Ephicord

Ephicord

Compozitie:
O capsula contine maleat de enalapril 10 mg si excipienti: amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal.

Grupa farmacoterapeutica:
Agenti activi pe sistemul renina-angiotensina, inhibitori ai enzimei de conversie.

Indicatii terapeutice:
Hipertensiune arteriala esentiala (ca medicatie unica sau in asociatie cu diuretice sau alte antihipertensive), inclusiv forme maligne sau refractare; hipertensiune arteriala cu nefropatie diabetica; hipertensiune arteriala renovasculara (cu exceptia cazurilor de stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional).
Insuficienta cardiaca congestiva (eventual in asociatie cu diuretice si digitalice); disfunctie ventriculara stanga asimptomatica sau dupa infarct miocardic acut.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la enalapril sau la oricare din componentii produsului; edem angioneurotic provocat de un inhibitor al enzimei de conversie, in antecedente; sarcina si alaptare; stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional; insuficienta renala severa (clearance al creatininei sub 30ml/min); hiperpotasemie.

Precautii:
Pacientii alergici la un inhibitor al enzimei de conversie, pot prezenta reactivitate imunologica incrucisata si pentru alti reprezentanti ai grupei.

Interactiuni:
Se va evita asocierea enalaprilului cu diuretice antialdosteronice sau saruri de potasiu (risc de hiperpotasemie).
Asocierea cu diuretice saluretice impune prudenta, deoarece exista risc de hipotensiune arteriala marcata si insuficienta renala acuta.
Se impune prudenta in asocierea enalaprilului cu antidepresive triciclice si neuroleptice (creste riscul hipotensiunii arteriale ortostatice).
Antiinflamatoarele nesteroidiene pot reduce efectul antihipertensiv al enalaprilului prin inhibarea formarii prostaglandinelor vasodilatatoare si retentie hidrosalina.
Glucocorticoizii pot diminua efectul antihipertensiv al enalaprilului prin retentie hidrosalina.
Simpatomimeticele pot reduce efectul antihipertensiv al inhibitorilor enzimei de conversie.
Se recomanda prudenta la pacientii diabetici tratati cu insulina sau sulfamide antidiabetice (creste riscul reactiilor hipoglicemice).
Asocierea cu sarurile de litiu nu este recomandata, deoarece litemia poate atinge valori toxice; daca administrarea celor doua medicamente este absolut necesara, este obligatorie verificarea frecventa a litemiei si ajustarea dozelor.
Se recomanda evitarea asocierii inhibitorilor enzimei de conversie cu medicamente imunosupresoare (creste riscul deprimarii functiei hematopoietice medulare).

Atentionari speciale:
Dupa administrarea primei doze, pacientul va ramane culcat si sub supravegherea medicului cel putin 2 ore, pentru a evita eventualele fenomene ortostatice.
Se recomanda prudenta si doze mai mici de enalapril la pacientii hipertensivi tratati cu diuretice (risc de hipotensiune arteriala); eventual administrarea diureticului va fi intrerupta cu 2-3 zile inaintea inceperii tratamentului cu enalapril, dozele urmand sa fie crescute in functie de raspunsul terapeutic.
Administrarea enalaprilului la bolnavii cu depletie hidrosalina preexistenta (datorata tratamentului diuretic, regimului dietetic hiposodat, varsaturilor sau diareei) impune prudenta, datorita riscului hipotensiunii arteriale (se va lua in considerare administrarea de solutie salina izotona in perfuzie).
La pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva, tratamentul se incepe cu doze mici, eventual se reduc dozele de diuretic.
La bolnavii cu hipertensiune arteriala renovasculara diagnosticata sau suspectata, enalaprilul trebuie administrat sub supraveghere medicala atenta, deoarece exista riscul insuficientei renale acute.
In insuficienta renala, doza de enalapril trebuie adaptata in functie de valorile clearance-ului cretininei. Se recomanda controlarea frecventa a functiei renale (clearance-ul creatininei, albuminuria, deoarece exista riscul agravarii insuficientei renale).
Se va evita asocierea enalaprilului cu diuretice care economisesc potasiul (spironolactona, amilorid, triamteren), deoarece exista risc de hiperpotasemie. Se impune prudenta in administrarea enalaprilului la bolnavii dializati (risc de reactii anafilactoide).
La varstnici, inainte de initierea tratamentului cu enalapril se recomanda evaluarea functiei renale. Initial medicamentul se administreaza in doze mici, care vor fi crescute treptat in functie de raspunsul terapeutic, pentru a evita scaderea brusca a tensiunii arteriale.
Inaintea unei interventii chirurgicale, care necesita anestezie cu agenti cu potential hipotensor, se recomanda intreruperea tratamentului cu enalapril.
Se recomanda prudenta la bolnavii cu ateroscleroza avansata, cardiopatie ischemica, insuficienta circulatorie cerebrala, stenoza aortica severa, deoarece scaderea brusca a tensiunii arteriale poate determina hipoperfuzie cardiaca, cerebrala, renala sau poate precipita un accident vascular ischemic, cerebral sau coronarian.
La pacientii imunodeprimati sau cu boli autoimune (colagenoze, etc.) inhibitorii enzimei de conversie pot produce deprimarea maduvei hematopoietice. In aceste cazuri se recomanda monitorizarea hemoleucogramei.
Copii:Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea inhibitorilor enzimei de conversie la copii.

Sarcina si alaptarea
Enalaprilul si enalaprilatul (metabolitul sau activ) traverseaza bariera placentara. Inhibitorii enzimei de conversie sunt contraindicati in timpul sarcinii (risc toxic pentru fat). Daca in timpul tratamentului cu enalapril survine o sarcina, se recomanda intreruperea administrarii medicamentului si consultarea medicului curant pentru stabilirea tratamentului adecvat.
Deoarece enalaprilul si enalaprilatul se excreta in laptele matern, se vor lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii.

Doze si mod de administrare:
In hipertensiune arteriala esentiala: doza recomandata initial este de 5 mg, in priza unica, zilnic; doza se adapteaza apoi in functie de raspunsul terapeutic, fara a depasi 40 mg pe zi; doza uzuala de intretinere este de 10-20 mg pe zi, fractionat in 1-2 prize. In conditiile asocierii cu diuretice si in hipertensiunea arteriala renovasculara, doza recomandata initial este de 2.5 mg pe zi, in priza unica; ulterior doza poate fi crescuta treptat, in functie de raspunsul terapeutic.
In insuficienta cardiaca congestiva: doza recomandata initial este de 2.5 mg pe zi, in priza unica; daca este necesar doza poate fi marita treptat (in 2-4 saptamani); doza de intretinere recomandata este de 5-20 mg pe zi, in 1-2 prize, fara a depasi 40mg pe zi.
In insuficienta renala dozele se adapteaza in functie de clearence-ul creatininei: pentru valori cuprinse intre 30-80 ml/ min, doza recomandata initial este de 5-10 mg pe zi, iar pentru valori cuprinse intre 10-30 ml/ min, 2.5-5mg pe zi; ulterior doza poate fi crescuta in functie de raspunsul terapeutic; se vor controla frecvent potasemia si nivelul plasmatic al creatininei.
N.B. Capsulele de 10 mg nu pot fi divizate. Pentru dozele de 2.5 si 5 mg vor fi folosite alte produse de enalapril de dozaj corespunzator.

Reactii adverse:
Hipotensiunea arteriala si hipotensiunea ortostatica reprezinta cele mai frecvente reactii adverse. Sunt favorizate de tratamentul diuretic, dieta hiposodata, insuficienta renala si de varsta inaintata. Hipotensiunea arteriala asimptomatica nu necesita tratament specific si nu impune intreruperea tratamentului cu enalapril.
Tusea uscata insotita sau nu de obstructie nazala si edemul angioneurotic (atribuite acumularii de bradikinina) sunt fenomene nedorite relativ frecvente, caracteristice grupei.
Ocazional pot sa apara cefalee, astenie, anorexie, greata, dureri abdominale.
De asemenea, sunt posibile reactii alergice: prurit, eruptii cutanate, edem angioneurotic, etc.
Fenomene de insuficienta renala functionala, reversibila la oprirea tratamentului, sunt posibile mai ales la bolnavii cu insuficienta cardiaca, la deshidratati si la cei tratati cu diuretice. La bolnavii cu stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional si la cei cu coarctatie de aorta, aceste fenomene pot fi severe.
Hiperpotasemia poate sa apara ca urmare a reducerii secretiei de aldosteron. Este mai frecventa la bolnavii cu insuficienta cardiaca, hiponatremie, insuficienta renala si diabet zaharat. Riscul de hiperpotasemie obliga la intreruperea tratamentului concomitent cu diuretice antialdosteronice, oprirea eventualei suplimentari a potasiului si corectarea hiponatremiei.
Reactii adverse hematologice survin foarte rar, dar sunt de mare gravitate. Pot sa apara neutropenie sau agranulocitoza, mai frecvent la bolnavii cu insuficienta renala, colagenoze (lupus eritematos sistemic, sclerodermie) sau la cei tratati cu imunosupresoare. La bolnavii dializati si la cei cu transplant renal poate sa apara anemie aplastica.

Supradojaz:
In caz de supradozaj, fenomenul cel mai des intalnit este hipotensiunea arteriala.
Daca au fost ingerate capsule in numar mare, se recomanda spalaturi gastrice, administrarea de carbune activat si purgative. Daca hipotensiunea arteriala este marcata, bolnavul trebuie sa stea culcat, se va administra ser fiziologic in perfuzie sau inlocuitori de plasma. In cazurile severe se impun masuri de sustinere a functiilor vitale.
Enalaprilul poate fi eliminat prin hemodializa.

Pastrare:
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi intre 15-25 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj:
Cutie cu 2 blistere a cate 10 capsule.

Producator:
S.C. EUROPHARM S.A., Brasov, Romania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
S.C. EUROPHARM S.A.
Str. Poienelor nr.5, 500419 Brasov, Romania

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link