Fungizone, solutie injectabila

Fungizone, solutie injectabila

Actiune terapeutica
Antibiotic, antifungic: Produs de Strptomyces nodosus; fungistatic sau fungicid In functie de concentratia medicamentul din lichidele corpului si de sensibilitatea agentului fungic. Nivel inalt al legarii de proteine (90%). Nivele maxime plasmatice: 0,5-2 μg/mL. T  initial: 24h; faza a doua: 15 zile. Excretat lent prin rinichi. Cinetica difera de la adulti la copii.

Indicatii

Medicamentul este toxic; este utlizat in principal la pacientii cu infectii fungice progresive si posibil fatale.
Parenteral: Infectii fungice invazive sistemice, potential fatale, inclusiv aspergiloza, criptococoza, blastomicoza Nord-Americana, candidoza sistemica, coccidomicoza; histoplasmoza, sporotricoza, zigomicoza, inclusiv mucormicoza cauzata de Mucor, Rhizopus si Absidia species. Infectii datorate speciilor sensibile de Conidiobolus si Basidiobolus. Terapia secundara In tratarea lesimaniozei mucocutantate americane.
PO: candidoze orale datorate tulpinilor de Candida albicans. Topic: infectii cutanate si mucocutanate cu Candida (Monilla), In special la copii, adulti si bolnavii de SIDA.

Mod de administrare

Intravenos
Doza test prin infuzie IV lenta-1 mg In 20 mL de solutie 5% dextroza injectabila trebuie perfuzata pe o durata de 20-30 min pentru a determina toleranta.
Infectii fungice severe si rapid progresive: Initial- 0,25-0,3 mg/kg peo durata de 2-6 h. In functie de starea pacientului doza poate fi crescuta gradual cu 5-10 mg/zi pana la o doza finala de 0,5-0,7 mg/kg,fara a se depasi 1,5 mg/kg/zi.
Aspergiloza: 1-1,5 mg/kg/zi pentru o doza totala de 3,6 g.
Blastomicoza, Histoplasmoza: 0,5-0,6 mg/kg/zi pentru 4-12 saptamani.
Candidoze, Coccidioidomicoze: 0,5-0,7 mg/kg/zi pentru 4-12 saptamani.
Mucormicoze: 1-1,5 mg/kg/zi pentru 4-12 saptamani.
Ficomicoze rinocerebrale: 0,25-0,3 mg/kg/zi pana la 1-1,5 mg/kg/zi. pentru o doza totala de 3-4 g.
Sporotricoze: 0,5 mg/kg/zi pana la doza totala de 2,5 g.
Leismanioza: 0,5 mg/kg/zi administrate in zile alternative, In 14 doze (nu este recomandata ca terapie primara) Profilaxia infectiilor fungice In transplantul de maduva osoasa: 0.1 mg/kg/zi.
Paracoccidioidomicoze; 0,4-0,5 mg/kg/zi prin infuzie IV lenta pentru 4-12 saptamani.
Irigatii ale vezicii biliare- Cistite candidozice: Irigati vezica biliara cu 50 μg/mL solutie, timp de 5-10 zile periodic sau continuu.
Amfotericina, intratecal: Meningite, coccidioidale sau cryptococcale-Initial: 0,25 mg intratecal; crestere graduala pana la doza maxima tolerata (de obicei 0,25-1 mg la fiecare 2-5 zile)
Crema, lotiune
Infectii micotice- Se aplica liber pe leziunile candidozice 2/zi-4/zi Suspensie orala; Candidoze- Adulti si copii: 1mL (100 mg ) 4/zi

Contraindicatii

Hipersensibilitate la medicament mai putin in situatia cand boala ameninta viata pacientului si este sensibil doar la tratamentul cu Amfotericina B. Utilizat pentru a trata formele non-invazive ale bolilor fungice cum ar fi cadidoza orala, candidozele vaginale sau candidoze esofagiene la pacientii la care neutrofilele au valori normale. Lactatia.

Precautii

Efectele de supresie a maduvei osoase pot duce la cresterea incidentei infectiilor microbiene, intarzierea procesului de vindecare, hemoragii gingivale. Se utilizeaza cu precautie la pacientii care sufera transfuzii cu leucocite. Administrati suspensiile orale intre mese, daca este posibil, pentru a permite un contact indelungat cu leziunile orale. Se foloseste in primul rand pentru infectiile fungice potential fatale si progresive. Nu se foloseste pentru a trata bolile fungice non-invazive cum ar fi candidozele orale, vaginale sau esofagiene la pacientii la care numarul neutrofilelor se incadreaza in valorile normale. Leziunile intertriginoase raspund la tratament de obicei dupa cateva zile; durata tratamentului este de 1-3 saptamani. Leziunile interdigitale pot necesita 2-4 saptamani de terapie. Candidoza aparuta In zona scutecelor, cheilita angulara si leziunile cutanate glabre raspund In 1-2 saptamani.
Urmatoarele aspecte pot scadea efectele secundare severe: - Administrati aspirina, acetaminofen, antihistaminice si antiemetice Inainte de perfuzare si mentineti echilibrul sodic. - Administrati medicamentul in zile alternative pentru a diminua anorexia si flebita. - Doze mici de corticoizi IV Inainte de perfuzare pot diminua reactiile febrile. - Adaugarea unei mici cantitati de heparina in perfuzie (500-2000 unitati ), scoaterea acului dupa terminarea perfuziei, alternarea locului de perfuzie, administrarea printr-o vena mare centrala pot scadea riscul de tromboflebita.
Prepararea Amfotericinei B dezoxicolate: pentru a obtine o concentratie initiala de 5 mg/mL, injectati rapid 10 mL apa sterila pentru injectii (fara un agent bacteriostatic) in fiola utilizand un ac steril de 20. Fiola trebuie agitata imediat pana cand solutia coloidala se va limpezi. Pentru a obtine o perfuzie de 0.1 mg/mL, diluati mai departe 1:50 cu solutie dextroza 5% cu un pH de 4,2 sau mai mare. Determinati pH-ul fiecarui recipient cu dextroza inainte de utilixare (ph-ul este de obicei mai mare de 4,2). Daca pH-ul este mai mic de 4,2, adaugati 1-2 mL de solutie tampon la solutia de dextroza Inainte de a o utiliza pentru dilutia solutiei concentrate de Amfotericina B. Solutia tampon utilizata este de preferinta fosfat de sodiu dibazic (anhidru), 1.59 g; fosfat de sodiu monobazic (anhidru), 0.96 g; apa sterila pentru injectii, diluate In 100 mL. Sterilizati solutia tampon Inainte de utilizare. Sterilizarea se face fie prin filtrarea printr-o piatra / membrana care retine bacteriile fie prin autoclavare la 121°C. Trebuie utlilizate tehnici strict aseptice In prepararea solutiei injectabile; nu contine agenti bacteriostatici. Este interzisa diluarea sau reconstituirea cu solutie salina precum si amestecarea cu alte medicamente sau electroliti. Daca este administrata printr-o linie de perfuzare deja existenta, spalati cu solutie dextroza 5% Inainte si dupa perfuzare. Nu utilizati concentratul initial daca este prezent vreun precipitat. Protejati de lumina solutia pe durata administrarii. Totusi, pierderea activitatii medicamentoase in timpul administrarii este neglijabila daca solutia este expusa timp de 8 ore sau mai putin. Incepeti terapia in venele cele mai distale. Cand este administrat periferic schimbarea locului de perfuzare la fiecare doza poate scade incidenta flebitelor.
Observatii pentru pacient – familie:Efectele gastro-intsetinale pot fi ameliorate daca se administreaza antihistaminice sau antiemetice inaintea medicamentului sau prin administrarea medicamentului inainte de mese. In caz de diaree mesele ar trebui sa fie dese si putine cantitativ. Anuntati orice anorexie, Greturi si Varsaturi, cefalee, rash, febra sau frisoane. Anuntati medicului orice scadere a aportului si eliminarilor si scaderea severa in greutate. Consumati zilnic 2,5 L de lichide pentru a preveni efectul nefrotoxic al medicamentului. Anuntati medicului S&S neurologice cum ar fi tinitus, tulburarea vederii sau vertijul. Terapia cu amfotericina este, de obicei, pe termen lung (6-11 saptamani) pentru a asigura raspunsul terapeutic necesar si pentru a preveni recaderile.
Indicatiile pentru terapia cu creme sau lotiuni: Nu pateaza pielea atunci cand se aplica la locul leziunii. Orice modificare a culorii hainelor determinata de creme sau lotiuni poate fi indepartata prin spalarea cu apa si sapun. Nu purtati imbracaminte ocluziva pentru zona respectiva; poate favoriza dezvoltarea fungilor.
Evaluarea si controlul terapiei: Monitorizati hemoleucograma, culturile, precum si functiile renale si hepatice. In cazul aparitiei oricaror efecte adverse, incetati terapia si anuntati. Verificati daca exista hemoragii, disfunctii renale sau hepatice. Verificati daca exista reactii alergice la Amfotericina B, efecte adverse sau reactii de hipersensibilitate. Verificati varsta si starea psihica a pacientului. Efectuati culturi si/sau studii histologicei inainte de inceperea terapiei sistemice. Monitorizati aportul si eliminarile; anuntati modificarile de eliminare; urina tulbure. Cantariti pacientul de 2 ori/saptamana; verificati daca prezinta semne de malnutritie/deshidratare. Revedeti lista medicamentelor prescrise pentru a va asigura ca nu exista interactiuni nefavorabile. Asigurati-va ca este preparata forma corecta a medicamentului pentru administrare; forma IV numai in solutie dextroza 5%. Notati rezultatele unei doze test de 1 mg (1mg In 20 mL solutie dextroza 5% pe o durata de 20-30 min) precum si raspunsul. Premedicati cu antipiretice, antihistaminice, corticosteroizi si / sau antiemetice pentru a reduce efectele secundare. Perfuzati lent, monitorizand SV la fiecare 15-30 min pe durata primei doze; Intrerupeti perfuzia In cazul aparitiei efectelor secundare. Anticipati hipokalemia in timpul terapiei cu digoxin; Observati daca exista semne de toxicitatate, slabire musculara si monitorizati k+ si nivelele de digoxin. Administrarea intratecala a Amfotericinei B poate produce inflamatia radacinilor nervoase spinale; anuntati pierderea senzatiilor sau caderile piciorului. Testele de laborator cresc AST, ALT, GGT, LDH, fosfatazele alcaline, creatinina serica, azotemia, bilirubina. Hipomagnezemie, hiperkalemie, hipokalemie, hipercalcemie, acidoza, hipo/hiperglicemie, hiperamilazemie, hiperuricemie, hipofosfatemie.

Supradozarea

Simptome: stop cardiopulmonar. Tratament: Intreruperea terapiei, monitorizarea starii clinice si asigurarea terapiei suportive.

Interactiuni medicamentoase

Aminoglicozide. Nefrotoxicitate aditionala si / sau ototoxicitate. Anti-neoplazice. Creste riscul de toxicitate renala, bronhospasm si hipotensiune. Antifungicidele azolice. Creste riscul rezistentei fungice la Amfotericina B. Corticosteroizi, corticotropina. Creste riscul hipokalemiei → disfunctii cardiace. Ciclosporina. Creste riscul toxicitatii renale.
Glicozide digitalice. Creste riscul hipokalemiei → incidenta toxicitatii digitalice.
Medicamente nefrotoxice. Creste riscul de nefrotoxicitate.
Relaxante ale musculaturii scheletale, chirurgicale (de ex. succinocolina, d-tubocurarina).
Creste relaxarea musculaturii datorita hipokalemiei indusa de Amfotericina B.
Tacrolimus. Cresterea nivelelor creatininei serice.
Tiazidele. Creste depletia electrolitilor, mai ales a potasiului.
Zidovudine. Creste riscul de mielotoxicitate si nefrotoxicitate.

Reactii adverse

Gastro-Intestinale:anorexie, greturi si varsaturi, diaree, dureri epigastrice (frecvente), insuficienta hepatica acuta, hepatite, melena, icter, gastroenterita hemoragica.
SNC: cefalee (cel mai frecvent), convulsii, tinitus, vertij, neuropatii periferice, encefalopatie, simptome neurologice.
Cardio-Vasculare:hipotensiune (cel mai des), stop cardiac, insuficienta cardiaca, fibrilatii ventriculare, aritmie, hipertensiune.
Dermatologice: rash, mai ales maculopapular, prurit. Hematologice: anemie normocromica, anemie normocitara (cel mai frecvent), agranulocitoza, defecte de coagulare, trombocitopenie, leucopenie, eozinofilie, leucocitoza.
Genito-urinare : scaderea functiei renale, azotemie, hipostenurie, acidoza tubulara renala.
Respirator: tahipnee (cel mai des), soc, edem pulmonar, pneumonie de hipersensibilitate, bronhospasm.
Oftalmologice: tulburarea vederii, diplopie.
Diverse: febra (cu frisoane si tremor) care se produce la 15-20 min dupa Inceperea tratamentului, pierderi In greutate, dureri generalizate (inclusiv musculare sau articulare), flusing, anafilaxie si alte reactii alergice.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link