Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Exjade, comprimate disp.

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Comprimate disp. 125 mg, 250 mg, 500 mg; cutie x 28 sau 84 cpr.

Indicatii:

Tratamentul supraincarcarii cronice cu fier datorata transfuziilor de sange frecvente (mai mult de 7 ml masa eritrocitara/kg si luna) la pacientii cu beta talasemie majora, cu varsta de 6 ani sau mai mult; tratamentul supraincarcarii cronice cu fier datorata transfuziilor de sange, atunci cand tratamentul cu deferoxamina este contraindicat sau inadecvat, la urmatoarele grupe de pacienti: cu alte tipuri de anemii, cu varste intre 2 si 5 ani, cu beta talasemie majora cu supraincarcare cu fier datorata transfuziilor de sange ocazionale (< 7 ml masa eritrocitara/kg si luna).

Doze:

Doza initiala este de 5 mg/zi, care se poate creste treptat, cu cate 5 mg/saptamani, pana la doza de intretinere recomandata de 20 mg/zi, in 2 prize.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate; asocierea cu alte tratamente de chelare a fierului, deoarece nu s-a stabilit siguranta unor astfel de asocieri; pacienti cu o valoare estimata a clearance-ului creatininei < 60 ml/min.

Atentionari:

In cazul in care concentratia plasmatica a feritinei scade constant sub 500 µg/l, trebuie avuta in vedere intreruperea tratamentului.

Reactii adverse:

Cele mai frecvente: tulburarile gastro-intestinale (greata, varsaturi, diaree sau dureri abdominale), eruptii cutanate, cresterea creatininemiei, calculi biliari, cefalee.