Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Ralofekt 600 retard, compr.ret.

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Solutie orala 0,37-3,7 GBq/cm3; cutie metalica x 1 container Pb x 1 fl. sticla

Indicatii:

Aprecierea localizarii, formei si dimensiunilor tiroidei, a functionalitatii tesutului tiroidian restant dupa tiroidectomii subtotale sau tratament cu radioiod. Pentru diagnosticul: hipertiroidiei, gusei endemice, megatiroidei, tireotoxicozei factitia; adenomului toxic, carcinomului tiroidian si/sau metastazelor radiocaptante, hipotiroidiei (diagnostic diferential forme primare si secundare), tiroiditelor acute si subacute ( si urmarirea evolutiei sub tratament), distrofiilor endemice tireopate (determinarii aviditatii pentru ioduri), ectopiei tiroidiene (tiroida sublinguala, retrosternala sau „in ovar”). Cancer tiroidian, preoperator si postoperator, pentru evaluarea tesutului tiroidian restant si a metaftazelor locale sau la distanta. Determinarea timpului de injumatatire al iodului tiroidian in vederea stabilirii dozei terapeutice.

Doze:

Activitatea uzuala este de 0,037 MBq/kg, administrata oral (in apa, lapte, solutie glucoza 10% sau sc de lamaie); administrarea se face dimineata, inainte de prima masa a zilei.

Contraindicatii:

Sarcina si alaptarea. Tineri sub 18 ani, daca diagnosticul nu ofera avantaje mai mari decat riscul potential al efectelor iradierii. Anemii si leucopenii severe. A doua faza a ciclului menstrual. Pacienti cu tiroida saturata cu 131I datorita expunerii la cantitati mari de iod inactiv (prin aport alimentar sau medicamentos). Afectiuni cu indicatii restrictive pentru diagnosticul cu 131I: stari precanceroase multiple, neoplazii maligne in evolutie, leziuni cutanate cu potential de malignizare, boli psihice si ale sistemului nervos, nevroze manifeste, epilepsie, tulburari de comportament, etilism cronic, toxicomanii.

Atentionari:

Nu trebuie exclusa posibilitatea aparitiei accidentelor alergice; se recomanda ca in trusa de urgenta a fiecarui laborator de medicina nucleara sa existe in permanenta medicatia necesara acestui tip de reactie adversa (antihistaminice, hemisuccinat de hidrocortizon, solutii perfuzabile de ser fiziologic si glucoza 5%, adrenalina, aminofilina etc.).

Reactii adverse:

Ocazional pot sa apara reactii alergice si parotidite de iradiere (senzatii de varsaturi, usoare eriteme, prurit, uscaciune a gurii), reactii inflamatorii locale datorate unor tiroidite de iradiere, oboseala, somnolenta, scaderea apetitului. Rar pot sa apara tirotoxicoze, insomnie, stare de agitatie psihomotorie. Pot sa apara anemie aplastica si complicatii hematologice.