceridelor si amilazei serice, hipotermie, anemie, tulburari de coagulare, scaderea trecatoare a calciului seric, marirea eliminarii urinare a fierului si zincului.