Mirapexin, tablete

Mirapexin, tablete

Compozitie
Mirapexin, tablete 0,25 mg. Fiecare tableta contine: pramipexoldihidroclorid monohidrat 0,25 mg, manitol, amidon, dioxid de silicon coloidal, polividona, magneziu stearat. Mirapexin, tablete 1 mg. Fiecare tableta contine: pramipexol dihidroclorid monohidrat 1 mg, manitol, amidon, dioxid de silicon coloidal, polividona, magneziu stearat.
Forma farmaceutica: Mirapexin tablete este disponibil in formulari de 0,25 mg, 1 mg. Forma de prezentare: Mirapexin tablete de 0,25 mg, 1 mg sunt disponibile in cutii de 30 tablete. Disponibilitatea formelor variaza in functie de tara.

Actiune terapeutica

Denumirea chimica a pramipexolului este(S)-2-amino-4,5,6,7-tetrahidro-6-propilamino-benzotiazol dihidrocloridmonohidrat. Formula sa empirica este C10H17N3S2HCLH2O. Greutatea moleculara a pramipexol dihidroclorid monohidrat este de 302,27; greutatea moleculara a pramipexol ca baza libera este 211,33.

Indicatii
Mirapexin tablete este indicat pentru tratamentul semnelor si simptomelor bolii Parkinson idiopatice, ca monoterapie (fara levodopa) in stadiul incipient al bolii, si in asociatie cu levodopa in stadiul avansat al afectiunii.

Dozare si mod de administrare

Mirapexin tablete poate fi administrat oral, inghitit cu apa, si poate fi administrat in timpul meselor sau in afara lor. Tratamentul initial. Se foloseste doza minima eficienta. Dozele se cresc treptat de la un nivel de 0,375 mg pe zi administrate in trei prize egale de 0,125 mg. Dozele pot fi crescute la fiecare 5 sau 7 zile pana la atingerea unui efect terapeutic optim. Administrarea pramipexol in timpul meselor poate scadea greata. Orarul de crestere a dozelor folosit in studiile clinice este cel din tabelul de mai jos. Orarul de crestere a dozelor

Saptamana

Doza totala zilnica (mg)*

1

0,375

2

0,75

3

1,50

4

2,25

5

3,00

6

3,75

7

4,50


* Administrat in trei prize egale zilnice
Tratamentul de intretinere. Pramipexol a fost eficient si bine tolerat peste un nivel al dozelor de 1,5 pana la 4,5 mg/zi, administrate in trei prize egale cu sau fara levodopa. In cazul asocierii, reducerea dozajului de levodopa (in medie de 27%) trebuie luata in considerare pentru a controla efectele secundare dopaminergice. Dozajul la pacientii cu disfunctii renale: nu este necesara reducerea dozelor la pacientii cu un clearance al creatininei mai mare de 50 ml/min. La cei cu valori cuprinse intre 20 si 50 ml/min, tratamentul initial se face cu o doza zilnica de 0,25 mg (in doua prize de 0,125 mg). Doza zilnica initiala la bolnavii cu un clearance al creatininei mai mic de 20 ml/min, este de 0,125 mg. Daca functia renala se deterioreaza in timpul tratamentului de intretinere, doza zilnica de pramipexol se reduce cu un procent egal cu cel al scaderii clearance-ului creatininei (de exemplu, daca clearance-ul creatininei scade cu 30%, atunci doza zilnica de pramipexol trebuie de asemenea redusa cu 30%). Daca clearance-ul creatininei este intre 20 si 50 ml/min, doza zilnica poate fi administrata in doua prize zilnice, iar daca este mai mic de 20 ml/min, atunci se poate administra intr-o singura priza zilnica. Intreruperea tratamentului. Este recomandat ca intreruperea administrarii pramipexolului sa se faca gradat, in decurs de o saptamana; totusi, intreruperea brusca a administrarii nu a fost insotita de evenimente adverse.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la pramipexol sau la oricare dintre componentele produsului.

Precautii
Hipotensiunea posturala (ortostatica) este in mod obisnuit asociata cu utilizarea agonistilor dopaminergici cu actiune directa, si a fost semnalata si la pacientii tratati cu pramipexol. Toleranta la hipotensiune apare in mod uzual in cazul titrarii gradate a dozei administrate. Halucinatiile sunt efecte secundare cunoscute ale tratamentelor cu agonisti dopaminergici si levodopa. Pramipexol poate potenta efectele secundare de tip dopaminergic ale levodopa. Pe parcursul titrarii initiale cu pramipexol pot aparea diskinezii. In acest caz este necesara reducerea dozei de levodopa. Monitorizarea oftalmologica este recomandat a se face la intervale regulate, sau in cazul in care apar anomalii ale vederii. Siguranta administrarii si eficacitatea pramipexol la pacientii sub 18 ani nu a fost inca stabilita. Datorita eliminarii pe cale renala a pramipexolului, poate fi necesara ajustarea dozei la pacientii cu afectare renala. Interactiuni medicamentoase: Pramipexol se leaga de proteinele plasmatice intr-o proportie mai mica de 20%, iar biotransformarea acestuia la om este de mica amploare. De aceea, interactiunile cu alte medicamente care afecteaza legarea de proteine sau eliminarea prin biotransformare sunt putin probabile. Avand in vedere faptul ca anticolinergicele sunt in principal eliminate prin biotransformare, potentialul unei interactiuni este limitat, desi nu a fost inca investigata interactiunea cu anticolinergicele. Segelina si levodopa nu influenteaza farmacocinetica pramipexol la voluntarii sanatosi. Cimetidina scade clearance-ul renal al pramipexol cu aproximativ 34%. Cu toate acestea, utilizarea concomitenta a cimetidinei sau a altor medicamente secretate de catre sistemul cationic renal poate necesita o scadere a dozei de pramipexol administrate.

Sarcina si alaptare
Efectul asupra sarcinii si lactatiei nu a fost studiat inca la om. Pramipexol nu a fost teratogenic la sobolani si la iepuri, dar in doze toxice pentru mame a fost embriotoxic la sobolani (vezi "Date preclinice de siguranta"). Pramipexol trebuie administrat in timpul sarcinii doar in cazul in care beneficiile potentiale justifica riscurile potentiale la care este expus fatul. Excretia pramipexol in laptele matern nu a fost studiata la femei, dar un studiu radio marcat pe animale a aratat ca elemente conexe medicamentului au fost excretate in laptele matern al femelelor de sobolan. Tratamentul cu pramipexol a determinat o inhibare a secretiei de prolactina la sobolani. Avand in vedere lipsa datelor la oameni, pramipexol nu trebuie administrat pe perioada alaptarii. Daca totusi administrarea este absolut necesara, alaptarea la san trebuie intrerupta. Abilitatea de a conduce masini si a opera cu utilaje: Pacientii trebuie sa fie avertizati sa nu conduca automobilul si sa nu opereze cu utilaje potential periculoase pana nu cunosc exact efectele pe care le determina pramipexol asupra lor.

Reactii adverse

In cadrul studiilor controlate pacientii au raportat urmatoarele efecte adverse considerate a fi determinate de catre pramipexol: hipotensiunea posturala (ortostatica), ameteli, greata, diskinezie, insomnie, somnolenta, halucinatii, cefalee, constipatie, astenie, anormalitati onirice si confuzie.

Supradozare
Nu exista experienta clinica in ceea ce priveste supradozarea masiva. Nu se cunoaste nici un antidot al supradozarii vreunui agonist dopaminergic. In cazul prezentei semnelor de stimulare a SNC poate fi indicata administrarea unei fenotiazine sau a altui agent neuroleptic de tip butirofenonic; eficacitatea unor asemenea medicamente de a determina reversibilitatea efectelor supradozarii nu a fost evaluata. Managementul unei supradozari poate necesita masuri de sustinere generale ca lavajul gastric, administrarea de fluide pe cale intravenoasa si monitorizare a electrocardiogramei.

Farmacodinamica
Pramipexol este un agonist non-ergotaminic al dopaminei cu activitate intrinseca totala, care se leaga foarte selectiv si extrem de specific de subfamilia de receptori 2, in cadrul careia are o afinitate preferentiala fata de receptorii 3. Pramipexol amelioreaza deficitele motorii parkinsoniene prin stimularea receptorilor dopaminergici din corpii striati. Studiile pe animale au aratat ca pramipexol inhiba sinteza, eliberarea si activitatea dopaminei. Studiile in vitro demonstreaza ca pramipexol protejeaza neuronii de neurotoxicitatea levodopei. Similar, pramipexol inhiba degenerarea neuronilor dopaminergici, aparuta ca reactie la ischemie sau neurotoxicitatea metamfetaminelor.

Farmacocinetica
Pramipexol este absorbit rapid dupa administrarea orala. Biodisponibilitatea sa absoluta este mai mare de 90%, iar concentratiile maxime plasmatice apar dupa 1 pana la 3 ore. Administrarea in timpul meselor nu reduce gradul de absorbtie al pramipexol, ci doar rata acesteia. Pramipexol are o cinetica liniara cu variatii plasmatice minime la diferiti pacienti. La om, legarea pramipexol de proteinele plasmatice este mai mica de 20%, iar volumul de distributie este de aproximativ 400 l. In studiile pe animale, pramipexol se distribuie in tot organismul, inclusiv in creier. Dupa administrarea unei doze unice, marcata 14C, intravenos sau oral, la voluntari sanatosi, mai mult de 88% din aceasta s-a regasit in urina, si mai putin de 2% in fecale. Aproximativ 90% din doza marcata 14C a fost reprezentata de medicament nealterat, iar in restul de 10% nu a putut fi evidentiat nici un metabolit specific, individual. Pramipexol se excreta in principal pe cale renala, fara modificari de structura. Clearance-ul oral total al pramipexol este de aproximativ 500 ml/min, iar cel renal de aproximativ 400 ml/min. Timpul mediu de eliminare este de 8 pana la 12 ore.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Unul din trei romani sufera de hemoroizi. Ai putea fi unul dintre ei

Daca ai intampinat unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: sangerari in timpul scaunului, durere ...
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link