Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Fortwin, solutie injectabila

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Solutie injectabila 30 mg/ml; cutie x 10 sau 100 f. x 1 ml

Indicatii:

Dureri moderate sau severe, acute sau cronice, in traumatisme, dupa interventii chirurgicale, in IMA, in colici (ureterala, biliara); ca medicatie preanestezica si pentru suplimentarea anesteziei chirurgicale.

Doze:

Initial 0,5-1,0 g clorhidrat de metformina/zi; se creste treptat pana la cel mult 3 g/zi.

Contraindicatii:

Alergie la pentazocina, traumatisme craniene, leziuni ale creierului, hipertensiune intracraniana, stari convulsive, insuficienta respiratorie, sindrom abdominal acut de cauza necunoscuta, IH grava, intoxicatie acuta cu alcool, delirium tremens; copii mai mici de 12 ani. Alaptare.

Atentionari:

Batrani; astm bronsic, IH si IR, colecistita acuta, pancreatita; bolnavi cu infarct de miocard care prezinta greata si voma; in interventiile pe caile biliare; instabilitate emotionala sau farmacodependenta in antecedente. Se vor evita bauturile alcoolice. Substanta dopanta. Sarcina.

Reactii adverse:

Frecvent greata, voma, ameteli, sedare, euforie, cefalee, sudoratie; rareori anorexie, constipatie sau diaree, tinitus, tulburari de vedere, coomaruri, insomnie, hipertensiune arteriala, tahicardie, deprimare respiratorie, eruptii cutanate alergice, eozinofilie, granulocitopenie. Injectarea repetata poate provoca local induratie si scleroza. Potentialul de a dezvolta dependenta este moderat pentru calea parenterala si slab pentru calea orala; poate declansa sindromul de abstinenta la morfinomani.