Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Iodina, solutie cutanata

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Solutie cutanata 10%; cutie x 1 flacon x 60, 100 sau 1000 ml

Indicatii:

Ovule: vaginite acute si cronice, infectii mixte, specifice si nespecifice (Gardnerella, Trichomonas, Candida). Pregatirea preoperatorie. Solutie: dezinfectia pielii si mucoaselor; tratamentul plagilor aseptice, infectiilor cutanate bacteriene si fungice; dezinfectia preoperatorie corporala totala sau partiala. Sapun: dezinfectia mainilor; igiena personalului medical si auxiliar; in laboratoare dupa contactul cu exsudate si secretii; asepsia preoperatorie a mainilor. Unguent: arsuri, rani septice si aseptice, ulcere trofice, escare si alte infectii cutanate si dermatoze suprainfectate.

Doze:

Adulti si copii peste 16 ani: 1200 mg de 3 ori/zi, in decurs de 2 ore dupa o masa.

Contraindicatii:

Alergie la iod, hipertiroidie, dermatita herpetiforma Duhring, inaintea tratamentului cu iod radioactiv; insuficienta renala grava; nou-nascuti.

Atentionari:

Patologiile tiroidiene (hiperfunctii). Culoarea bruna a polividonei ii indica eficacitatea; diminuarea sau disparitia culorii indica scaderea activitatii antimicrobiene. Polividona se descompune sub influenta luminii sau la temperaturi mai mari de 40 de grade. Efectul antimicrobian se exercita la un pH 2-7. Nu se asociaza cu preparate topice enzimatice sau pe baza de mercur, sau cu alte antiseptice. Complexul PVP-iod este incompatibil cu agentii reducatori, sarurile alcaline si acizii. In cazul sapunului, se testeaza sensibilitatea in prealabil. Atentie la unguent in patologiile tiroidiene, la varstnici, la nou-nascuti, copii mici, gravide si in perioada alaptarii.

Reactii adverse:

In caz de sensibilitate la iod, uneori iritatii locale cu caracter tranzitoriu.