Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Pharmapirin t, comprimate

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Solutie orala 5%; cutie x 1 fl. x 30 sau 50 ml

Indicatii:

Tratamentul carentei latente de fer si al anemiei feriprive (carenta de fer manifesta). Profilaxia carentei de fer in timpul sarcinii si alaptarii, precum si la copii, adolescenti, femei fertile, adulti (ex. vegetarieni si varstnici).

Doze:

Oral: in inflamatie acuta se adm. cu suficient lichid cate 2 cp. de 250 mg sau cate 1 cp. de 500 mg, dimineata, la pranz si seara, cu o ora inaintea meselor. in formele severe ale bolii doza poate fi dublata. Terapie de intretinere: se administreaza 250 mg dimineata, la pranz si seara. Rectal: cate 2 sup. de 250 mg dimineata, la pranz si seara, sau cate 1 sup. de 500 mg dimineata si la pranz. in momentul remisiei simptomelor acute doza trebuie redusa la 1 supozitor de 250 mg de trei ori pe zi pentru a preveni recidivele.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la oricare dintre componentii produsului. Cazuri de supraincarcare cu fer (hemocromatoza, hemosideroza) sau tulburari in metabolismul ferului (anemia saturnina, anemia sideroacrestica, talasemia etc.) si alte anemii care nu sunt determinate de carenta de fer (ex. anemia hemolitica). Solutie injectabila: Hipersensibilitate la complexul polimaltozat de hidroxid de fer (III) sau polimaltoza; anemia necauzata de carenta de fer (ex. anemia hemolitica, anemia megaloblastica cauzata de carenta vitaminei B12, tulburari ale eritropsiezei, hipoplazia medulara); supraincarcare cu fer (ex. hemocromatoza, hemosideroza); tulburari in utilizarea ferului (anemia sideroacrestica, talasemia, anemia saturnina, porfiria cutanata); sindromul Osler-Rendu-Weber; poliartrita cronica; astmul bronsic; afectiuni renale infectioase in faza acuta; hiperparatirsidismul necontrolat; ciroza hepatica decompensata; hepatita infectioasa; primul trimestru de sarcina; administreaza intravenos.

Atentionari:

Diabetici: produsul contine 0,04 unitati de paine/ml. in timpul sarcinii si alaptarii trebuie utilizat doar dupa ce a fost analizat raportul beneficiu matern/risc fetal. Solutie injectabila: Pot aparea reactii alergice sau anafilactice (se trateaza cu antihistaminice sau adrenalina). Prudenta la administrare in cazul pacientilor cu alergii, insuficienta renala, hepatica, angiocardiopatie, astm bronsic, cu capacitate scazuta de legare a ferului si/sau carenta de acid folic, pacienti cu infectii acute sau cronice. Nu se administreaza fiolele concomitent cu preparate orale cu fer (terapia orala cu fer se incepe la cel putin o saptamana dupa ultima injectie). La femei gravide se adm. numai daca beneficiul tratamentului depaseste potentialul risc pentru fat.

Reactii adverse:

Ocazional, pot aparea iritatii gastrointestinale: senzatie de plenitudine gastrica, presiune in regiunea epigastrica, greata, constipatie sau diaree. Colorarea in negru a fecalelor fara semnificatie clinica. Solutie injectabila: in mod ocazional, pot aparea reactii locale, cum ar fi: durere la locul injectarii, pigmentarea de durata a pielii, dureri articulare, inflamarea ganglionilor limfatici, febra, cefalee, ameteala, disconfort abdominal, greata, voma, care se trateaza simptomatic. Foarte rar pot aparea reactii alergice sau anafilactice.