Felbatol, suspensie

Felbatol, suspensie

Actiune terapeutica
Anticonvulsiv. Mecanism de actiune necunoscut. Felbamatul poate reduce extinderea convulsiei si poate creste pragul convulsivant. Are efect slab inhibitor asupra legarii de receptorii benzodiazepinilor si ai GABA. Se absoarbe bine dupa administrarea PO. Aproximativ 40-50% se excreta nemodificat in urina.

Indicatii

Singur sau adjuvant in terapia convulsiilor partiale cu sau fara generalizare secundara la adultii cu epilepsie. Adjuvant al terapiei convulsiilor partiale si generalizate asociate cu sindromul Lennox-Gastaut la copii. Utilizat numai ca terapie de linie a doua.

Mod de administrare
Monoterapie, terapie initiala: Adulti, pacienti cu varsta mai mare de 14 ani, initial 1200 mg/zi in doze divizate de 3 ori/zi-de 4 ori/zi Doza poate fi crescuta in trepte de 600 mg la fiecare 2 saptamani pana la 2400 mg/zi in functie de raspunsul clinic si apoi, daca este necesar, pana la 3600 mg/zi.
Conversia la monoterapie: Adulti, initiati terapia cu 1200mg/zi in doze divizate de 3 ori/zi-de 4 ori/zi Reduceti doza de antiepileptic asociat la jumatate la initierea terapiei cu felbamat. In a doua saptamana de terapie, doza de felbamat ar trebui crescuta la 2400 mg/zi, concomitent cu scaderea dozei antiepilepticului asociat cu inca aproximativ jumatate din doza originala. In saptamana a treia, cresteti doza de felbamat la 3600 mg/zi si continuati sa scadeti doza de antiepileptic asociat in functie de raspuns.
Terapie adjuvanta: Adulti, adaugati felbamat 1200 mg/zi in doze divizate de 3 ori/zi-de 4 ori/zi; In acelasi timp reduceti cu 20% doza de antiepileptic curent. Pot fi necesare reduceri ulterioare ale dozelor de antiepileptic asociat pentru a reduce efectele adverse determinate de interactiunea medicamentoasa. Doza de felbamat poate fi crescuta in trepte de 1200 mg/zi la intervale de o saptamana pana la 3600 mg/zi.
Sindrom Lennox-Gastaut la copii cu varsta de 2-14 ani: Ca adjuvant, adaugati felbamat la o doza de 15 mg/kg/zi divizata de 3 ori/zi-de 4 ori/zi in timp ce reduceti doza de antiepileptic curent cu 20%. Scaderi ulterioare ale dozelor de medicament antiepileptic pot fi necesare pentru a minimiza efectele adverse determinate de interactiunea medicamentoasa. Doza de felbamat poate fi crescuta in etape de 15 mg/kg/zi la intervale de o saptamana pana la 45 mg/kg/zi.

Contraindicatii

Istoric de disfunctie hepatica sau discrazie sanguina. Hibersensibilitate la carbamati.

Precautii
Utilizarea se asociaza cu cresterea marcata a incidentei anemiei aplastice. Utilizati numai daca epilepsia este atat de severa incat riscul de anemie aplastica este considerat acceptabil din prisma beneficiilor administrarii. Nu este indicata inlocuirea sau continuarea terapiei cu felbamat fara un consult hematologic prealabil. Manifestarile clinice ale anemiei aplastice pot deveni vizibile dupa cateva luni de utilizare a medicamentului (5-30 saptamani); totusi lezarea celulelor stem medulare pot apare cu saptamani sau luni mai devreme, conferindu-i pacientul riscul de a dezvolta dupa intreruperea medicatiei, anemie pe o perioada de timp variabila si necunoscuta. Nu se stie daca riscul de dezvoltare a anemiei aplastice se modifica in functie de durata expunerii, doza sau utilizare concomitenta a altor medicamente (eventual antiepileptice).
(4) Tipic, anemia aplastica se dezvolta fara semne clinice sau de laborator premonitorii. Sindromul complet cuprinde semne de infectie, sangerare sau anemie. De aceea, testele sanguine de rutina nu pot fi utilizate pentru a reduce incidenta anemiei aplastice. Pot permite In unele cazuri detectarea modificarilor hematologice Inainte ca sindromul sa fie detectabil clinic. Intrerupeti terapia cu felbamat la aparitia oricarui semn de deprimare a maduvei osoase. La pacientii care primesc felbamat, s-a constatat o frecventa crescuta de deces prin insuficienta hepatica. Nu pot fi facute estimari sigure legate de incidenta insuficientei hepatice si nici nu pot fi identificati factori care sa poata fi utilizati pentru a prevedea care pacienti au risc crescut. Nu se stie daca riscul de a dezvolta insuficienta hepatica se modifica In functie de durata expunerii, doza sau utilizarea concomitenta a altor medicamente (epileptice). Pacientilor care primesc felbamat ar trebui sa li testeze functia hepatica (AST, ALT, bilirubina) Inainte de initierea terapiei si apoi, in timpul tratamentului, la intervale de 1-2 saptamani. Trebuie intrerupta imediat medicatia la pacientii care prezinta teste functionale modificate. Utilizati cu precautie in timpul lactatiei. Siguranta si eficacitatea nu au fost determinate la copiii fara sindrom Lennox-Gastaut. Agitati energic suspensia inainte de utilizare. Pastrati intr-un recipient ermetic la temperatura camerei, departe de surse de caldura, raze de soare sau umiditate. Nu tineti medicamentul la Indemana copiilor. Majoritatea efectelor adverse observate In timpul terapiei adjuvante dispar atunci cand se scade doza de antiepileptic asociat. La varstnici, incepeti terapia cu dozele aflate la limita inferioara a intervalului.
Observatii pentru pacient – familie: Evitati activitatile ce necesita atentie sporita pana la epuizarea efectului. Anuntati daca reactii adverse precum anorexia, varsaturile, insomnia, greata si cefaleea sunt persistente. Anuntati orice modificare a statusului mental sau pierderea controlului convulsiilor; doza este determinata de raspunsul clinic. Nu opriti terapia; poate creste frecventa convulsiilor. Beneficiile rezultate din obtinerea unui control adecvat al convulsiilor trebuie sa cantareasca mult mai mult decat potentialul de a dezvolta anemie aplastica; evaluati riscul.
Evaluarea si controlul terapiei: Stabiliti daca este necesara monoterapia sau terapia adjuvanta. Revedeti efectele adverse potential letale datorate anemiei aplastice. Prezentati explicatii scrise legate de riscuri si obtineti prin semnatura consimtamantul. Monitorizati hemoleucograma, testele functionale hepatice si renale. Testele de laborator: cresc AST, ALT, GGT, LDH, fosfataza alcalina, CPK. Hipofosfatemie, hipokalemie, hiponatremie.

Interactiuni medicamentoase

Acid valproic. Cresc nivelele stabile ale acidului valproic
Carbamazepina. Scade nivelele stabile ale carbamazepinei si creste nivelele stabile ale carbamazepinei-epoxid (metabolit); Creste astfel cu 50% clearence-ul felbamatului.
Fenitoina. Cresc nivelele stabile ale fenitoinei, necesitand scaderea dozei de medicament cu 40%. De asemenea, medicamentul creste clearence-ul felbamatului.
Fenobabital. Cresc nivelele plasmatice ale fenobabitalului si scad cele ale felbamatului
Metsuximida. Creste nivelele normetsuximidei; reduce doza de metsuximida.

Reactii adverse
Sistemul nervos central: insomnie, cefalee, anxietate, somnolenta, ameteli, nervozitate, tulburari de mers, depresie, parestezii, ataxie, stupor, labilitate emotionala, tulburari psihologice, reactii agresive, halucinatii, euforie, tentativa de suicid.
Gastro-intestinale: tulburari dispeptice, constipatie, diaree, greturi si varsaturi, anorexie, dureri abdominale, sughit, esofagita.
Respirator: rinita, faringita, tuse.
Cardio-vasculare: palpitatii, tahicardie, TSV.
Manifestari generale: fatigabilitate, modificari ale greutatii corporale, edem facial, durere toracica, dureri, astenie, simtome pseudogripale, anafilaxie.
Oftalmologic: mioza, diplopie, tulburari de vedere.
Genito-urinare: incontinenta urinara, sangerare intermenstruala, infectii de tract urinar.
Hematologic: anemie aplastica, purpura, leucopenie, limfadenopatie, leucocitoza, trombocitopenie, granulocitopenie, factor antinuclear pozitiv, agranulocitoza, modificari calitative ale plachetelor.
Dermatologic: acnee, rash, prurit, urticarie, eruptie buloasa, tumefierea mucoasei bucale, sindrom Stevens-Johnson.
Diverse: otita medie, insuficienta hepatica acuta, mialgii, fotosensibilitate, durere toracica substernala, reactii alergice.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link