Proleukin

Proleukin

Actiune terapeutica
Antineoplazic. Efectele medicamentului includ activarea imunitatii celulare cu limfocitoza marcata, eozinofilie, si trombocitopenie; producerea de citokine, inclusiv a factorului de necroza celulara, IL-1, si interferonul gamma; si inhibarea cresterii tumorale. Nu se cunoaste mecanismul exact dar poate induce proliferarea celulelor NK si celulelor T citotoxice, care recunosc si distrug antigenele specifice tumorale localizate pe suprafata celulelor maligne. Nivele maxime din plasma sunt atinse la scurt timp dupa o perfuzie IV; distribuit cu rapiditate in spatiile extravascular, extracelular. Este metabolizat in rinichi si se elimina putin sau chiar deloc in forma activa in urina. T ½, distributie: 13 min; T ½, eliminare: 85 min.

Indicatii
Carcinoamele renale metastatice la persoanele cu varsta peste 18 ani. Melanoame metastatice.

Doze si mod de administrare
Perfuzie IV intermitenta: carcinom renal cu celule metastatice la adulti.
Fiecare cura de tratament este alcatuita din doua cicluri de 5 zile separate printr-o perioada de pauza. Adulti: 600000 UI/kg (0,037 mg/kg) administrate la fiecare 8 h prin perfuzie IV de 15 min intr-un total de 14 doze. Dupa 9 zile de pauza, se repeta schema pentru alte 14 doze, pentru o terapie de maximum 28 de doze.
Reluarea tratamentului pentru carcinom renal cu celule metastatice.
Evaluati raspunsul la o perioada de aproape 4 saptamani dupa terminarea unei cure terapeutice si inainte de a incepe o noua cura. Administrati cure aditionale numai daca exista dovada unor micsorari ale tumorii dupa prima cura, iar reluarea tratamentului nu este contraindicata. Separati fiecare cura de tratament printr-o perioada de cel putin 7 saptamani de la data eliberarii din spital.

Contraindicatii
Reinceperea tratamentului este contraindicata la acele persoane care, pe parcursul perioadei anterioare de tratament au suferit: tahicardie ventriculara sustinuta, perturbari de ritm cardiac necontrolabile, dureri de piept repetate cu modificari de ECG ce sugereaza angina sau IM, necesitatea intubarii pentru un timp mai lung de 72 de ore, tamponada cardiaca, disfunctie renala ce necesita dializa timp de mai mult de 72 h, coma sau psihoza toxica ce au durat mai mult de 48 de ore, convulsii repetate sau greu de controlat, ischemie sau perforatii intestinale; si hemoragii ale tractului gastrointestinal care au necesitat interventii chirurgicale.
Alte contraindicatii sunt hipersensibilitate la IL-2 sau la orice alt component al produsului, rezultate anormale la testele de stress cu thaliu sau cele functionale pulmonare, allogrefe de organe, utilizarea la barbati sau femei care nu folosesc metode contraceptive eficiente. Lactatia.

Masuri de precautie
Folosirea in asociatie cu sindromul extravazarilor capilare. Restrictionati terapia pentru pacientii cu functii cardiace si pulmonare normale determinate cu ajutorul testelor de stress cu thaliu si a testelor functiei pulmonare. Nu-l utilizati la cei care sufera de letargie sau somnolenta severa; continuarea folosirii poate degenera in coma. Simtomele se pot inrautati in metastaze SNC nerecunoscute sau netratate. Uilizarea medicamentelor cunscute a fi nefrotoxice sau hepatotoxice poate determina cresterea toxicitatii renale si hepatice a aldesleukinei. Poate creste riscul de respingere a grefelor la pacientii care au suferit transplanturi.
Intrerupeti permanent tratamentul pentru urmatoarele efecte adverse:
Cardiovasculare: TV sustinuta, modificari ale ritmului cardiac necontrolabile / neresponsive, dureri de piept repetate cu modificari de ECG care indica angina sau IM, tamponada cardiaca.
Pulmonar: intubatie > 72 h
Renal: dializa > 72 h
SNC: coma sau psihoza toxica > 48 h; convulsii dificil de controlat sau repetitive.
Gastrointestinal: ischemie / perforatii intestinale, hemoragie gastrointestinala care necesita interventii chirurgicale.
Reconstituiti flaconul, aseptic, cu 1,2 mL apa sterila pentru injectii; fiecare mL va contine 18 milioane UI (1,1 mg de aldesleukina). Solutia trebuie sa fie clara si incolora spre galben palid. Fiola este de unica folosinta; aruncati orice portiune nefolosita. Nu trebuie folosita in caz de transplant; risc de respingere a grefei. In timpul reconstituirii, directionati jetul de apa sterila pentru injectii catre peretii flaconului. Clatinati usor pentru a evita formarea spumei. Nu agitati flaconul. Medicamentul reconstituit poate fi diluat in 50 mL de solutie dextroza 5% si perfuzati pe o durata de 15 min. Utilizati pungi de perfuzie de plastic pentru o mai buna administrare a medicamentului. Nu folositi filtre interne. Datorita agregarii crescute, nu reconstituiti folosind apa bacteriostatica sau solutie 0,9% NaCl injectabila. Diluarea cu albumina poate modifica proprietatile farmacologice ale aldesleukinei. Nu o amestecati cu alte medicamente.
Dupa reconstituire, medicamentul este stabil 48 h daca este mentinut la temeperatura camerei sau la 2-8°C. Administrati in mai putin de 48 h de la reconstituire; aduceti solutia la temperatura camerei inainte de a o perfuza. Nu o congelati. Medicamentul nediluat este stabil 5 zile daca este pastrat la rece.
Observatii pentru pacient – famiLIE: anuntati orice durere/discomfort toracic/abdominal persistent, hemoragii sau leziuni neobisnuite, oboseala, confuzie sau accentuarea dispneei. Revedeti lista efectelor adverse ale medicamentului si acordati atentie acelora care necesita interventii imediate (dispneea, palpitatiile, sputa cu sange, confuzia, durerile de piept, sau tulburarea vederii); folositi metode contraceptive eficiente. Utilizati alte medicamente doar daca sunt anume prescrise.
evaluarea si controlul terapiei: acordati atentie oricaror disfunctii renale sau hepatice precum si celor cardiace, pulmonare sau ale SNC. Urmatorii parametrii de baza trebuie determinati la inceputul terapiei si zilnic in timpul folosirii medicamentului: hemoleucograma, parametrii sanguini, renali, testele functionale hepatice si Rx toracica. Investigati testele functionale pulmonare si gazele sanguine arteriale. Efectuati teste de screening cu thaliu pentru a evalua fractia de ejectie si contractia normala a peretelui cardiac. In cazul unor modificari minore ale contractiei peretelui cardiac o echocardiograma de efort poate exclude bolile coronariene semnificative. Acordati atentie oricaror semne si simptome ale infectiei. Efectuati culturi pentru a depista orice potentiala sursa. Infectiile bacteriene preexistente trebuiesc tratate inainte de initierea terapiei intrucat tratamentul intensiv poate produce o modificare a functiilor neutrofilelor si o crestere a riscului de infectie diseminata ce poate duce la septicemii si endocardite bacteriene. Testele de laborator creste azotemia, bilirubina, creatinina serica, transaminazele, fosfataza alcalina.
Supradozarea: simptome: a se vedea efectele adverse. Tratament: de obicei efectele secundare inceteaza daca medicamentul nu mai este administrat mai ales ca timpul sau de injumatatire este mic. Toxicitatea se trateaza simptomatic. Efectele cu risc vital au fost tratate prin administrarea IV de dexametazona (ce poate duce la pierderea eficacitatii terapeutice a aldesleukinei).
Interactiuni medicamentoase: agentii hepatotoxici. Creste riscul de toxicitate hepatica.
Agentii mielotoxici. Creste riscul de mielotoxicitate.
Agenti nefrotoxici. Creste riscul de toxicitate renala.
Agentii toxici cardiaci. Creste riscul de toxicitate cardiaca.
Aminoglicozidele. Cresc riscul de toxicitate renala.
Antihipertensivele. Potenteaza efectul hipotensiv al aldesleukinei.
Asparaginaza. Creste riscul de toxicitate hepatica.
Chimioterapia citotoxica. Creste riscul de mielotoxicitate.
Corticosteroizii. Folosirea concomitenta poate scade efectul antitumoral al aldesleukinei (desi corticosteroizii scad efectele adverse ale aldesleukinei).
Doxorubicina. Creste riscul de toxicitate cardiaca.
Indinavir. Creste nivelele plasmatice ale indinavirului in legatura cu scaderea metabolizarii hepatice.
Indometacin. Creste riscul de toxicitate renala.
Methotrexat. Creste riscul de toxicitate hepatica.

Reactii adverse
Efectele adverse sunt frecvente, deseori severe si uneori fatale. Cei mai multi pacienti prezinta febra, frisoane, rigiditate, prurit si efecte adverse gastrointestinal. Sindromul extravazarii capilare: duce la o scadere a TA arteriale medii in timp de 2-12 h de la inceputul tratamentului si la scaderea perfuzarii organelor, ce poate fi severa si poate duce chiar la moarte. Poate produce hipotensiune, hipoperfuzie si extravazare ceea ce conduce la edeme si revarsate. Poate fi asociat cu aritmii ventriculare si supraventriculare, IM, angina, insuficienta respiratorie ce necesita intubatie, hemoragii si infarct gastrointestinal, insuficienta renala si modificari ale statusului mental. Cardiovasculare: hipotensiune (cateodata necesitand terapie vasopresoare), tahicardie sinusala, aritmii (atriale, jonctionale, supraventriculare si ventriculare), bradicardie, ESV, ESA, ischemie miocardica, IM, stop cardiac, ICC, miocardita, endocardita, gangrena, accident vascular cerebral, revarsate pleurale, tromboza. Respirator: congestie/edem pulmonar, dispnee, insuficienta respiratorie, tahipnee, revarsat pleural, wheezing, apnee, pneumotorax, hemoptizie. Gastrointestinal: greata si varsaturi, hemoragii gastrointestinale (ce pot necesita interventia chirurgicala), perforare intestinala, ileus intestinal, pancreatita. SNC: schimbari ale statusului mental (poate fi o indicatie precoce a bacteriemiei sau a septicemiei bacteriene), coma, convulsii. Genito-urinare: oligurie sau anurie, proteinurie, hematurie, disurie, disfunctii renale ce necesita dializa. Hepatic: icter, ascita, hepatomegalie. Hematologic: anemie, trombocitopenie, leucopenie, tulburari de coagulare, eozinofilie. Dermatologic: prurit, eritem, rash, dermatita exfoliativa. Musculoscheletice: mialgii, artrite, spasme musculare. Electroliti si alte disfunctii: hipomagnezemie, acidoza, hipo/hipercalcemie, hipo/hiperkaliemie, hipofosfatemie, hipoalbuminemie, hipoproteinemie, hipo/hipernatremie, hipo/hiperglicemie, hipocolesterolemie.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link