Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Emtriva, capsule

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Capsule 200 mg; ct. x 1 fl. x 30 cps.

Indicatii:

Tratamentul adultilor si copiilor infectati cu HIV-1, in asociere cu alte antiretrovirale.

Doze:

Hipertensiune arteriala: Initial 2,5 mg/zi. Doza se creste cu 1,25 mg la 2-3 sapt. Doza de intretinere: 2,5-5 mg/zi, doza maxima admisa 10 mg/zi. La pacientii cu insuficienta renala, doza se ajusteaza in functie de clearance-ul creatininei.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate.

Atentionari:

Este necesar fie ajustarea intervalului dintre doze (pentru Emtriva 200 mg capsule), fie reducerea dozei zilnice de emtricitabina (pentru Emtriva 10 mg/ml solutie orala), la toti pacientii cu un clearance al creatininei < 50 ml/min. Tratamentul cu analogi nucleozidici trebuie intrerupt in cazul in care apar hiperlactatemia simptomatica si acidoza metabolica/lactica, hepatomegalia progresiva sau cresterile rapide ale valorilor aminotransferazei. Se impune prudenta in cazul prescrierii analogilor nucleozidici la orice pacient cu hepatomegalie (in special la femeile obeze), hepatita sau cu alti factori de risc cunoscuti pentru afectare hepatica si steatoza hepatica (inclusiv anumite medicamente si consumul de alcool etilic). Pacientii infectati concomitent cu virusul hepatitic C si tratati cu interferon alfa si ribavirina prezinta un risc deosebit.

Reactii adverse:

Cefalee, diaree, greata, cresteri ale creatinkinazei, cresteri ale transaminazelor hepatice, hipertrigliceridemie, hiperglicemie, hiperbilirubinemie, insomnie, cosmaruri, reactii alergice.