Iopidine, solutie oftalmica

Iopidine, solutie oftalmica
Indicatii
Solutia oftalmica de Iopidine 0,5% este indicata ca terapie adjuvanta de scurta durata la bolnavii sub tratament medicamentos cu doze maxime tolerate si care necesita reducerea suplimentara a tensiunii intraoculare. Acesti bolnavi, tratati cu solutie oftalmica Iopidine 0,5% pentru amanarea interventiei chirurgicale, trebuie examinati frecvent, iar tratamentul va fi intrerupt daca presiunea intraoculara creste semnificativ. Adaugarea solutiei oftalmice Iopidine 0,5% in tratamentul bolnavilor care folosesc deja doua medicamente ce inhiba producerea de umoare apoasa (adica un b-blocant si un inhibitor al anhidrazei carbonice) ca parte a medicatiei lor in doze maxime tolerate, poate sa nu produca efectul scontat. Aceasta deoarece Iopidine inhiba producerea de umoare apoasa iar adaugarea unui al treilea inhibitor al productiei de umoare apoasa nu va reduce semnificativ presiunea intraoculara. La unii bolnavi, eficienta solutiei oftalmice Iopidine 0,5% diminua in timp. Aceasta pare a fi o caracteristica individuala, latenta debutului variind de la un individ la altul si trebuind monitorizata. Pentru majoritatea pacientilor, beneficiul este mai scurt de o luna.

Contraindicatii
Solutia oftalmica Iopidine 0,5% este contraindicata la bolnavii cu hipersensibilitate la apraclonidina sau la oricare component al produsului, cat si la clonidina administrata sistemic. Este contraindicata, de asemenea, in cazurile in care bolnavii primesc inhibitori de monoaminooxidaza.
Atentie! Nu se administreaza oral sau parenteral. Numai pentru uz local oftalmic.

Precautii
Generale: in glaucomul tratat cu produse antiglaucomatoase in doze maxime tolerate si cu Iopidine 0,5% pentru intarzierea interventiei chirurgicale, este necesara monitorizarea periodica a campului vizual. Desi utilizarea locala a solutiei oftalmice Iopidine 0,5% nu a fost studiata la bolnavii cu insuficienta renala, s-a constatat cresterea semnificativa a timpului de injumatatire al clonidinei (inrudita structural cu apraclonidina), la bolnavii cu alterarea severa a functiei renale. Bolnavii cu insuficienta renala care vor urma tratament local cu apraclonidina, trebuie monitorizati cardiovascular. Parametrii cardiovasculari trebuie de asemenea monitorizati la bolnavii cu afectarea functiei hepatice, deoarece clonidina administrata sistemic este partial metabolizata in ficat. in timp ce administrarea topica a solutiei oftalmice Iopidine 0,5% are efecte minime aupra ratei cardiace sau tensiunii arteriale, dupa cum arata studiile asupra pacientilor glaucomatosi, profilul farmacologic preclinic al acestui medicament arata ca acesta trebuie administrat cu multa precautie la bolnavii cu afectiuni cardiovasculare severe, dificil de controlat, inclusiv hipertensiune arteriala. Solutia oftalmica Iopidine 0,5% trebuie administrata cu prudenta la pacientii cu insuficienta coronariana, infarct miocardic recent, afectiuni cerebrovasculare, insuficienta renala cronica, boala Raynaud sau trombangeita obliteranta. Se recomanda prudenta la bolnavii cu depresie psihica deoarece administrarea apraclonidinei a fost asociata uneori cu aceasta. Apraclonidina poate produce ameteala si somnolenta. Pacientii implicati in diverse activitati care solicita atentie si concentrare psihica trebuie sa fie preveniti de potentialul de scadere a acestora pe care apraclonidina il provoaca. Administrarea locala a doua picaturi de solutie oftalmica de apraclonidina de concentratii 0,5%; 1,0% si 1,5% la iepuri albinosi din Noua Zeelanda, de trei ori pe zi timp de o luna, a produs edem cornean minim, sporadic si tranzitoriu numai la cei carora li s-a administrat concentratia de 1,5%; nu s-au remarcat modificari histopatologice oculare. Utilizarea solutiei oftalmice Iopidine 0,5% poate determina o reactie de tip alergic caracterizata in intregime sau partial prin hiperemie, prurit, disconfort, lacrimare, senzatie de corp strain, edem al pleoapei sau al conjunctivei. Daca apare vreuna din simptomele enumerate, administrarea solutiei oftalmice Iopidine 0,5% se va intrerupe.
Carcinogeneza, mutageneza, afectarea fertilitatii: Studii de doi ani pe sobolani si soareci carora li s-a administrat oral apraclonidina clorhidrat in doze de 1,0 si 0,6 mg/kg, de 20 si respectiv, de 12 ori doza maxima recomandata pentru uz local ocular la om, nu au aratat modificari semnificative in incidenta si tipul tumorilor. Clorhidratul de apraclonidina s-a dovedit a nu fi mutagen intr-o serie de teste in vitro, inclusiv testul Ames, testul alterarii cromozomiale intr-o cultura de celule ovariene de hamster, testul de schimbare a cromatidelor surori din celulele ovariene de hamster si testul transformarii celulare. Testul micronuclear in vivo la soarece, cu apraclonidina clorhidrat, nu a evidentiat potentialul mutagen al acesteia. Studiile de reproducere si fertilitate la sobolani nu au aratat efecte adverse fata de fertilitatea masculina sau feminina la o doza de 0,5 mg/kg (de 5 pana la 10 ori doza maxima recomandata la om).

Sarcina si alaptare
Graviditatea de categoria C: Studiile au aratat ca apraclonidina are efect embriocid la iepurii carora li s-a administrat o doza orala de 3,0 g/kg (de 60 ori doza maxima recomandata la om). Nu exista studii adecvate si bine controlate pe femeile gravide. Solutia oftalmica Iopidine 0,5% se va administra in timpul sarcinii numai daca potentialul beneficiu pentru mama justifica potentialul risc pentru fat.
Mame care alapteaza: Nu se stie daca produsul trece in laptele uman. Cum cele mai multe medicamente trec in laptele uman, se recomanda prudenta in prescrierea solutiei oftalmice Iopidine 0,5% la mamele care alapteaza.
Utilizarea in pediatrie: Nu s-au determinat siguranta si eficacitatea utilizarii produsului la copii.

Reactii adverse

Administrarea solutiei Iopidine 0,5% poate cauza reactii de tip alergic, caracterizate (in intregime sau partial) de urmatoarele simptome: hiperemie, prurit, disconfort, lacrimare, senzatie de corp strain, edemul pleoapelor si al conjunctivei. Daca apar astfel de simptome, administrarea solutiei Iopidine 0,5% trebuie intrerupta. Din studiile clinice rezulta ca procentul total al intreruperilor tratamentului cu Iopidine 0,5% a fost de 15%. Cel mai frecvent semnalate reactii care au determinat intreruperea tratamentului sunt (in ordinea descrescatoare a frecventei): hiperemie, prurit, lacrimare, disconfort, edem al pleoapelor, uscaciune a gurii, senzatia de corp strain. in cursul studiilor clinice asupra solutiei oftalmice Iopidine 0,5% (solutie oftalmica de apraclonidina) s-au semnalat urmatoarele reactii adverse ca fiind posibile, probabile sau clar legate de administrarea produsului:
Ocular: Hiperemie (13%), prurit (10%), disconfort (6%), lacrimare (4%).
Urmatoarele s-au semnalat la mai putin de 3% dintre pacienti: edemul pleoapelor, incetosarea vederii, senzatia de corp strain, uscaciunea ochiului, conjunctivita, secretii. Urmatoarele reactii adverse s-au semnalat la mai putin de 1% din cei tratati: cruste ale marginii pleoapelor, foliculi conjuctivali, edemul conjuctivei, edem, vedere patologica, dureri, diverse afectiuni ale pleoapei, cheratita, blefarita, fotofobie, scotoame, eritem palpebral, blefaroconjuctivita, iritatie, eroziuni corneene, infiltrate corneene, keratopatie, scuame sau retractie palpebrala.
Nonocular: Generale: La mai putin de 3% din pacienti s-au semnalat urmatoarele reactii adverse: dureri de cap, astenie. La mai putin de 1% din bolnavi s-au semnalat dureri toracice, stare generala alterata, tulburari de coordonare, edem facial.
Cardiovascular: La mai putin de 1% din pacienti s-au semnalat urmatoarele reactii adverse: edem periferic, aritmii. Desi nu s-au semnalat cazuri de bradicardie dupa administrarea solutiei oftalmice Iopidine 0,5%, exista posibilitatea aparitiei acesteia, datorita efectului alfa 2-agonist al apraclonidinei. (A se vedea Farmacologia clinica).
Sistemul nervos central: La mai putin de 1% din pacienti s-au semnalat urmatoarele reactii adverse: somnolenta, ameteala, nervozitate, depresie psihica, insomnii, parestezii.
Aparatul digestiv: uscaciunea gurii (10%). Urmatoarele reactii adverse au fost semnalate la mai putin de 1% din pacienti: constipatie, greturi.
Muscular: mialgii (0,2%).
Sistemul respirator: uscaciunea nasului (2%). Urmatoarele reactii adverse s-au semnalat la mai putin de 1% din pacienti: rinita, dispnee, faringita, astm.
Pielea: Urmatoarele reactii adverse s-au semnalat la mai putin de 1% din pacienti: dermatita de contact, dermatita.
Altele: Pervertirea gustului (3%), parosmia (0,2%).

Mod de administrare
Se instileaza in ochiul afectat 1-2 picaturi de solutie Iopidine 0,5%, de trei ori pe zi. Deoarece solutia oftalmica Iopidine 0,5% se foloseste in asociere cu alte produse antiglaucomatoase, pentru a preveni indepartarea produsului administrat anterior, se va lasa un interval de 5 minute intre instilari. A nu se injecta in ochi. A nu se ingera.
  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link