Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Curiosin, solutie externa

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Cpr. filmate 5 mg, 10 mg, 20 mg, 40 mg; cutie 2 blist. 14 cpr.

Indicatii:

Hipercolesterolemie primara (tip IIa, care include si hipercolesterolemia fami-liala – forma heterozigota) sau dislipidemie mixta (tip IIb), ca adjuvant al dietei la pacientii care nu raspund adecvat numai la dieta si la alte metode de tratament non-farmacologic (cum sunt exercitiile fizice, scaderea in greutate). Hipercolesterolemie familiala – forma homozigota, ca tratament adjuvant al dietei si al altor metode de scadere a lipidemiei (de exemplu afereza LDL) sau in cazurile in care aceste tratamente nu sunt adecvate.

Doze:

Tratamentul se face individualizat. Doza initiala recomandata este de 5-10 mg administrata oral, o data pe zi. Doza poate fi crescuta dupa 4 saptamani la 20 mg. Doza de 40 mg se utilizeaza pentru pacientii cu hipercolesterolemie severa, care au un risc cardiovascular crescut.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate, boala hepatica activa, incluzand cresterea inexplicabila, persistenta, a transaminazelor plasmatice si orice crestere a transaminazelor plasmatice care depaseste de 3 ori limita superioara a normalului; insuficienta renala severa (clearance al creatininei < 30 ml/min); miopatie; tratament concomitent cu ciclosporina. Sarcina si alaptare. Femei in perioada fertila, care nu utilizeaza masuri contraceptive corespunzatoare.

Atentionari:

A fost evidentiata proteinurie, in special la doza de 40 mg; se evalueaza functia renala la pacienti tratati cu doze de 40 mg. S-au raportat: mialgie necomplicata si miopatie. La doze de 80 mg a fost raportata rabdomioliza. Nu se face tratament cu rosuvastatina in cazul in care valorile CPK sunt > 5 ori decat limita superioara normala. inainte de inceperea tratamentului: prudenta la pacienti cu insuficienta renala, hipotiroidie, antecedente personale sau heredocolaterale de afectiuni musculare ere-ditare, antecedente de toxicitate musculara la administrarea altor inhibitori ai HMG-CoA reductazei sau a fibratilor, abuz de alcool etilic, varsta > 70 ani. in timpul tratamentului pacientii trebuie sa raporteze: durerile musculare inexplicabile, hipotonia musculara, crampele (tratamentul se intrerupe daca conc. CPK sunt > 5 ori limita superioara a normalului). Prudenta la asocierea cu gemfibrozil, ciclosporina, acid nicotinic, antifungice azolice, inhibitori ai proteazelor si antibiotice macrolidice, warfarina, contraceptive orale si medicatie de substitutie hormonala, antiacide. Nu se utilizeaza la pacienti cu afectiuni acute, severe, sugestive pentru miopatie sau cu predispozitie de a dezvolta insuficienta renala secundara rabdomiolizei (de exemplu sepsis, hipertensiune arteriala arteriala, interventie chirurgicala majora, traumatisme, tulburari severe metabolice, endocrine si electrolitice; crize convulsive necontrolate). Soferi si activitati de precizie.

Reactii adverse:

Frecvente: cefalee, ameteli, constipatie, greata, dureri abdominale, mialgie, astenie. Rare: miopatie, reactii de hipersensibilitate, incluzand inclusiv angio-edem. Mai putin frecvente: prurit, rash, urticarie.