Foscavir, solutie injectabila

Foscavir, solutie injectabila

Indicatii
Tratamentul retinitei CMV la pacientii cu SIDA. Tratamentul herpesului rezistent la tratamet cu acyclovir la pacientii imunodeprimati. In asociatie cu ganciclovir la pacientii cu recaderi dupa tratament cu orice alt medicament.

Precautii
Insuficienta renala da cel mai mare grad de toxicitate. Admnistrarea s-a asociat cu convulsii la pacientii la care apar modificari electrolitice si minerale. La nevoie se administreaza electroliti. Este indicata administrarea numai la pacientii cu retinita CMV imunodeprimati si la cei cu herpes rezistent la acyclovir. Se administreaza cu precautie In perioada lactatiei si la pacientii cu insuficienta renala. Se administreaza cu precautie In asociatie cu medicamente ce scad calciul pentru ca si foscarnetul determina scaderea calciului ionizat. Nu s-a demonstrat siguranta administrarii la copii, pentru tratamentul altor localizari CMV ca pneumoniile sau gastroenteritele, pentru CMV congenital sau neo-natal si pacienti imunocompetenti. Tulburarile tranzitorii In nivelele electrolitilor pot precipita convulsii sau pot creste riscul tulburarilor cardiace. Efectele adverse de genul insuficientei renale, tulburari electrolitice si convulsiile pot duce la moarte. Medicamentul nu determina vindecarea infectiilor virale si de aceea pot aparea recaderi. Terapia indelungata a dus la crearea rezistentei. Doza injectata nu trebuie sa depaseasca 1 mg/kg/min in perfuzie controlata, prin linie venoasa centrala sau periferica. A nu se administra rapid sau in bolus IV. Daca se foloseste cateter venos central solutia standard de 24 mg/mL poate fi folosita fara diluare prealabila. In cateter venos periferic se dilueaza 24 mg/mL de solutie in 12 mg/mL de solutie dextroza 5% sau solutie salina pentru a evita iritatia venoasa. Se utilizeaza solutiile diluate doar 24 h dupa ce a fost deschis flaconul. Pentru a minimaliza riscul aparitiei insuficientei renale, se hidrateaza in timpul administrarii, se stabileste si se mentine diureza. Se ajusteaza doza in insuficienta renala. A nu se administra si alt medicament prin acelasi cateter. Foscarnetul este incompatipil cu dextroza 30%, amfotericina B si solutii ce contin calciu. Mai este incompatibil cu acyclovir sodat, doazepam, digoxin, defenhidramina, dobutamina, droperidol, gancyclovir, gentamicina, haloperidol, leucovorin, midazolam, morfina sulfat, pentamidina, fenitoina, proclorperazina, trimetoprim/sulfametoxazol si vancomicina. Poate precipita daca se administreaza in acelasi timp cu cationi bivalenti. Depozitati medicamentul intre 15-30 grade C. A nu se ingheta. Concentratiile de 12 mg/mL diluate in solutii saline sut stabile timp de 30 zile la 5 grade C.
Observatii pentru pacient – familie: Foscarnetul nu vindeca retinita CMV; retinita poate progresa in timpul tratamentului. Anuntati daca apar dureri de gat, marirea ganglionilor lifatici, fatigabilitate, febra sau alte semne de infectie. Efectuati consult oftalmologic frecvent. Anuntati aparitia paresteziilor la extremitati sau spasme periorale, semne de hipocalcemie. Opriti injectarea si anuntati medicul pentru a corecta tulburarile. Evaluarea si controlul terapiei: Confirmati retinita CMV prin oftalmoscopie indirecta. Investigati istoricul de disfunctii cardiace si neurologice. Monitorizati HLG, electrolitii, calciul, fosforul, magneziul si testele functionale renale si hepatice.
Testele de laborator: cresc fosfataza alcalina, AST, ALT, LDH, ureea, creatinina serica. Scade clearence-ul la creatinina. Modificari radiografice.

Interactiuni medicamentoase

Aminoglicozide. Scade eliminarea fosfocarnetului, → cresterea riscului de insuficienta renala.
Amfotericina B. Scade eliminarea fosfocarnetului, → cresterea riscului de insuficienta renala.
Didanozin. Scade eliminarea fosfocarnetului, → cresterea riscului de insuficienta renala.
Pentamidin. Scade eliminarea fosfocarnetului → cresterea riscului de insuficienta renala; determina si hipocalcemie.
Zidovudin. Creste riscul de anemie.

Actiune terapeutica
Antiviral. Inhiba replicarea tuturor virusurilor herpetice. Este eficient si asupra formelor mutante de herpes cu deficienta de timidin kinaza. Tulpinile de CMV rezistente la ganciclovir pot fi sensibile la foscarnet; reactivarea CMV apare dupa terminarea terapiei cu foscarnet. Este posibil sa se distribuie la nivel osos si penetreaza variabil bariera hemato-encefalica.
T,plasmatic: aproximativ 3 ore. Aproximativ 80-90% din foscarnetul administrat IV este excretat nemodificat In urina.

Efecte adverse

Genito-urinare: insuficienta renala, albuminurie, disurie, poliurie, retentie urinara, blocaj renal, hematurie, glomerulonefrita, nefropatie toxica, pielonefrita, iritatie ureterala, uremie, dureri perineale la femei.
Metabolic/electrolitic: hipocalcemie, hipokaliemie, hipomagnezemie, hiponatremie, hiperfosfatemie, hipercalcemie, acidoza, sete, scadere in greutate, deshidratare, glicozurie, diabet, scaderea tolerantei la glucoza, hipocloremie, hipervolemie, hipoproteinemie.
Hematologic: anemie (⅓ din pacienti), granulocitopenie, neutropenie, leucopenie, trombocitopenie, tromboze, limfadenopatie, tulburari de coagulare, scaderea factorilor coagularii, scaderea protrombinei, anemie hipocroma, pancitopenie, hemoliza, leucocitoza, limfopenie.
Manifestari generale: febra, sepsis, dureri de spate sau toracice, casexie, edem, abcese, edeme periferice, hipotermie, sincopa, dureri toracice substernale, ascita, hiperpirexie maligna, herpes simplex, infectii virale, toxoplasmoza.
SNC: cefalee, convulsii, tremor, ataxie, dementa, stupor, meningita, modificari EEG, vertij, coma, encefalopatie, diskinezie, tulburari extrapiramidale, hemipareze, paraplegie, tulburari de vorbire, ataxie, edem cerebral, tetanie, anxietate, somnolenta, amnezie, halucinatii, tulburari de concentrare, labilitate emotionala, psihoze, tentative de suicid, delir, tulburari de personalitate.
Sistem nervos periferic: hiperestezie, neuropatie, tulburari senzoriale, hiperestezie, hipertonie, hiperkinezie, paralizia corzilor vocale, hiporeflexie, hiperreflexie, neuropatie periferica.
Musculoscheletal: artralgii, mialgii, contractii involuntare, artroze, torticolis, sinovite.
Gastro-intestinale:greturi si varsaturi, diaree, anorexie, disfagie, dispepsie, hemoragii rectale, constipatie, melena, pancreatita, stomatita, enterita, glosita, enterocolita, colita pseudomembranoasa, leucoplachie orala, gastroenterita, hemoragii orale, afectiuni rectale, colite, ulcer duodenal.
Hepatic: tulburari ale functiei hepatice, colecistita, cole-litiaza, hepatita, hepatosplenomegalie, colestaza hepatica, icter.
Cardio-vasculare: HTA, tahicardie sinusala, bloc a-v grad I, modificari nespecifice ale segmentului ST, hipotensiune, cardiomiopatie, insuficienta cardiaca, stop cardiac, bradicardie, aritmii, extrasistole, fibrilatie atriala, tromboflebita superficiala la nivelul membrelor superioare, tromboflebita de vena mezenterica.
Respirator: pneumonie, sinuzita rinita, faringita, pleurezie, embolie pulmonara, pneumotorax, hemoptizie, bronhospasm, laringita, bronsita, hemoragie pulmonara.
Oftalmic: nistagmus, edem periorbital, dureri oculare, conjunctivita, diplopie, orbire, decolare de retina, midriaza, fotofobie.
ORL: otita, tinitus, dureri auriculare. Dermatologic: ulceratii ale pielii, prurit, seboree, rash eritematos, rash maculopapular, edem facial, acnee, alopecie, dermatita, prurit anal, agravarea psoriazisului, urticarie, hipertrofia pielii.
Diverse: epistaxis, alterarea gustului, durere sau inflamatie la locul injectarii, sarcom, limfom malign, ginecomastie.

Mod de administrare

Intravenos: Retinita CMV In SIDA; Initial, la o functie renala normala: 60 mg/kg administrat timp de o ora la fiecare 8 ore, sau 90 mg/kg corp la 12 ore timp de 2-3 saptamani In functie de raspunsul obtinut.
Doza de intretinere: 90-120 mg/kg/zi (In concordanta cu functia renala) administrat iv In perfuzie timp de 2 ore. Majoritatea incep cu 90 mg/kg/zi; se creste doza la 120 mg/kg/zi datorita progresiei retinitei.
Infectii herpetice rezistente la acyclovir, la pacientii imunodeprimati- Initial: 40 mg/kg la pacientii cu functie renala normala, iv, timp de o ora la fiecare 8 sau 12 h timp de 2-3 saptamani sau pana cand se vindeca leziunile.
Doza de Intretinere: vezi doza din retinita CMV.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link