Epirubicin, flacon injectabil

Epirubicin, flacon injectabil
Compozitie
Un mililitru concentrat pentru solutie injectabila contine clorhidrat de epirubicina 2 mg si excipienti: clorura de sodiu, acid clorhidric diluat, apa pentru preparate injectabile.

Indicatii terapeutice
Administrata in monoterapie sau in asociere cu alte chimioterapice anticanceroase, epirubicina este indicata in:
 -carcinom mamar, al tubului digestiv;
 -limfom malign (nehodgkinian, boala Hodgkin);
 -cancer pulmonar cu celule mici;
 -sarcoame ale partilor moi;
-cancer superficial de vezica urinara;
 -cancere in sfera O.R.L

Contraindicatii

 Hipersensibilitate la epiajbicina si la oricare dintre excipientii produsului; cardiopatie asociata cu insuficienta cardiaca; antecedente de cardiotoxicitate indusa de antracicline (cum ar fi doxorubicma sau daunorubicina);
 Deprimare medulara marcata indusa de tratamentul anterior cu alti agenti antitumorali sau de radioterapie, precum si la pacientii tratati deja cu doze maximale, cumulative, de alte antracicline; sarcina si alaptare.

Precautii
 Epirubian "Ebewe\' 2mg/ml trebuie administrat numai sub supravegherea unui medic specialist cu expenenta in terapia antiblastica si citotoxica. Tratamentul cu doze mari de epirubicina necesita in mod special prezenta unor facilitati legate de ingrijirea pacientilor cu posibile complicatii datorate mielosupresiei.
 Trebuie evitata utlizarea simultana a radiatiilor.
Administrarea vaccinurilor cu virusuri vii atenuate la pacientii tratati cu chimioterapice anticanceroase .
Tratamentul initial necesita monitorizare initiala amanuntita a diferitilor parametri de laborator si a functiei cardiace. In timpul fiecarui ciclu de tratament cu Epirubicin "Ebewe" 2 mg/ml, pacientii trebuie monitorizati atent si frecvent. Vor fi evaluate cu grija numarul de hematii si leucocite, neutrofile si numarul de trombocite, atat inainte, cat si dupa fiecare ciclu terapeutic. Leucopenia si neutropenia sunt de regula, tranzitorii, atat in cazul dozelor conventionale, cat si al celor mari, atingand un nadir intre zilele 1014 si revenind la valorile normale in ziua 21: acestea sunt mai severe in cazul schemelor cu doze mari. Foarte putini pacienti dezvolta trombocitopenie, chiar dintre cei care primesc doze mari (<100 000 trombocite/mm3). Ca si alti agenti citotoxici, epirubicina poate induce hiperuricemie, ca rezultat al lizei rapide a celulelor neoplazice. Asadar, nivelul de acid uric din sange trebuie monitorizat cu atentie, astfel ca acest fenomen sa poata fi controlat farmacologic. Epirubicin "Ebewe" 2 mg/ml poate colora urina in rosu, timp de una doua zile dupa administrare. Necesita prudenta, deoarece acestea deprima raspunsul imunologic. Restabilirea raspunsului imunologic se produce intre 3 luni si 1 an de la oprirea tratamentului. Se recomanda prudenta in cazul pacientilor cu herpes, varicela si alte stari infectioase (exista riscul generalizarii acestora).

Interactiuni

Epirubicina nu trebuie amestecata cu alte medicamente.
 Asocierea cu alte medicamente deprimante ale maduvei hematopoietice (de ex. majoritatea
chimioterapicelor anticanceroase) poate creste riscul reactiilor adverse hematologice.
 Administrarea concomitenta cu ciclofosfamida necesita prudenta si evaluarea functiei cardiace pe toata durata tratamentului (creste riscul cardiotoxicitatii). Asocierea cu medicamente hepatotoxice impune prudenta deoarece acestea maresc riscul toxic ale pirubicinei.
 In timpul administrarii medicamentului poate creste uricemia si uricozuria, datorita distrugerii masive acelulelor tumorale. Epirubicina nu trebuie diluata in solutii perfuzabile alcaline (de exemplu, solutii hidrogencarbonatate).

Atentionari speciale
 Inainte de inceperea terapiei si, daca este posibil, in timpul tratamentului, trebuie evaluata functia hepatica (AST, ALT, fosfataza alcalina, bilirubina). Nu trebuie depasita o doza cumulativa de 9001000mg/m2. Peste acest nivel, riscul de insuficienta cardiaca congestiva ireversibila creste foarte mult. Exista dovezi obiective care atesta faptul ca toxicitatea cardiaca poate aparea rareori sub nivelul mentionat. Cu toate acestea, functia cardiaca trebuie monitorizata cu atentie in timpul tratamentului, pentru diminuarea riscului de insuficienta cardiaca de tipul descris pentru alte antracicline.
 Insuficienta cardiaca poate sa apara chiar si la mai multe saptamani dupa oprirea tratamentului si, uneori, nu raspunde la tratamentul medical specific. Riscul potential de cardiotoxicitate poate sa creasca la pacientii care au primit, concomitent sau anterior, radioterapie in zona mediastinala pericardiaca. In stabilirea dozelor maximale, cumulative, de epirubicina, trebuie luate in considerare si tratamentele concomitente cu medicamente potential cardiotoxice. Se recomanda efectuarea ECG inainte si dupa ciclul de tratament. Modificarile traseului ECG, cum ar fi aplatizarea sau inversarea undei T, aplatizarea segmentului ST ori aparitia aritmiilor, in general tranzitorii si reversibile, nu reprezinta neaparat indicatiide intrerupere a tratamentului. Cardiomiopatia indusa de antracicline este asociata cu reducerea persistenta a voltajului complexului ORS, prelungirea peste limitele normale a intervalului sistolic (PEP/LVET) si reducerea fractiei de ejectie. Monitorizarea functiei cardiace a pacientilor care primesc tratament cu Epirubicin "Ebewe" 2 mg/ml este foarte importanta si se recomanda ca evaluarea functiei cardiace sa se efectueze prin tehnici neinvazive, cum ar fi ECG, ecocardiografia si, la nevoie, determinarea fractiei de ejectie prin angiografie radioizotopica.

Sarcina si alaptarea
Epirubicina traverseaza bariera fetoplacentara. Luand in considerare potentialul mutagen, teratogen si carcinogen, administrarea epirubicinei in perioada sarcinii este contraindicata. Exista putine date privind excretia medicamentului in laptele matern. Deoarece epirubicina poate avea efecte carcinogene si mutagene la sugar, se va lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu exista date care sa demonstreze ca Epirubicin "Ebewe" 2 mg/ml poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare

Administrarea intravenoasa
Doza uzuala este rle 6090 mg ctorhidrat de epirubicina/m2 in monoterapie si de 5060 mg clorhidrat de epirubicina/m2 cand se asociaza cu alte chimioterapice anticanceroase; curele se repeta la intervale de 21 zile. Intervalul dintre doze poate fi marit daca apar manifestari toxice, in special hematologice. Doza pentru o cura poate fi administrata fractionat in 23 zile. Curele chimioterapice pot fi repetate pana la o doza cumulativa maxima de 900 mg clorhidrat de epirubicina/m2. La bolnavii cu insuficienta hepatica doza trebuie ajustata in functie de bilirubinemie. Pentru valori ale bilirubinemiei cuprinse intre 1,23 mg/100 ml, doza trebuie redusa cu 50%, iar pentru valori mai mari de 3 mg/100 ml, cu 75%.La bolnavii cu insuficienta renala doza se va reduce, deoarece exista posibilitatea de acumulare. Se recomandaca administrarea sa se faca in perfuzie intravenoasa in ser fiziologic. Administrarea intravenoasa trebuie efectuata cu atentie, deoarece extravazarea poate produce unele leziuni tisulare severe, mergand pana lanecroza. Scleroza venoasa poate aparea prin injectarea in vasele mici sau prin injectii repetate in aceeasi vena. Preparatele perfuzabile trebuie pregatite fie cu clorura de sodiu 0,9%, fie cu glucoza 5%. Nu se administreaza injectabil intramuscular sau intratecal.
Administrarea intravezicala
Pentru administrarea intravezicala, recomandarile sunt de 50 mg/50 ml epirubicina diluata cu ser fiziologic sau apa distilata sterila. Solutia trebuie sa ramana intravezical timp de o ora. in caz de toxicitate locala (cistitachimica) se recomanda reducerea dozei (30 mg/50 ml).

Reactii adverse

 Cele mai frecvente reactii adverse sunt tranzitorii si reversibile dupa oprirea administrarii: deprimarea functiei maduvei hematopoietice, tulburari digestive (anorexie, greata, varsaturi), astenie, hiperpirexia,stari febrile, frisoane, stomatita (poate sa apara la 510 zile dupa inceperea tratamentului), urticarie, raranafilaxie, amenoree, azoospermie, alopecie (apare ia 6090% dintre cazurile tratate; este insotita de absenta cresterii barbii la barbati).
Reactii adverse rare sunt cele cardiace: scaderea fractiei de ejectie a ventriculului stang si, eventual,insuficienta cardiaca. Insuficienta cardiaca a fost semnalata mai frecvent la doze cumulative mai mari de 900 mg/m2. Dozele mari de epirubicina au fost administrate in siguranta la un mare numar de pacienti netratati cu diferite ojmon solide si au produs efecte adverse asemanatoare celor observate in cazul dozelor conventionale, cu exceptia neutropeniei severe reversibile (<500 neutrofile/mm3, timp de mai putin desapte zile), care a aparut la majoritatea pacientilor. Numai putini pacienti au necesitat spitalizare si terapie de sustinere pentru complicatiile infectioase severe, aparute la doze mari.
 In timpul administrarii intravezicale, absorbtia medicamentului este minima, astfel ca efectele adverse sistemice sunt rare; mai frecvent au fost observate cistita chimica, uneori hemoragica. Aparitia leucemiei mieloide acute secundare, cu sau fara o faza preleucemica, a fost semnalata rareori, la pacientii tratati concomitent cu epirubicina si agenti antineoplazici cu actiune pe ADN. Asemenea cazuri au o perioada de latenta scurta (13 ani).

Supradozaj

In cazul administrarii unei doze foarte mari poate sa apara in primele 24 de ore, un accident acut cardiac, iar dupa 1014 zile, deprimare severa a hematopoiezei. Ca si in cazul altor antracicline, insuficienta cardiaca poate sa aparatardiv (dupa 6 luni) de la administrarea unei doze foarte mari.In caz de supradozaj se recomanda supravegherea functiei cardiace si a hematopoiezei. Daca deprimarea "functiei medulare este marcata, pot fi necesare transfuzii.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi intre 28°C, in ambalajul original.
Solutia diluata cu solutie de glucoza 5% sau cu solutie de clorura de sodiu 0,9% se va utiliza imediat dupa preparare.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din sticla a 5 ml concentrat pentru solutie injectabila.
Cutie cu un flacon din sticla a 25 ml concentrat pentru solutie injectabila.
Cube cu un flacon din sticla a 50 ml concentrat pentru solutie injectabila.
  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link