Oxsoralen

Oxsoralen


Compozitie
Capsule gelatinoase: 8-metoxipsoralen 10 mg pe capsula.
Solutie: se prepara in trei concentratii: Oxsoralen solutie 0,15%, continand 15 mg 8-methoxypsoralen la 10 ml. Oxsoralen solutie 0,75%, continand 75 mg 8-methoxypsoralen la 10 ml. Oxsoralen solutie 1,00%, continand 100 mg 8-methoxypsoralen la 10 ml.

Actiune terapeutica
Caracteristici: 8-metoxipsoralenul (8-MOP) apartine grupului furocumarinelor, avand sub influenta luminii ultraviolete (UV-A, lungime de unda 320-400 nm) un efect de fotosensibilizare. Formarea de legaturi dublu ramificate impiedica sinteza ADN la nivelul epidermei si, prin aceasta, reduce conditiile hiperproliferative, patogenizante pentru psoriazis. Mecanismul terapeutic al tratamentului PUVA (psoralen si UV-A) nu a fost stabilit in detaliu. S-au observat reactii inflamatorii, urmate de cresterea sintezei de melanina si a numarului de melanocite, concomitent cu ingrosarea stratului cornos al epidermei. 8-MOP nu actioneaza ca atare; este activat sub influenta lampilor speciale UV-A sau a luminii solare intense. Radiatiile din domeniul vizibil si ultraviolet cu lungimi de unda mici (UV-B si UV-C) nu produc activarea 8-MOP. De aceea, se recomanda administrarea 8-MOP doar atunci cand exista surse de radiatii corespunzatoare. Biodisponibilitatea foarte buna se datoreaza administrarii sub forma lichida, in capsule gelatinoase. La o ora dupa administrare orala sunt atinse deja picurile plasmatice si tisulare ale 8-MOP. Astfel dozele administrate pot fi reduse la jumatate, spre deosebire de cazul in care se folosesc formele cristalizate. Timpul de injumatatire plasmatic este de aproximativ 2 ore. 8-MOP este metabolizat prin hidroxilare si glucuronoconjugare in ficat si eliminat pe cale renala. Dupa 6-8 ore, 90% din substanta administrata se regaseste in urina.

Indicatii
Cazuri grave si foarte grave de psoriazis vulgaris.

Doze si mod de administrare
Capsulele se administreaza cu lapte. La o ora dupa administrare, pacientul este supus unui test de fotosensibilizare cu doze diferite de UV-A. Ca doza initiala se foloseste doza minima fototoxica (care produce un eritem usor). La inceput, tratamentul se face o data pe zi, de cel mult 4 ori pe saptamana. Dupa fiecare doua expuneri consecutive se recomanda o zi fara tratament.
Posologie:
Greutatea Doza
pana la 40 kg 10 mg
40-50 kg 20 mg
50-60 kg 30 mg
peste 60 kg 40 mg (cel mult 50 mg)
In cazul pacientilor cu o sensibilitate mai redusa la radiatii, se pot folosi doze mai mari pentru a evita supraexpunerea la radiatii. Dupa ameliorarea simptomelor, se continua tratamentul cu aceleasi doze, de doua ori pe saptamana in prima luna si o data pe saptamana in a doua luna. Daca simptomele nu reapar pe parcursul celor doua luni de tratament intermediar, medicatia poate fi intrerupta deoarece sunt de asteptat remisiuni de lunga durata ale maladiei. Doza totala de 8 metoxipsoralen si iradiere cu UV-A vor fi mentinute la un nivel cat mai redus.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la psoralene; insuficienta hepatica sau renala severa; maladii care provoaca hipersensibilitate la lumina: porphyria cutanea tarda, porphyria variegata, protoporphyria erythropoetica, xeroderma pigmentosum, fotodermatoze polimorfice; lupus eritematos; albinism; melanom invaziv sau carcinoame ale pielii cu celule scuamoase; tratament simultan cu citostatice sau radiatii ionizante; copii sub 12 ani; perioadele de sarcina si lactatie. Contraindicatii relative: expunere in prealabil la alti factori de risc, cum ar fi gudronul, tratamentul cu preparate de arseniu, radiatii UV-B sau X. Daca este posibil se evita terapia PUVA in cazul acestor factori de risc. Se recomanda atentie marita la: pacienti tineri, pacienti cu piele de tip I sau II, pacienti cu tumori cutanate in antecedente. La acesti pacienti, aplicarea terapiei PUVA se va face cu multa prudenta. Carcinom spinocelular si bazocelular, melanoza Dubreuilh, leucodermie cu etiologie infectioasa. Pe parcursul tratamentului PUVA este absolut necesar ca segmentele afectate ale tegumentului sa fie acoperite inainte de iradiere. Herpes simplex; absenta cristalinului, cataracta, corioretinita, glaucom; tulburari cardiace si circulatorii (cand perioadele de iradiere sunt indelungate se prefera pozitia culcat pentru pacient).

Reactii adverse
Rareori au fost observate greata si varsaturi imediat dupa administrarea preparatului, dureri de cap, nervozitate, insomnii si efecte secundare fototoxice, cum ar fi eritem, vezicatie si prurit. Numai in caz de supraexpunere la UV-A se pot observa eriteme si vezicatie asemanatoare celor produse de arsurile solare, ajungand pana la arsuri de gradul II. Deoarece aceste simptome ating apogeul la 48-72 de ore dupa iradiere, se interzice marirea dozei in cursul a doua zile consecutive. In cazuri rare pot aparea decolorarea parului, complet reversibila la intreruperea temporara a tratamentului cu 8-MOP. Efectele secundare ale tratamentului de lunga durata: hiperkeratoze, imbatranirea prematura a pielii, depigmentari maculare, rareori modificari ale hemogramei, tulburari hepatice si renale. S-a demonstrat ca exista riscul unei incidente crescute a carcinomului cu celule scuamoase. Riscul creste mult atunci cand este expusa zona genitala la barbati si nu poate fi exclus pentru femei.

Masuri de precautie
Interactiuni medicamentoase: trebuie manifestata prudenta la administrarea simultana a substantelor citotoxice sau a altor substante fotosensibilizante, cum ar fi: anthralina, gudron de carbune, griseofulvina, acid nalidixic, sulfamide, tetracicline, derivati halogenati ai salicilanilinei, tiazide, fenotiazine, derivati de sulfoniluree, albastru de metilen, albastru de toluidina, rosu bengal, metiloranj, anticoagulante cumarinice. Fenitoina poate potenta efectul psoralenelor. Administrarea simultana a retinoizilor este posibila si reduce viteza de aparitie a recaderilor.
Dependenta: nu se cunosc cazuri. Datorita pigmentarii progresive dozele de radiatii trebuie crescute lent in timpul tratamentului. Marirea dozei si a timpului de expunere sunt determinate de rezultatele testului prealabil de fotosensibilitate.
Precautii: fotochimioterapia trebuie administrata doar de personal medical specializat, in institutii adecvate acestui scop. Pe langa testarea corespunzatoare a pacientului inainte de inceperea tratamentului, pentru a determina doza ce va fi administrata, pentru fotochimioterapie se vor folosi numai lampi speciale, cu emisie constanta in domeniul UV-A si fara emisii relevante in UV-B si UV-C. Trebuie sa existe oricand posibilitatea de masurare exacta si constanta a energiei UV-A emise (Jouli) si implicit a intensitatii radiatiei (J/m2); trebuie sa existe la indemana dispozitive de siguranta adecvate. Fototestarea trebuie realizata pe zonele sensibile la radiatii ale corpului (regiunea gluteala, regiunea inghinala). Deoarece arsurile solare conduc la rezultate incorecte ale testului, trebuie evitata expunerea la soare cu 24 de ore inainte de testare. In cazul aparitiei unui eritem doza de radiatie nu se va mari sub nici un motiv. Pe parcursul expunerii la UV-A ochii trebuie protejati eficient (invelis opac). Se recomanda examenul oftalmologic inaintea tratamentului, iar dupa tratament, examen anual. Este necesar controlul hemogramei, anticorpilor nucleari, ai parametrilor functiilor hepatice si renale inainte de tratament, iar dupa tratament la intervale de 6, 8 sau 12 luni. La pacientii care sufera de epilepsie trebuie luat in considerare riscul declansarii crizelor convulsive datorita luminii pulsatile a tuburilor fluorescente UV-A. Zona genitala a barbatilor trebuie protejata adecvat, deoarece s-a semnalat cresterea incidentei carcinomului cu celule scuamoase in aceasta regiune. Protectia zonei genitale este necesara si la femei, atunci cand iradierea se realizeaza in pozitia culcat. Pentru a ameliora pruritul pot fi administrate unguente grase sau antihistaminice.
Informatii pentru pacient : cu 24 de ore inainte de inceperea tratamentului nu va expuneti timp indelungat la soare. In primele 8 ore dupa administrarea Oxsoralenului purtati ochelari de soare (din plastic verde sau gri), nu stati in aer liber perioade indelungate si evitati expunerea la lumina solara prin geamuri de sticla, deoarece in mod normal lumina solara contine radiatii UV-A care in contact cu Oxsoralenul pot produce efecte negative. Pe parcursul iradierii cu UV-A folositi un protector pentru ochi, impermeabil la lumina, si evitati expunerea la soare in perioada tratamentului. Dupa iradiere poate aparea o usoara inrosire a pielii si mancarimi. Daca eritemul este mai accentuat sau apar vezicule, cereti imediat sfatul medicului. Faptul ca pielea se bronzeaza este normal. Capsulele de Oxsoralen nu sunt recomandate pentru bronzare. Utilizarea neadecvata poate conduce la arsuri ale pielii, cu pierderea vitalitatii acesteia si la un risc mai mare de aparitie a cancerului pielii. Daca observati efecte secundare sau survine sarcina, luati imediat legatura cu medicul. Efectuati strict testele clinice (ochi, hemograma, functii renale si hepatice) recomandate de medic. In cazul administrarii de Oxsoralen este necesar ca medicul sa fie informat de toate medicamentele (prescrise sau nu) pe care eventual le folositi. Intoxicatie acuta: se manifesta prin varsaturi violente. Tendinta la varsaturi trebuie accentuata, iar pacientul trebuie mentinut intr-o camera intunecoasa cel putin 24 de ore.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Celulele stem ar putea neutraliza celulele canceroase din creier

O noua speranta pentru pacientii care sufera de cancer de piele, cu metastaza in creier. In urma unor ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Catena, farmacia inimii, sustine campionii!

Fost poloist, profesor de inot, inotator indarjit, Paul traieste in lumea performantei si a scopului extrem: acela de a dobori, din cand in cand, cate o bariera. Cu tenacitate si ambitie de invingator, Paul Georgescu  inoata acum in ape reci.Pentru ca se antreneaza la temperaturi ce nu trebuie sa depaseasca ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 15 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Pregatirea pacieniilor pentru mamografie

Elisabeta Bostina - asistenta medicala licentiata in asistenta medicala generala - competenta radiologie - Spitalul Clinic Coltea descrie in ce consta pregatirea pacientilor in vederea realizarii unei mamografii.Citeste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link