Metfogamma 1000 mg

Metfogamma 1000 mg

Compozitie
Substanta activa este clorhidratul de metformina.
Un comprimat filmat contine 1000 mg clorhidrat de metformina corespunzator la 780 mg metformina.
Celelalte componente sunt: hipromeloza (15000 CPS), povidona, stearat de magneziu; filmul contine:
hipromeloza (5CPS), macrogol 6000, dioxid de titan (E 171).Grupa farmacoterapeutica: antidiabetice orale, biguanide.

Indicatii terapeutice
Metfogamma este indicat in tratamentul diabetului zaharat de tip II, in special la persoane supraponderale, in cazurile in care nu se poate mentine controlul metabolic doar prin dieta si activitate fizica.
Metfogamma poate fi administrat concomitent cu sulfonilureice (alte medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat de tip II), cu respectarea contraindicatiilor.

Contraindicatii
Metfogamma este contraindicat in urmatoarele situatii:
- hipersensibilitate la clorhidratul de metformina sau la oricare dintre excipientii produsului;
- insuficienta renala;
- insuficienta hepatica;
- tulburari ale metabolismlui glucidic (acidoza metabolica decompensata, coma hiperosmolara fara cetoacidoza sau coma cetoacidozica);
- insuficienta cardio-circulatorie severa, incluzand boli obstructive ale arterelor periferice;
- insuficienta respiratorie;
- deficienta de oxigen in tesuturile organismului (hipoxie, de exemplu determinata de anemie, gangrena, colaps, soc);
- retinopatie diabetica (in afara de stadiul I);
- stari cu catabolism crescut, de exemplu in afectiuni tumorale;
- infectii severe acute si cronice;
- alcoolism;
- diabet zaharat tip I;
- diabet zaharat tip II, in cazul esecului terapeutic secundar cu sulfonilureice.

Tratamentul cu Mefogamma trebuie intrerupt in urmatoarele situatii:
- inaintea unor interventii chirurgicale, efectuate sub anestezie generala;
- inaintea explorarilor radiologice in care se utilizeaza substante de contrast administrate intravenos;
- in cure de slabire cu aport caloric mai mic de 1000 kcal sau 4200 kj/zi;
- in cazul sarcinii existente sau planificate si in timpul perioadei de alaptare.
in aceste cazuri, medicul dumneavoastra va va recomanda un alt tratament hipoglicemiant (de exemplu, insulina).

Precautii
Daca trebuie sa vi se efectueze examene radiologice in care se utilizeaza substante de contrast administrate intravenos, tratamentul cu Metfogamma trebuie intrerupt cu doua zile inainte de un astfel de examen si poate fi continuat numai dupa alte doua zile.
In cazul interventiilor chirurgicale cu anestezie generala, tratamentul cu Metfogamma trebuie intrerupt cu 48 ore inaintea interventiei chirurgicale si reluat dupa 48 ore dupa interventia chirurgicala.

Interactiuni
in timpul tratamentului de lunga durata cu Metfogamma , metabolismul glucidic poate fi modificat atat la initierea, cat si la intreruperea unui tratament asociat.
Efectul de scadere a glicemiei este accentuat in cazul administrarii concomitente a urmatoarelor medicamente:
- insulina, antidiabetice orale (de exemplu sulfoniluree, acarboza);
- antiinflamatoare nesteroidiene (salicilati si pirazolone);
- inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO);
- oxitetraciclina;
- inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA);
- fibrati;
- ciclofosfamida si derivatii sai, care pot determina (spre deosebire de tratamentul in care se utilizeaza doar Metfogamma) scaderea glicemiei

Reducerea efectului de scadere a glicemiei a clorhidratului de metformina, poate fi determinata de administrarea concomitenta a urmatoarelor medicamente: - glucocorticoizi;
- combinatii estrogeni-progestagene, contraceptive orale;
- epinefrina si alte simpatomimetice;
- glucagon;
- hormoni tiroidieni;
- diuretice tiazidice si de ansa;
- diazoxid;
- fenotiazide;
- derivati de acid nicotinic.
Substantele care scad absorbtia clorhidratului de metformina ca de exemplu guar si colestiramina, reduc, de asemenea, si efectele Metfogamma.

Sarcina si alaptarea
Se considera ca nu exista suficiente date referitoare la utilizarea Metfogamma in timpul sarcinii. Exista indicii cu privire la cresterea mortalitatii perinatale la nou-nascutii mamelor la care s-a administrat metformina; totusi, acest lucru poate fi determinat de controlul insuficient al diabetului zaharat cu clorhidrat de metformina in timpul sarcinii. De aceea, in timpul sarcinii este de preferat un tratament cu insulina. Nu exista date cu privire la utilizarea in timpul alaptarii. Nu se stie daca clorhidratul de metformina sau metabolitii acestuia se excreta in laptele matern. Daca tratamentul este absolut necesar in timpul alaptarii, se recomanda sa se intrerupa alaptarea.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
In general, Metfogamma nu influenteaza negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. De asemenea, hipoglicemia care afecteaza capacitatea de a participa activ la traficul rutier, este putin probabil sa apara in cazul monoterapiei. In cazul administrarii concomitente cu sulfonilureice sau cu alte medicamente care au efect de scadere a glicemiei, capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi influentata negativ, datorita posibilitatii de aparitie a hipoglicemiei.

Doze si mod de administrare

Daca medicul dumneavoastra nu va recomanda altfel, Metfogamma trebuie administrat dupa cum urmeaza. Va rugam sa respectati aceste instructiuni de utilizare, deoarece in caz contrar, Metfogamma nu va actiona corespunzator.

Dozele necesare de Metfogamma vor fi stabilite de catre medic, in functie de dieta individuala si de rezultatele examenelor de laborator (glicemie, glicozurie). Tratamentul trebuie inceput gradat, cu 500 – 1000 mg clorhidrat de metformina (1 - 2 comprimate filmate Metfogamma 500) pe zi. in cazul in care nu se obtine un control metabolic satisfacator, doza trebuie crescuta sub supraveghere medicala, treptat, intr-un interval de timp variind de la cateva zile la doua saptamani, pana cand se atinge doza zilnica optima. Doza zilnica necesara se situeaza intr-un interval cuprins intre 500 mg si maxim 3000 mg clorhidrat de metformina (1 - 6 comprimate filmate Metfogamma 500). In general, o doza zilnica de 1500 mg clorhidrat de metformina (3 comprimate filmate Metfogamma 500) este suficienta. In mod normal, nu se obtine o intensificare a efectului in cazurile in care doza administrata depaseste 3000 mg clorhidrat de metformina (6 comprimate filmate Metfogamma 500).

Comprimatele filmate Metfogamma trebuie inghitite intregi, cu putin lichid (de exemplu, un pahar cu apa), concomitent cu ingestia de alimente. Daca doza dumneavoastra zilnica necesara este de 1000 mg clorhidrat de metformina sau mai mare (2 sau mai multe comprimate filmate Metfogamma 500), atunci trebuie sa o fractionati in doua sau trei prize individuale, pe care sa le administrati la mesele principale. Aceasta fractionare se realizeaza pentru o mai buna toleranta a produsului medicamentos si mai putin pentru obtinerea unui control glicemic mai bun.

Reactii adverse

La inceputul tratamentului, la aproximativ 5-20% dintre pacientii tratati apar reactii adverse gastro-intestinale cum sunt greata, varsaturi, dureri abdominale, flatulenta, scadere ponderala, diaree si gust metalic. in general, nu este necesara intreruperea tratamentului, deoarece aceste tulburari dispar chiar daca doza nu este modificata. Diareea persistenta dispare la intreruperea tratamentului. Prin cresterea progresiva a dozelor si administrarea de Metfogamma in timpul meselor, frecventa si severitatea tulburarilor gastro-intestinale pot fi diminuate.
Ocazional, pot sa apara cefalee, vertij si fatigabilitate.
In cazuri foarte rare se pot produce reactii de hipersensibilitate cutanate. Daca aveti reactii adverse care nu sunt incluse in acest prospect, va rugam sa va adresati imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Supradozaj si alte greseli de utilizare
Intoxicatia cu clorhidrat de metformina nu determina hipoglicemie, dar prezinta riscul aparitiei acidozei lactice. In cazul suspectarii instalarii acidozei lactice sau daca pacientul are antecedente de supradozaj cu clorhidrat de metformina, de exemplu in scop de suicid, este necesara internarea de urgenta in spital. In majoritatea cazurilor, acidoza lactica nu este determinata de supradozajul acut, ci de afectiunile mentionate la contraindicatii, cum este insuficienta renala
Semnele de debut ale acidozei lactice includ greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, dureri musculare, urmate in cateva ore de respiratie foarte rapida (hiperventilatie), obnubilare, coma. Mortalitatea in acidoza lactica manifesta clinic determinata de clorhidratul de metformina apare in 50% din cazuri.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
Nu sunt necesare conditii speciale de pastrare.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 15 comprimate filmate.
Cutie cu 8 blistere din PVC/Al a cate 15 comprimate filmate.


Producator

Dragenopharm Apotheker Puschl GmbH&Co.KG, Germania

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata

Worwag Pharma GmbH & Co.KG,
Calwer Strasse 7, D-71034 Boblingen, Germania

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link