Fentanyl, fiole

Fentanyl, fiole

Compozitie
Fiecare mililitru contine 50 g fentanyl.

Indicatii
Fentanyl este indicat ca analgezic narcotic adjuvant in anestezia generala sau locala; ca premedicatie anestezica pentru inducerea anesteziei, in administrare cu un neuroleptic precum droperidol, si ca adjuvant in mentinerea anesteziei locale si generale; ca agent anestezic asociat cu oxigen, la pacienti cu risc sporit, in interventii chirurgicale majore.

Mod de administrare

Doza de Fentanyl trebuie individualizata in functie de varsta, greutate corporala, stare fizica, conditia patologica existenta, administrarea altor medicamente, tipul anesteziei si al interventiei chirurgicale. Doza initiala trebuie redusa la varstnici si la pacientii debilitati. La determinarea dozelor suplimentare trebuie luat in calcul efectul dozei initiale. Pentru a evita bradicardia, se recomanda administrarea unei mici doze intravenoase de anticolinergic, chiar inainte de inductia anestezica. Pentru a preveni greata si varsaturile poate fi administrat droperidol.
Folosirea ca analgezic adjuvant in anestezia generala
- Doza scazuta: 2 g/kg. In doze mici, Fentanyl este util in interventiile chirurgicale minore, dar dureroase.
- Doza moderata: 2-20 g/kg. Atunci cand interventia chirurgicala estemai complicata, este necesara o doza mai mare. Durata activitatii este dependenta de doza.
- Doza mare: 20-50 g/kg. In timpul interventiilor chirurgicale majore, de lunga durata, si in care raspunsul la stres ar fi in detrimentul starii pacientului, doze de 20-50 g/kg de Fentanyl cu acid nitric/oxigen au demonstrat a avea un efect atenuant. Cand astfel de doze au fost folosite in timpul interventiilor chirurgicale, ventilatia postoperatorie si supravegherea pacientului sunt esentiale, avand in vedere posibilitatea aparitiei depresiei respiratorii postoperatorii extinse. Dozele suplimentare de 25-250 g (0,5-5 ml) trebuie adaptate la necesitatile pacientului si la durata anticipata a interventiei.
Folosirea ca agent anestezic - Cand atenuarea raspunsului la stresul chirurgical este foarte importanta, dozele de 50-100 g/kg pot fi administrate cu oxigen si cu un relaxant muscular. Aceasta tehnica asigura anestezia fara necesitatea folosirii unui agent anestezic aditional. In anumite cazuri, pot fi necesare doze de pana la 150 g/kg pentru a produce acestefect anestezic. Fentanyl a fost folosit in acest fel in operatii pe cord deschis si alte proceduri chirurgicale majore la pacienti pentru care protectia miocardului fata de nevoia excesiva de oxigen era indicata in mod special.
Folosirea la varstnici - Ca si alteopioide, doza trebuie redusa la pacientii varstnici sau debilitati.
Folosirea la copii - Pentru inductie si mentinere la copii intre 2-12 ani, se recomanda reducerea dozei la 2-3 g/kg.

Contraindicatii

Intoleranta cunoscuta la oricare dintre componente sau la alte morfinomimetice.

Precautii
Ca si in cazul tuturor opioidelor potente, depresia respiratorie este legata de doza si poate fi contracarata de un antagonist narcotic specific precum naloxone, insa datorita posibilitatii prelungirii duratei depresiei respiratorii peste durata de actiune a antagonistului opioid, poate fi necesara suplimentarea dozelor de naloxone. Analgezia profunda este insotita de depresie respiratorie marcata, care poate persista sau reapare in perioada postoperatorie. De aceea, pacientii trebuie sa ramana sub supraveghere adecvata. Echipamentul de resuscitare si antagonistii narcotici trebuie sa fie usor disponibili. Hiperventilatia in timpul anesteziei poate altera raspunsul pacientului la CO2, ceea ce afecteaza respiratia post-operator. Inducerea rigiditatii musculare, care poate implica si musculatura toracica, poate fi evitata prin urmatoarele masuri: administrare intravenoasa lenta (de obicei suficienta pentru doze scazute), premedicatie cu benzodiazepine si folosirea de miorelaxanti. Pot sa apara miscari non-epileptice (mio)clonice. In cazul in care pacientul a primit o cantitate insuficienta de anticolinergice, sau daca Fentanyl este combinat cu un miorelaxant non-vagolitic, poate aparea bradicardie si posibil asistolie. Bradicardia poate fi tratata cu atropina.Opioidele pot induce hipotensiune, in special la pacientii hipovolemici. Se indica aplicarea unor masuri adecvate pentru stabilizarea tensiunii arteriale. La pacientii cu complianta intracerebrala compromisa, administrarea injectabila rapida trebuie evitata; la acesti pacienti scaderea tranzitorie a tensiunii arteriale medii a fost acompaniata ocazional de o reducere de scurta durata a presiunii perfuziei cerebrale. Pacientii aflati in tratament cronic cu opioide sau avand in antecedente folosirea excesiva a acestora, pot necesita doze mai mari. La pacientii varstnici si la cei debilitati se recomanda reducerea dozei.
Opioidele trebuie titrate cu precautie la pacienti aflati in oricare din urmatoarele conditii: hipotiroidism necontrolat, afectiuni pulmonare, rezerva respiratorie scazuta; alcoolism; functia hepatica si renala alterata. La acesti pacienti se recomanda prelungirea postoperatorie a monitorizarii. Daca Fentanyl este administrat cu droperidol, este necesara cunoasterea proprietatilor speciale ale fiecarui medicament, si in special diferenta ca durata de actiune. Cand se foloseste o asemenea combinatie, exista o incidenta marita a hipotensiunii arteriale.
Droperidol poate induce simptome extrapiramidale care pot fi controlate cu agenti antiparkinsonieni.

Sarcina si alaptare
Cu toate ca in experimentele pe animale nu au fost observate efecte teratogenice sau embriotoxice acute, nu exista suficiente date pentru a evalua efectele daunatoare la om. Prin urmare, trebuie luate in considerare riscurile si potentialele beneficii inaintea administrarii la femeile insarcinate.
Administrarea (i.m. sau i.v.) in timpul nasterii (incluzand sectiunea cezariana) nu este recomandata, pentru ca Fentanyl traverseaza placenta, iar centrul respirator fetal este, in mod particular, sensibil la opiacee. Daca Fentanyl este totusi administrat, trebuie sa existe la indemana un antidot pentru copil. Fentanyl poate fi excretat in laptele matern. De aceea, alaptarea nu este recomandata timp de 24 de ore dupa administrarea sa.

Efecte asupra abilitatii de a conduce sau de a manevra masini

Pacientii ar trebui sa conduca sau sa opereze masini doar daca a trecut suficient timp de la administrarea de Fentanyl.

Reactii adverse
Reactiile adverse sunt cele asociate opioidelor intravenoase, ex. depresie respiratorie, apnee, rigiditate musculara (care poate implica de asemenea si musculatura toracica), miscari mioclonice, bradicardie, hipotensiune (tranzitorie), greata, varsaturi si ameteala.
Alte reactii adverse mai putin frecvente sunt: laringo-spasm; reactii alergice (cum ar fi anafilaxia, bronhospasmul, pruritul, urticaria) si asistolie; de vreme ce in timpul anesteziei au fost coadministrate si alte medicamente, nu este clara o relatie de cauzalitate cu Fentanyl. In cazuri rare, a fost observata depresie respiratorie secundara, de rebound, dupa interventia chirurgicala. Vezi de asemenea Precautii. Daca la administrarea de Fentanyl se asociaza un neuroleptic precum droperidol, pot fi observate urmatoarele reactii adverse frisoane, neliniste, episoade de halucinatie postoperatorie si simptome extrapiramidale.

Interactiuni medicamentoase
Depresia respiratorie poate fi potentata de urmatoarele medicamente: barbiturice, benzodiazepine, neuroleptice, gaze halogenate si alte depresante neselective ale SNC (de ex. alcool). Administrarea de IMAO va fi intrerupta cu 2 saptamani inainte deanestezie.

Supradozare
Simptomele de supradozare reprezinta extensia actiunilor farmacologice. Cel mai grav efect care depinde de sensibilitatea individuala, este depresia respiratorire de diferite grade (de labradispneee, la apnee).
Tratament: in caz de hipoventilatie si apnee, este necesara respiratie artificiala si administrarea unui antagonist specific (nalorfina, levallorfan, naloxona). Aceasta nu exclude, insa, masuri de urgenta sporita. Depresia respiratorie poate persista mai mult decat efectul antagonistului si, de aceea, poate fi necesara repetarea administrarii acestuia. Daca depresia respiratorie este insotita de rigiditate musculara, poate fi necesara administrarea de blocanti neuromusculari. Pacientii necesita supraveghere atenta. Daca apare hipotensiune severa sau persistenta, se va trata hipovolemia prin administrare de fluid parenteral adecvat.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link