Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

L-thyroxin-50; l-thyroxin-100, comprimate

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Cpr. 50 µg, 100 µg; ct. x 4 blist. x 25 cpr.

Indicatii:

Tratamentul hipotiroidismului; asociat antitiroidienelor in trat. hipertiroidismului; profilaxia guoei dupa tiroidectomie la cei cu functie tiroidiana pastrata; gusa benigna eutiroidiana; trat. supresor/substitutiv in carcinom tiroidian; test de supresie tiroidiana.

Doze:

Oral: 250 mg, o data pe zi. Durata tratamentului variaza, in functie de indicatie si de severitatea infectiei, intre 2-6 saptamani si pina la 6 luni. Administrarea topica: 1-2 aplicatii/zi. Durata tratamentului: 1-4 saptamani.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la levotiroxina; hipertiroidii netratate cu antitiroidiene; IMA recent; angina pectorala; miocardite; IC decompensata; insuficienta corticosuprarenala netratata.

Atentionari:

Monitorizarea nivelului plasmatic al tirotrofinei si al tiroxinei libere; prudenta la varstnici; cardiaci; forme grave de hipotiroidism; HTA; insuficienta hipofizara; anorexie cu denutritie; tbc; diabet zaharat; obezitate; interactiuni medicamentoase cu insulina, antidiabetice orale, anticoagulante cumarinice, antidepresive triciclice, colestiramina, sucralfat, hidroxid de aluminiu, sulfat feros, fenitoina, carbamazepina, rifampicina, digitalice, amiodarona; sarcina si alaptare.

Reactii adverse:

In caz de crestere rapida a dozei: manifestari de hipertiroidism, in cazuri izolate hipersensibilitate (rash); cresterea riscului de crize convulsive la copiii epileptici; la sugari sau la copii poate sa apara hipercalciurie.