Moxiclav, comprimate filmate

Moxiclav, comprimate filmate


amoxicillinum + acidum clavulanicum

Indicatii:

Administrarea Moxiclavului este indicata in tratamentul infectiilor produse de microorganisme sensibile cum sunt: infectii ale tractului respirator inferior produse de tulpinile de Haemophilus influenzae si Branhamella catarrhalis producatoare de betalactamaza. Otita medie produsa de tulpinile Haemophilus influenzae si Branhamella catarrhalis producatoare de lactamaza. Sinuzita produsa de tulpinile Haemophilus influenzae si Branhamella catarrhalis producatoare de lactamaza. Infectii ale tractului urogenital produse de tulpinile de Escherichia coli, Klebsiella spp. si Enterobacter spp. producatoare de lactamaza. Infectii ale tegumentelor si structurilor tegumentului produse de tulpinile Staphylococcus aureus, Escherichia coli si Klebsiella spp. producatoare de lactamaza. Inainte de initierea tratamentului, trebuie efectuate studii pentru determinarea microorganismelor ce produc infectiile si sensibilitatea lor la Moxiclav. Terapia poate fi initiata inainte de a obtine rezultatele din studiile bacteriologice si de sensibilitate, atunci cand exista argumente sa se considere ca infectia este produsa de microorganisme producatoare de betalactamaza. Odata rezultatele cunoscute va trebui adaptata terapia daca este eficace.

Contraindicatii:

Moxiclav nu se administreaza la pacientii cu reactii alergice la orice tip la penicilina.

Precautii

Pacientii cu hipersensibilitate la orice penicilina nu trebuie sa primeasca amoxicilina. Moxiclavul trebuie administrat cu atentie extrema la pacientii cu astm, mononucleoza sau leucemie limfoida cronica, deoarece exista riscul crescut pentru aparitia eritemului tegumentelor. La pacientii cu insuficienta renala eliminarea acidului clavulanic este intarziata, dar doza de medicament administrata trebuie sa fie scazuta numai in cazul pacientilor supusi la hemodializa.
Interactiuni medicamentoase: Administrarea concomitenta a Moxiclavului cu probenecid poate produce cresterea si prelungirea concentratiilor serice a amoxicilinei, datorita scaderii secretiei renale tubulare a acesteia. Administrarea concomitenta a amoxicilinei cu alopurinol creste substantial incidenta rashului, in special la pacientii hiperuricemici. Administrarea concomitenta a amoxicilinei cu tetracicline scade actiunea bactericida a amoxicilinei. Interactiuni de laborator ale medicamentului: rezultate fals pozitive se pot obtine in cazul in care se testeaza prezenta glucozei in urina prin folosirea sulfatului de cupru ca reactiv.
Sarcina si alaptare: Moxiclavul trebuie sa fie folosit in cursul sarcinii numai daca este absolut necesar. Amoxicilina este excretata in laptele uman, de aceea trebuie avuta grija la administrarea Moxiclavului femeilor care alapteaza.
Efecte asupra capacitatii de a conduce si de a folosi aparate: Moxiclavul nu afecteaza capacitatea de a conduce sau de a folosi aparate.
Supradozare: Nu s-a raportat nici un simptom toxic dupa administrarea unei doze mari de amoxicilina. In caz de supradozaj cu Moxiclav masurile generale de tratament aplicate sunt spalaturi gastrice, administrare de carbune activ etc. Amoxicilina poate fi eliminata din circulatie prin hemodializa.

Reactii adverse:

In general Moxiclavul este bine tolerat. Majoritatea efectelor adverse raportate in literatura sunt usoare si cu actiune tranzitorie, astfel ca numai 3% dintre pacienti intrerup terapia cu acest medicament din cauza efectelor adverse. Cele mai frecvente reactii adverse, sunt: diaree (9%), greturi (3%), rash al pielii si urticarie (3%), varsaturi (1%) si vaginite (1%). Alte reactii adverse mai putin frecvente, sunt: disconfort abdominal, flatulenta si cefalee. Reactii de hipersensibilitate: rash tegumentar, prurit, urticarie, angioedem, dermatita exfoliativa (inclusiv necroliza toxica epidermica). Aceste reactii pot fi controlate cu antihistaminice si, daca este necesar, corticosteroizi sistemici. Atunci cand se produc astfel de reactii, trebuie intrerupt medicamentul. Rar se produc reactii fatale de hipersensibilitate (anafilactice) la peniciline orale. Ficat: s-a remarcat o crestere moderata a AST (TGO) si/sau ALT (TGP) la pacientii tratati cu antibiotice din clasa penicilinei, dar semnificatia acestor fenomene nu a fost stabilita. Renal: s-au raportat nefrite interstitiale si hematurie. Sistemele sanguin si limfatic: in cursul terapiei cu peniciline s-au raportat anemie, trombocitopenie, purpura trombocitopenica, eozinofilie, leucopenie si agranulocitoza. Aceste reactii sunt in general reversibile la intreruperea terapiei si sunt considerate a fi fenomene de hipersensibilitate. La un procent de sub 1% din pacientii tratati cu o combinatie de amoxicilina si acid clavulanic s-a semnalat o usoara trombocitoza. Sistemul nervos central: s-au raportat rar hiperactivitate reversibila, agitatie, anxietate, insomnie, confuzie, modificari de comportament si/sau ameteala.

Actiune

Proprietati farmacodinamice: Moxiclavul este o combinatie de amoxicilina si acid clavulanic. Amoxicilina este o penicilina de semisinteza cu un spectru larg de activitate bactericida asupra multor microorganisme grampozitive si gramnegative. Aceasta actioneaza prin inhibarea biosintezei peretelui celular mucopeptidic. Totusi, amoxicilina este sensibila la degradarea produsa de betalactamaze si de aceea spectrul ei de activitate nu include microorganismele producatoare de betalactamaza. Acidul clavulanic este o betalactama inrudita structural cu penicilinele, care poseda capacitatea de a inactiva un grup larg de enzime betalactamaze ce se gasesc de obicei in microorganismele rezistente la peniciline si cefalosporine. Combinarea amoxicilinei cu acid clavulanic confera protectie amoxicilinei la degradare prin enzimele betalactamaze si extinde spectrul de eficacitate a amoxicilinei la multe bacterii rezistente in mod normal la amoxicilina si alte antibiotice betalactame. Moxiclavul exercita activitatea bactericida fata de un spectru larg de bacterii grampozitive si gramnegative atat aerobe cat si anaerobe, cum sunt: Bacterii grampozitive: Staphylococcus aureus (care produce si care nu produce betalactamaza), Staphylococcus epidermidis (care produce si care nu produce betalactamaza), Streptococcus faecalis (Enterococcus), Streptococcus pneumoniae (D. pneumoniae), Streptococcus pyogenes, Streptococcus viridans. Anaerobi: Clostridium species, Peptococcus species, Peptostreptococcus species. Bacterii gramnegative: Haemophilus influenzae (care produce sau nu produce betalactamaza), Moraxella (Branhamella) catarrhalis (care produce sau care nu produce a-lactamaza), Escherichia coli (care produce sau care nu produce betalactamaza), Klebsiella species (toate tipurile de tulpini produc betalactamaza), Enterobacter species (desi majoritatea speciilor sunt rezistente in vitro, iar eficienta clinica in infectiile tractului urinar a fost demonstrata), Proteus mirabilis (care produce sau nu produce betalactamaza), Proteus vulgaris (care produce sau nu produce betalactamaza), Neisseria gonorrhoeae (care produce sau nu produce betalactamaza), Legionella species (care produce sau nu produce betalactamaza), Legionella species (care produce sau nu produce betalactamaza). Anaerobi : Bacteroides species, inclusiv B. fragilis (care produce sau nu produce betalactamaza).
Proprietati farmacocinetice: Administrarea combinata a acidului clavulanic si amoxicilinei nu afecteaza proprietatile farmacocinetice ale nici unui medicament administrat separat. 80% din doza administrata oral din amoxicilina trihidrat este absorbita in tractul gastrointestinal. Amoxicilina este stabila in prezenta acidului gastric, iar prezenta alimentelor din stomac nu afecteaza absorbtia sa. Dupa administrarea a 250 mg de amoxicilina concentratia maxima din plasma este de 5 g/ml si se obtine in decurs de 2 ore. Acesta difuzeaza rapid in majoritatea tesuturilor si lichidelor corpului, cu exceptia creierului si a lichidului spinal, dar si in acestea daca exista o inflamatie a meningelui. Acest medicament penetreaza placenta si este excretat in laptele matern in cantitati mici. Dupa administrarea orala a acidului clavulanic concentratia maxima a medicamentului in plasma se obtine in decurs de 1 ora. Atat amoxicilina cat si acidul clavulanic se leaga puternic de proteinele plasmatice (amoxicilina aproximativ 20%, acidul clavulanic aproximativ 30%). Perioada de injumatatire este de aproximativ 1,3 ore si cea a acidului clavulanic de 1 ora. Aproximativ 50-70% din amoxicilina si 25-40% din acidul clavulanic sunt excretate prin urina in decurs de 6 ore dupa administrare.
Date de toxicologie: Amoxicilina este caracterizata ca forma de penicilina cu stabilitate cunoscuta. Studiile de toxicitate pe animale nu au evidentiat semne de toxicitate (LD50 < 5 000 mg/kg corp la soareci si sobolani).
Lista excipientilor: Comprimatele filmate de Moxiclav (500:125) mg/comprimat si (250:125) mg/comprimat: stearat de magneziu, celuloza microcristalina, silice anhidra coloidala, amidon glicolat de sodiu, talc, dietilftalat, metil celuloza, bioxid de titan (E 131), dimeticona. Moxiclav pulbere pentru suspensie orala (125+31,25) mg/5 ml si (250+62,5) mg/5 ml: guma de xantan, hidroxi-propil metil celuloza. Aerosil 200, Syloid A1-1, zaharina sodica, aroma de capsuni, aroma de lamaie, aroma de piersica, acid succinic.

Compozitie

Moxiclav comprimate filmate (500+125) mg: fiecare comprimat contine amoxicilina trihidrat echivalent a 500 mg amoxicilina baza si clavulanat de potasiu echivalent a 125 mg acid clavulanic. Moxiclav comprimate filmate (250+125) mg: fiecare comprimat contine amoxicilina trihidrat echivalent a 250 mg baza amoxicilina si clavulanat de potasiu echivalent a 125 mg acid clavulanic. Moxiclav pulbere pentru suspensie orala (125+31,25) mg: fiecare lingurita (5 ml) contine amoxicilin trihidrat echivalent a 125 mg amoxicilin baza si clavulanat de potasiu echivalent a 31,25 mg acid clavulanic. Moxiclav pulbere pentru suspensie orala (250+ 62,5) mg: fiecare lingurita (5 ml) contine amoxicilin trihidrat echivalent a 250 mg amoxicilin baza si clavulanat de potasiu echivalent a 62,5 mg acid clavulanic.
Forma farmaceutica: Comprimate filmate pentru administrare orala. Pulbere pentru suspensie orala.

Mod de administrare:

Moxiclavul este administrat oral. Doza obisnuita administrata este: Adulti si copii in varsta peste 14 ani: un comprimat de Moxiclav (500+125) mg la fiecare 8 ore. Copii cu varsta intre 7-14 ani: 5 ml (o lingurita) de Moxiclav suspensie orala (250+62,5) mg, la fiecare 8 ore. Copii cu varsta cuprinsa intre 2-7 ani: 5 ml (o lingurita) de suspensie Moxiclav (125+31,25) mg la fiecare 8 ore. In toate categoriile mentionate mai sus si pentru infectii mai severe, doza poate fi dublata. Copii cu varsta sub 2 ani: 2,5 ml (o jumatate de lingurita) de Moxiclav suspenie orala (125+31,25) mg, la fiecare 8 ore. Pentru copii cu varsta sub 2 ani doza zilnica administrata de acid clavulanic nu trebuie sa fie mai mare de 5 mg/kg corp. In cazul infectiilor severe doza nu trebuie crescuta.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Unul din trei romani sufera de hemoroizi. Ai putea fi unul dintre ei

Daca ai intampinat unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: sangerari in timpul scaunului, durere ...
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link